понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  772 прочитания

  Далеч сме от общ изкуствен интелект

  Това заяви президентът на Microsoft Брад Смит, като добави, че технологията може да се случи след десетилетия
  06 декември 2023, 16:15 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Президентът на технологичния гигант Microsoft каза, че няма шанс да бъде създаден суперинтелигентен изкуствен интелект в рамките на следващите 12 месеца и предупреди, че технологията може да се случи след десетилетия.

  През ноември съоснователят на OpenAI Сам Алтман беше отстранен като главен изпълнителен директор от борда на директорите на компанията, но бързо беше възстановен след уикенд на недоволство от страна на служители и акционери. По-рано „Ройтерс“ съобщи ексклузивно, че отстраняването е дошло малко след като изследователите са се свързали с борда, предупреждавайки за опасно откритие, за което се опасяват, че може да има непредвидени последици.

  Вътрешният проект, наречен Q* (произнася се Q-Star), може да бъде пробив в търсенето на стартъпа на това, което е известно като изкуствен общ интелект (AGI), каза един източник пред агенцията. OpenAI определя AGI като автономни системи, които превъзхождат хората в повечето икономически ценни задачи.

  Президентът на Microsoft Брад Смит обаче, говорейки пред репортери във Великобритания, отхвърли твърденията за опасен пробив. „Няма абсолютно никаква вероятност да видите този така наречен AGI, където компютрите са по-силни от хората, през следващите 12 месеца. Ще отнеме години, ако не и много десетилетия, но все пак мисля, че е времето да се фокусираме върху безопасността е сега“, каза той.

  Източници казаха за „Ройтерс“, че предупреждението към борда на OpenAI е един от факторите сред по-дългия списък с оплаквания, довели до уволнението на Алтман, както и опасения относно комерсиализиране на напредъка, преди да се оценят рисковете.

  Запитан дали подобно откритие е допринесло за отстраняването на Алтман, Смит каза: „Не мисля, че случаят изобщо е такъв. Мисля, че очевидно е имало разминаване между борда и другите, но не е основано на подобна загриженост... Това, от което наистина се нуждаем, са предпазни спирачки. Точно както имате прекъсване на безопасността в асансьор, прекъсвач на веригата за електричество, аварийна спирачка за автобус – трябва да има прекъсвания на безопасността в системите с изкуствен интелект, които контролират критичната инфраструктура, така че те винаги да остават под човешки контрол“, добави Смит.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55