петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1748 прочитания

  Откриха първата регионална иновационна долина за биоикономика и храни в България

  Пловдивската иновационна долина вече има партньор от Белгия, с който ще създаде иновационен клъстер
  13 октомври 2023, 15:17 a+ a- a

  Министър-председателят Николай Денков участва в откриващото събитие на европейската инициатива за европейски иновационни долини. Над 200 са кандидатите от целия Европейски съюз, които са подали заявления да бъдат подпомогнати по тази програма. От България е одобрена като кандидат една иновационна долина. Тя е в областта „Продоволствена сигурност“ и е на сдружение „Регионална иновационна долина Пловдив за дълбоки технологии в биоикономиката и хранителните системи“, в което участват 84 партньори от Южен централен район.

  Пловдивската иновационна долина вече има партньор от Белгия, с който ще създаде иновационен клъстер в сферата на биоикономиката и хранителните системи.

  До март 2024 г. ще бъдат определени първите 100 регионални иновационни долини, които ще могат да получат финансиране от ЕС. Останалите ще получат сертификат и правото да кандидатстват за европейски средства на следващ етап.

  Регионалните иновационни долини насърчават комерсиализацията на науката в бизнеса и заздравяват академичния потенциал на България и на Европа. Също така ще осигурят свързаност и основа за развиване на иновации и оптимизиране на веригите за доставки. Това заяви в Пловдив министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в откриващата част на събитието за първата регионална иновационна долина за биоикомика и храни в България.

  Стойчева заяви, че страната разпознава биотехнологиите като ключови за развитието на биоикономиката. „Важно е да работим заедно, в екип с други държави и региони, за да можем да се изправим пред глобалните предизвикателства. Вярвам в потенциала на талантите на България и добре развитата технологична среда у нас, които са предпоставка за засилване на икономическия растеж“, каза министър Стойчева.

  Денков откри и новата сграда на Центъра по растителна системна биология и битехнологии в Пловдив, изграден по проекта PlantaSYST. През 2017 г. това е единственият научен проект от България, одобрен за европейско финансиране с цел създаване на върхови научни постижения в тази област. Днес това е водещ институт в региона и в България, специализиран в създаването на нови биологично чисти сортове на земеделски култури, устойчиви на суша и екстремни температури. В новопостроения научен комплекс функционират седем научни отдела, а учените и студентите разполагат с иновативен изследователски корпус от две секции – оранжерии, шест научни лаборатории, осем климатични стаи и 20 специализирани помещения с апаратура.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 51 минути
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 час
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 4 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 21 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите