петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1046 прочитания

  Представиха новия български суперкомпютър Хемус

  Уникален инфраструктурен комплекс отвори врати
  19 октомври 2023, 13:40 a+ a- a

  сн: БАН

  Нов инфраструктурен комплекс с най-съвременни технологии за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания откриха днес министър-председателят акад. Николай Денков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и директорът на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН (ИИКТ) чл.-кор. Светозар Маргенов, който е ръководител на Центъра за върхови постижения.

  Новият български суперкомпютър Хемус е част от комплекса, който включва система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. Суперкомпютърът ще подпомогне работата на стотици български учени, които да бъдат конкурентноспособни на своите колеги от чужбина в използването на мащабна високопроизводителна техника, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той подчерта, че областите, които обслужва са много - математика и информатика, медицина, химия и др. Инфраструктуратата в България за българските учени се подобри значително за последните години, благодарение на редица проекти, уточни председателят на БАН.

  Този център с новата техника и с учените, които работят в институтите партньори, е на изключително високо европейско ниво. Познавам работата на колегите, които от години разработват нови алгоритми и методи за високопроизводителни изчисления. За тях е много важно заедно с научната експертиза да бъдат оборудвани и със съответната техника на високо ниво, каза премиерът акад. Денков и допълни, че учените работят в сътрудничество с международната научна общност и в институтите на БАН идват както докторанти от чужбина, така и гост- учени. Премиерът допълни, че ще работи за това наличната техническа база да бъде подпомогната и с по-добри заплати за младите учени. Експертите тук са на изключително високо ниво. Тепърва този потенциал ще се развива и ще намира своето приложение в полза на бизнеса и на живота на хората в България, каза още акад. Денков.

  Официалната церемония се проведе в Научен комплекс-1 на БАН с участието на проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието и науката, Бойко Благоев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Мария Косанова, упр. директор на HP, представители на академичната общност и бизнеса.

  Комплексът е изграден от Центъра за върхови постижения по Информатика и ИКТ, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 чрез Европейския фонд за регионално развитие.

  Уникалната инфраструктура включва:

  Суперкомпютър с близо 100 000 ядра и производителност над 3 PetaFlops (със скорост над 3 х 1015 операции с плаваща запетая в секунда). Суперкомпютърът Хемус дава възможност за извършване на мащабни научни изследвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн, широкомащабни симулации на високотехнологични материали и процеси, моделиране на динамични процеси в индустрията и високопроизводителен анализ на големи данни.

  Система за съхранение на данни. Системата дава възможност за съхранение и обработка на близо 6,72 ПетаБайта данни в съответствие с принципите FAIR, т,е, данни, които отговарят на принципите за намиране, достъпност, оперативна съвместимост и повторна употреба.

  Центрове за разработка на приложения, разположени в ИИКТ и шестте партньора на Центъра за върхови постижения по Информатика и ИКТ. Изградени са 7 високопроизводителни сървърни системи с графични ускорители и специализиран софтуер, свързани със суперкомпютъра и дейта центъра, за обработка и визуализация на данни, разработка и тестване на приложения.

  Лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ. Лабораторията разполага с преносими системи за лазерно сканиране, комбинирана система за динамични изпитания и система за индустриална рентгенова компютърна томография с възможност за in situ изследвания. Центърът за върхови постижения по Информатика и ИКТ утвърждава позицията на България като регионален лидер в областта на информатиката и ИКТ

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 минути
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 36 минути
  преди 2 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 3 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 20 часа
  Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК още 5 години
  Европейският парламент я преизбра с мнозинство
  преди 20 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите