Националният съвет по храните към Министерство на земеделието и храните за пръв път включи в програмата си представители на бизнеса, които се борят с разхищаването на храна у нас
Светослава Симеонова - основател на платформата Foody
Проектът Foody на Sofia2Go допринася за намаляване на разхищението на храна и за опазване на околната среда, като спасява годна и качествена храна от изхвърляне. Foody работи чрез уеб приложение, което позволява на пекарни, магазини, ресторанти и производители да публикуват храна и хранителни продукти с отстъпка за крайните клиенти, които могат да я закупят онлайн, a след това да я вземат на място или да я заявят с доставка.
По време на презентация пред Националния съвет по храните към Министерство на земеделието и храните основателят на Foody Светослава Симеонова направи призив към институциите и бранша за по-тясно сътрудничество между държавата, големия бизнес, стартъп екосистемата и гражданското общество. “Само чрез силна колаборация на няколко нива, можем реално да намалим разхищаването на храна и вредните въглеродни емисии, които се отделят именно в този процес”, допълни Симеонова.
Тя получи уверението както на заместник-министъра по храните, така и на представители на организации като тази на общините, че вратите им са отворени за съвместни действия и дори приканиха компанията да се включи във вече съществуващи техни инициативи.
"Като българи сме научени, че храна не трябва да се изхвърля и като нация сме ценители на добрия вкус и качествените продукти, които, за съжаление, понякога се разхищават. Именно за всички любители на добрия вкус и фудита създадохме уеб приложение, в което заведенията могат да публикуват вкусни оферти с намаление, а потребителите пазаруват онлайн с доставка или взимат на място от заведението закупените продукти. Ние сме повече от платформа за храна с отстъпка, а български стартъп с кауза и сме щастливи и мъничко горди, че именно от България започва началото си проект, отличен като социална иновация в цяла Европа", споделя Светослава Симеонова.