понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  870 прочитания

  Откриха новата високотехнологична сграда на института GATE

  05 декември 2023, 15:46 a+ a- a

  Най-добрата фундаментална наука дава възможности за едни от най-полезните приложения. Това е общата тенденция в световната наука, от която всички трябва да се възползваме и да продължим да развиваме науката и иновациите в България, заяви премиерът акад. Николай Денков. Министър-председателят участва в официалното откриване на новата високотехнологична сграда на Институт „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

  „Това, което виждаме днес, беше една мечта, която не знаехме дали ще се реализира, но знаехме, че трябва да опитаме“, заяви акад. Денков. Той припомни, че през 2021 г. е участвал на „първата копка“ на проекта, воден от убеждението, че в България има водещи световни центрове на наука, които трябва да бъдат подкрепяни, за да се конкурират успешно с най-добрите в света и да станат видими както в страната, така и в чужбина.

  Министър-председателят изтъкна сериозния напредък в сферата на науката и иновациите в България. Като добри примери в тази посока акад. Денков посочи работата на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), както и астрономическия център „Рожен“, който е част от световна мрежа, правеща открития в областта на астрофизиката и астрономията. Премиерът изтъкна още модерния център по растителна системна биология и биотехнология „ПлантаСИСТ“ в Пловдив, както и новия суперкомпютър в БАН.

  „Тези примери показват какъв огромен прогрес е постигнат през последните години“, посочи министър-председателят. По думите му те са показателни и за успешния модел на сътрудничество на страната ни с някои от най-добрите научни институти в света по различните направления. „Това е прекрасна среда за конкуренция и за сътрудничество в областта на информационните технологии” заяви в заключение премиерът акад. Николай Денков.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55