неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    861 прочитания

    Далеч сме от общ изкуствен интелект

    Това заяви президентът на Microsoft Брад Смит, като добави, че технологията може да се случи след десетилетия
    06 декември 2023, 16:15 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Президентът на технологичния гигант Microsoft каза, че няма шанс да бъде създаден суперинтелигентен изкуствен интелект в рамките на следващите 12 месеца и предупреди, че технологията може да се случи след десетилетия.

    През ноември съоснователят на OpenAI Сам Алтман беше отстранен като главен изпълнителен директор от борда на директорите на компанията, но бързо беше възстановен след уикенд на недоволство от страна на служители и акционери. По-рано „Ройтерс“ съобщи ексклузивно, че отстраняването е дошло малко след като изследователите са се свързали с борда, предупреждавайки за опасно откритие, за което се опасяват, че може да има непредвидени последици.

    Вътрешният проект, наречен Q* (произнася се Q-Star), може да бъде пробив в търсенето на стартъпа на това, което е известно като изкуствен общ интелект (AGI), каза един източник пред агенцията. OpenAI определя AGI като автономни системи, които превъзхождат хората в повечето икономически ценни задачи.

    Президентът на Microsoft Брад Смит обаче, говорейки пред репортери във Великобритания, отхвърли твърденията за опасен пробив. „Няма абсолютно никаква вероятност да видите този така наречен AGI, където компютрите са по-силни от хората, през следващите 12 месеца. Ще отнеме години, ако не и много десетилетия, но все пак мисля, че е времето да се фокусираме върху безопасността е сега“, каза той.

    Източници казаха за „Ройтерс“, че предупреждението към борда на OpenAI е един от факторите сред по-дългия списък с оплаквания, довели до уволнението на Алтман, както и опасения относно комерсиализиране на напредъка, преди да се оценят рисковете.

    Запитан дали подобно откритие е допринесло за отстраняването на Алтман, Смит каза: „Не мисля, че случаят изобщо е такъв. Мисля, че очевидно е имало разминаване между борда и другите, но не е основано на подобна загриженост... Това, от което наистина се нуждаем, са предпазни спирачки. Точно както имате прекъсване на безопасността в асансьор, прекъсвач на веригата за електричество, аварийна спирачка за автобус – трябва да има прекъсвания на безопасността в системите с изкуствен интелект, които контролират критичната инфраструктура, така че те винаги да остават под човешки контрол“, добави Смит.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години