сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  857 прочитания

  Откриха Лаборатория за космически изследвания във Физическия факултет на СУ

  Правителството ще подкрепи „ЕндуроСат“ за развитие на система от наносателити, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации
  31 октомври 2023, 15:44 a+ a- a

  Във Физическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ откриха реновирана лаборатория за космически изследвания „Проф. Стефан Александров“.

  Обновяването на лабораторията е безвъзмездна дарителска инициатива на фирма „ЕндуроСат”, която е лидер в областта на наносателитите и космическата инфраструктура.

  Физическият факултет е сред водещите учебни заведения в обучението на специалисти в областта на аерокосмическото инженерство, сателитните технологии и комуникационните системи. Тясното сътрудничество с индустриален партньор като „ЕндуроСат”, ще позволи на Физическия факултет да намали дистанцията между университетското обучение и реализацията на пазара на труда и да осигурява образование на световно ниво в тази сфера.

  „Държавата и бизнесът създават една изцяло нова индустрия, която ще даде възможност на българските предприемачи да разработват приложения на световно ниво, използвайки български хардуер“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на официалното откриване.

  По неговите думи правителството ще подкрепи програмата на „ЕндуроСат“ за развитие на система от наносателити, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации. Те ще бъдат насочени към превенции от бедствия и аварии, мониторинг от гледна точка сигурност и охрана, на трафик и други.

  „Държавата в лицето на българските институции трябва да бъде трамплин за бизнеса и хората, които искат да създават нещо значимо“, категоричен бе министър Богданов. Той подчерта, че крайната цел на тази инициатива е да бъде създадена инфраструктура, в която българските предприемачи да създават приложения на световно ниво, които не просто да са иновативни решения за България, а да решават важни регионални проблеми, свързани със сигурността, околната среда, пътната безопасност и други.

  „Говорим за реални приложения, които да се използват от българските институции и бизнеса“, обяви икономическият министър. „Убеден съм, че когато обедним усилия можем да очакваме добри резултати и вярвам, че съвместната ни инициатива ще бъде успешния пример за сътрудничеството между държавата и бизнеса“, добави Богданов.

  Министърът на икономиката откри реновираната лабораторията, която включва високотехнологично оборудване и ще предоставя конкурентни работни условия за създаването на следващите успешни космически мисии в България. „Най-добрият атестат за нашата работа е да виждаме, че българският бизнес успява и сънародниците ни остават да се развиват у нас“, допълни Богданов.

  В откриването участва и министърът на отбраната Тодор Тагарев и ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 8 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 10 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 11 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 11 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество