понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1498 прочитания

    OpenAI позволява на всеки да си направи собствен чатбот

    Той ще се казва „GPT“, компанията пусна нова версия и намали цените
    08 ноември 2023, 14:03 a+ a- a

    Снимка: iStock

    OpenAI съобщи, че ще позволи на хората да създават свои собствени AI чатботове, наречени „GPT“, за лична и професионална употреба. На сцената на първата конференция за разработчици на производителя на ChatGPT, изпълнителният директор Сам Алтман отдели само няколко минути, за да създаде бот, който предлага съвети за стартъпи. Тази демонстрация повтори предишната му роля като ръководител на Y Combinator, която финансира стартиращи компании в ранен етап, припомня Quartz.

    Този месец OpenAI ще стартира онлайн магазин, където всеки може да качи персонализиран GPT. Компанията ще плати на най-използваните GPT част от приходите, каза Алтман, подчертавайки как предприема стъпки за изграждане на продуктова екосистема.

    Внедряването на GPT идва след като OpenAI, който пусна ChatGPT преди около година, заяви, че е достигнал 100 милиона активни потребители седмично. Компанията изглежда взима пример от Apple, която стартира App Store година след пускането на iPhone през 2007 г., проправяйки пътя за експлозията на приложения.

    Сред другите съобщения на конференцията, OpenAI разкри GPT-4 Turbo, нов AI модел, който е по-способен от GPT-4, който стартира едва през март. Например, ограничението на знанието за най-новото предложение е актуализирано от септември 2021 г. до април 2023 г. С GPT-4 Turbo потребителите вече могат да вмъкнат повече от 300 страници текст в едно подканяне.

    Също така OpenAI намали цените на своите различни AI модели. Този ход идва, докато чатботовете за изкуствен интелект от Anthropic, Google и най-скоро от Илон Мъск (който е съосновател на OpenAI), продължават да се разпространяват, тласкайки го да остане пред конкуренцията. Компанията каза, че GPT-4 Turbo е до три пъти по-евтин от GPT-4.

    Чатботът на OpenAI може да е неговият характерен продукт, но базираната в Сан Франциско компания е насочена и към големи корпорации с ChatGPT Enterprise, който предлага допълнителна сигурност и поверителност. Повече от 92% от компаниите от Fortune 500 сега използват платформата, спрямо 80% през август, което показва, че големите предприятия са все по-склонни да инвестират в генеративен AI.

    Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела се появи за кратко на конференцията, като каза на Алтман: „Ние ви обичаме, момчета“. Нищо чудно: OpenAI помогна на Microsoft да увеличи приходите си от облачни изчисления, върна Bing в светлината на прожекторите и даде на компанията преднина пред останалите големи технологични компании (Big Tech) при пускането на AI продукти за обществеността. Microsoft инвестира в OpenAI от 2019 г.

    Надела каза, че първата задача е да се надгради върху системи като платформата за облачни изчисления Azure и суперкомпютрите, така че OpenAI да може да направи най-добрите модели на AI. Да позволим на създателя на чатботове да продължи напред с мисията си изисква Microsoft „да даде най-доброто от себе си“, добави той.
    Отговорът на Алтман: „Мисля, че имаме най-доброто партньорство в технологиите.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години