понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    848 прочитания

    ChatGPT се сдобива със зрение, слух и говор

    OpenAI започва да пуска нови функционалности на своя голям езиков модел
    26 септември 2023, 09:59 a+ a- a

    Снимка: OpenAI

    OpenAI, компанията, която стои зад чатбота ChatGPT, съобщи, че започва да пуска нови функционалности – той ще може да вижда, чува и да отговаря вербално на запитвания. Потребителите ще могат да разговарят с чатбота или да му покажат за какво говорят.

    Гласът и изображението дават на потребителите повече начини да използват ChatGPT в ежедневието си. Може да направите снимка на забележителност, докато пътувате, и да разговаряте на живо за това, което е интересно за нея. Когато сте вкъщи, можете да направите снимки на хладилника и килера си, за да разберете какво има за вечеря (и да зададете допълнителни въпроси за рецепта, изпълнена стъпка по стъпка). След вечеря можете да помогнете на детето си с математическа задача, като направите снимка, оградите задачата и накарате ChatGPT да сподели съвети и с двама ви, пишат от компанията.

    Потребители на Plus и Enterprise пакетите ще получат достъп до глас и изображения през следващите две седмици. Гласовите възможности идват на iOS и Android (трябва да се включи от настройките), а изображенията ще бъдат налични на всички платформи. Новите функционалности ще бъдат пускани постепенно за различни групи потребители, включително разработчици.

    Гласовите възможности на изкуствения интелект позволяват водене на разговор в реално време – можете да разговаряте с него докато сте в движение, да поискате приказка за лека нощ или нещо друго.

    Новата гласова възможност се захранва от нов модел текст-към-говор, способен да генерира звук, подобен на човешки, само от текст и няколко секунди примерна реч. OpenAI си сътрудничи с професионални гласови актьори, за да създаде всеки от гласовете. Компанията също така използва Whisper, своята система за разпознаване на реч с отворен код, за да транскрибира изговорените думи в текст.

    По отношение на използването на изображения потребителите могат да покажат на ChatGPT едно или повече такива, както и да оградят конкретна част на снимката, за да попитат чатбота за нея.

    От компанията предупреждават и за някои ограничения на модела. Така например той може да транскрибира много добре от английски език, но се представя лошо с някои други езици, особено ако не са от групата на романските езици. Съветът е потребителите, които не са англоезични да не използват модела за транскрибиране реч-текст.

    „Ние също така предприехме технически мерки, за да ограничим значително способността на ChatGPT да анализира и прави директни изявления за хората, тъй като ChatGPT не винаги е точен и тези системи трябва да зачитат поверителността на хората. Използването в реалния свят и обратната връзка ще ни помогнат да направим тези предпазни мерки още по-добри, като същевременно запазим инструмента полезен.“, казват още от компанията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години