сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  858 прочитания

  Доклад: Български AI компании са набрали общо близо 1 млрд. долара досега

  Здравеопазването е индустрията с най-много иновативни AI решения у нас, сочи проучване на The Recursive
  25 октомври 2023, 10:59 a+ a- a

  снимка: ЕП

  Над 900 са AI стартъп компаниите в Централна и Източна Европа, поне 80 от тях са български. Това сочи нов доклад на The Recursive публикува за състоянието на AI екосистемата в региона. Aнализирани са данни за над 1200 компании и инвеститори в областта на изкуствения интелект от 12 страни в региона. Докладът обхваща тенденции във финансирането, развитието на стартъп екосистемата, областита на специализация, талант, научни изследвания, местна и ЕС регулация, както и необходимите следващи стъпки за растеж на екосистемата.

  Според доклада в България здравеопазването е индустрията с най-много иновативни AI решения.

  Български AI компании са набрали общо близо 1 милиард долара досега, но средствата са набрани основно от 6 компании, тъй като повечето дружества на ранна фаза все още изпитват затруднения с привличането на финансиране. Едва 22% са достигнали до Series A или по-късен етап.

  Въпреки че България е лидер в Югоизточна Европа по брой фондове за рисков капитал, все още липсват такива специализиращи в AI и Deep Tech, каквито има в по-напредналите екосистеми като Полша и Чехия.

  Една от най-големите пречки за развитието на екосистемата остава липсата на инвестиции в научни институти и качествено образование в сферата на изкуствения интелект. По тази причина въпреки, че разполагаме с изключителни млади таланти, те често избират да се реализират в чужбина.

  AI Институти като INSAIT и GATE са силни и уникални примери за региона и показват потенциала за развитие на България като дестинация за научни постижения от световна класа и успешен технологичен трансфер. Държавата трябва да действа бързо, за да реализираме този потенциал. 51% от анкетираните компании заявяват, че създаването на целенасочени държавни политики за развитието на иновации в изкуствения интелект е една от най-важните стъпки за растежа на индустрията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 8 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 9 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество