неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1525 прочитания

    Какви са възможностите за реализация в ИТ сектора в Пловдив?

    Александър Балев, СТО, Proxiad, разказва за новостите в тазгодишното издание на PlovDev и условията и предимствата на града под тепетата
    06 декември 2023, 09:49 a+ a- a

    Александър Балев – Chief Technical Officer в Proxiad SEE, отговаря за доставката на софтуерните услуги от IT екипите до клиентите. След 24 години живот в чужбина и работа за IT Services компания с над 250 000 служители през 2015 г. Александър се връща в България, за да започне работа в Proxiad. В компанията той се занимава с техническите и бизнес аспектите на проектите, но и активно участва с експертизата си в областта на технологиите в организацията на конференцията PlovDev.

    С г-н Балев разговаряхме на 11-ото издание на PlovDev - ежегодната IT конференция с благотворителна мисия в Пловдив, организирана от Proxiad SEE, която се проведе на 25 ноември в кино „Арена IMAX“, мол „Марково тепе“. Той разказа подробности за тразгодишното издание на конференцията, както и подробности за ИТ общността и възможностите за кариера в тази сфера в Пловдив.

    Какво е новото на PlovDev тази година?
    Това, което е много важно и което виждаме и в нашия слоган, е Back to the Roots, защото PlovDev е конференция, която правим вече повече от 10 години. Единадесето издание е и за нас винаги е било много важно, че тази конференция се случва в Пловдив. Оттам идва и името, играта на думи – PlovDev, тъй като ние вече от доста години имаме офис в Пловдив и съответно искахме да имаме събирателна точка за ИТ общността при нас. Така че след 3 години онлайн конференции заради ковид сега се връщаме наистина на място. И нещо интересно за тази конференция – за нас е тъй наречената агностик конференция – не сме специализирани в една технология, а имаме презентации в много различни сфери: блокчейн, AI, здравеопазване също, което е вертикал, за нас също много важен. Така че не се очаква от хората да имат някакво знание или някакъв опит в даден бранш. Със сигурност ще дойдат и ще научат различни неща за ИТ сферата. Така че това наистина за мен е най-важното за това издание – да се върнем тук, да съберем хората, като конференцията е с благотворителна цел и билетите се разпродадоха наистина много бързо, така че това е много голям успех за нас и със сигурност ще продължаваме тази инициатива още доста години напред.

    Защо точно в Пловдив?
    Пловдив го преценихме като много добър таргет точно защото има ИТ общност. Има хора, които излизат от университети, има хора, които имат интерес, които работят в различни ИТ фирми, естествено, и в нашата. В същото време конференциите са доста малко. Със сигурност повечето ИТ конференции се случват в столицата, а в Пловдив няма нищо или има много малко и най-вече няма такива с мащаб като нашия. Така че това беше много важно.Преди 11 години имаше още по-малко. Затова наистина държим да е в Пловдив и ако е възможно, да е на живо.


    Разкажете ни за благотворителната цел?
    Ние събираме средства с билетите и с нашите спонсори с идеята да подпомагаме деца, които участват в олимпиади. Децата, които отиват на олимпиадите, имат нужда от средства защото има олимпиади, които се провеждат в България, но има и международни. Тук говорим за по-голям мащаб, където наистина ние се гордеем с нашите деца и с тяхното знание. И е много важно да можем да представим и в чужбина колко е добро нашето образование. Нашите хора искат наистина да се представят добре, но имат нужда от средства. Така че тази година изданието е в тази посока. Ние винаги събираме средства, и то винаги в посока деца и образование. Всяка година е нещо различно, може да е свързано с училища, може да е свързано с други инициативи. Тази година сме избрали тази.

    Какъв е профилът на посетителите?
    На конференцията идват със сигурност ИТ хора, най-вече програмисти. Виждаме доста млади хора, които често още са в университета и се чудят още, искат да се ориентират. Любопитно е, че когато при нас дойде някой и попитаме: „Как научихте за Proxiad?“, той казва: „Бил съм на PlovDev като млад, като съм си търсил стаж“ и т. н. Така че наистина профилът е със сигурност tech. Все пак говорим за технически презентации, но има както доста junior хора, така и вече senior специалисти, които също идват да научат нещо ново.

    Какви са възможностите за реализация в града?
    Има много хубави възможности в Пловдив. Бих казал, че сме доста сходни със София, тъй като има доста ИТ фирми с присъствие в Пловдив, както сме и ние, но има и други, така че има много добри възможности. Хубавото е, че имаме и добро образование тук, включително и Пловдивския университет, където имаме партньорство. Така че кадрите, които излизат от университета имат много добро ниво. И вече няма никакво задължение да ходиш до столицата, за да се реализираш. Това наистина е възможно да се случва в Пловдив и ние със сигурност го съпортваме и го промотираме. Така че наистина има доста добри възможности тук, без нужда да се ходи до София.

    Как стои въпросът с наличните обучения в Пловдив?
    Обученията в сферата са доста добри. Казах за университета, където имаме партньорство, имаме лектори там. Считаме, че бизнесът трябва да помага на тази част, така че участваме активно. Също в самата фирма и най-вече в Пловдив, имаме много силна стажантска програма и помагаме много на upskill-ването на колегите или преминаването от една роля на друга роля. Тъй като наистина имаме много добре разработена програма, вече от почти 10 години я правим, така че наистина се стараем и ние да помогнем тази сфера.

    Какво е нивото на реализация?
    Ако говорим за програмисти, след стажантската програма при нас те веднага имат възможност да се реализират в проект. За нас е много важно и историята показва, че за стажантите също е, да се работи върху реален проект, не просто да им дадем нещо теоретично. Така че наистина много бързо влизат в реални проекти, имат си ментор, имат си buddy, имат си проджект мениджър, който също им помага много. Реализацията за девелопърите наистина след това е: джуниър позиция и вече при нас имат кариерен път, който ще мине след това през regular, през senior и вече там ще решат дали искат по-скоро да станат архитекти и проджект мениджъри и други по-senior позиции. И по абсолютно сходен начин вече имаме и програма за QA, за тестери. Така че по същия начин хората могат да влязат при нас и да се развиват през целия кариерен път до senior QA.


    Какви са възнагражденията?
    Възнагражденията в Пловдив вече виждаме, че са доста сходни с тези в София. Знаем, че исторически е имало дисбаланс между столицата и другите градове. Това почти е изчезнало. Ковид пандемията, работата от вкъщи, повечето фирми, които имат присъствие в София, вече имат и в Пловдив, конкуренцията е по-голяма. Тук е важно да отбележа нашата политика, че намираме, че е редно за дадена работа да получаваш същата заплата, няма значение в крайна сметка твоята локация дали е в Пловдив, дали е в София, или си full remote някъде другаде. Така че наистина вече възнагражденията в ИТ сферата в Пловдив са много близо до тези в София, ако не са и еднакви.

    Кои са важните умения, които се търсят в момента?
    В нашата сфера се търсят различни експертизи със сигурност. Като говорим за ИТ, говорим за програмисти, различни програмни езици, техническите роли, които са около дивелопмънта. DevOps, Бизнес aналисти, много ценим също тъй наречените soft skills. Как хората могат да навлязат в проект и да разберат крайната нужда, защото ние даваме технически решения на някаква бизнес нужда, която често е различна от техническата. Като работим с банки – какво означава да се плащат някои неща. Ние имаме много голяма експертиза и това ще ни е фокус и през следващата година в здравеопазването. Така че в момента правим доста големи екипи, в тях има даже и хора, които са завършили медицина. Така че от техническите хора тук ще очаквам не само да са добри технически, но да разберат, че работим върху нещо, което е по-голямо от техническата част, което има импакт върху живота на хората. Така че наистина търсим хора, които имат и тези качества.

    Защо да изберем Пловдив за IT кариера?
    Това е много добър въпрос. Пловдив има много големи плюсове. Много ми е приятно, като говоря с хората, които идват от София, и казват: „Аз в един момент съм мислил да ходя или да остана в Пловдив“. И наистина Пловдив е много приятен град. Има всичките плюсове на голям град, без да е пренаселено и прекалено динамично, което може да видим в София. Така че наистина е нещо, което доста хора от София обмислят и го споделят с нас днес.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години