понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    587 прочитания

    3D-принтирани хирургически импланти използват метали, предотвратяващи инфекции

    Новата сплав устоява на почти 90% от бактериите, отговорни за инфекции при импланти
    22 ноември 2023, 16:22 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg (архив)

    Експериментални хирургически импланти, изработени от 3D отпечатани метали, могат да устоят на почти 90% от бактериите, отговорни за инфекции, които може да изискват медицинска намеса или премахване на имплантите, казват изследователите, цитирани от „Ройтерс“.

    Новият метал е комбинация от титаниева сплав, използвана в момента за направата на импланти, плюс мед и тантал. Когато бактериите влязат в контакт с медната повърхност на материала, почти всичките им клетъчни стени се разкъсват. Междувременно танталът насърчава здравия клетъчен растеж с околните кости и тъкани, което води до подобрени костни връзки и по-бързо заздравяване, твърдят изследователите.

    Въз основа на експерименти с плъхове, 3D-принтираният антибактериален метал има потенциала да замени „чистия“ титан в ортопедични и зъбни импланти, съобщиха те в статия, публикувана в International Journal of Extreme Manufacturing.

    Използваните в момента титаниеви импланти нямат „никаква защитна сила“ срещу бактерии, каза в изявление ръководителят на изследването Амит Бандиопадяй от Вашингтонския държавен университет.

    Въпреки превантивното лечение, животозастрашаващи инфекции могат да се появят скоро след операцията или месеци по-късно, като често се налага прилагане на лечение с интравенозни антибиотици. В около 7% от случаите на хирургична интервенция с титанов имплант хирурзите трябва да премахнат и сменят импланта.

    „Трябва да намерим нещо, при което самият материал на импланта предлага някаква присъща устойчивост, повече от просто осигуряване на контрол на инфекцията, базиран на лекарства. Тук казваме, защо да не променим самия материал и да имаме присъщ антибактериален отговор от самия материал?“ казва Бандиопадяй.

    Изследователите се надяват да подобрят бактериалната смъртност до над 99%. Те също така искат да се уверят, че техният материал работи добре при реални условия, които пациентите могат да срещнат, като например преходи в случай на смяна на колянна става.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години