неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1658 прочитания

    Откриха първата регионална иновационна долина за биоикономика и храни в България

    Пловдивската иновационна долина вече има партньор от Белгия, с който ще създаде иновационен клъстер
    13 октомври 2023, 15:17 a+ a- a

    Министър-председателят Николай Денков участва в откриващото събитие на европейската инициатива за европейски иновационни долини. Над 200 са кандидатите от целия Европейски съюз, които са подали заявления да бъдат подпомогнати по тази програма. От България е одобрена като кандидат една иновационна долина. Тя е в областта „Продоволствена сигурност“ и е на сдружение „Регионална иновационна долина Пловдив за дълбоки технологии в биоикономиката и хранителните системи“, в което участват 84 партньори от Южен централен район.

    Пловдивската иновационна долина вече има партньор от Белгия, с който ще създаде иновационен клъстер в сферата на биоикономиката и хранителните системи.

    До март 2024 г. ще бъдат определени първите 100 регионални иновационни долини, които ще могат да получат финансиране от ЕС. Останалите ще получат сертификат и правото да кандидатстват за европейски средства на следващ етап.

    Регионалните иновационни долини насърчават комерсиализацията на науката в бизнеса и заздравяват академичния потенциал на България и на Европа. Също така ще осигурят свързаност и основа за развиване на иновации и оптимизиране на веригите за доставки. Това заяви в Пловдив министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в откриващата част на събитието за първата регионална иновационна долина за биоикомика и храни в България.

    Стойчева заяви, че страната разпознава биотехнологиите като ключови за развитието на биоикономиката. „Важно е да работим заедно, в екип с други държави и региони, за да можем да се изправим пред глобалните предизвикателства. Вярвам в потенциала на талантите на България и добре развитата технологична среда у нас, които са предпоставка за засилване на икономическия растеж“, каза министър Стойчева.

    Денков откри и новата сграда на Центъра по растителна системна биология и битехнологии в Пловдив, изграден по проекта PlantaSYST. През 2017 г. това е единственият научен проект от България, одобрен за европейско финансиране с цел създаване на върхови научни постижения в тази област. Днес това е водещ институт в региона и в България, специализиран в създаването на нови биологично чисти сортове на земеделски култури, устойчиви на суша и екстремни температури. В новопостроения научен комплекс функционират седем научни отдела, а учените и студентите разполагат с иновативен изследователски корпус от две секции – оранжерии, шест научни лаборатории, осем климатични стаи и 20 специализирани помещения с апаратура.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години