понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1355 прочитания

    Как се съхраняват данните в облака?

    Силвина Фурнаджиева - Employer Branding Specialist в StorPool Storage, разказва повече за облачните услуги
    25 септември 2023, 10:44 a+ a- a

    Силвина Фурнаджиева - Employer Branding Specialist в StorPool Storage. Снимка: Личен архив

    Всички в днешно време сме „в облака” и ежедневно ползваме популярни облачни услуги като Google Photos или Dropbox например. Но знаем ли как работи облакът и какви технологии и специалисти стоят зад него? В първата част на този материал Силвина Фурнаджиева - Employer Branding Specialist в българската технологична компания StorPool Storage, разяснява основните типове облаци и облачни услуги. В продължение на статията Силвина разказва повече за начините, по които се съхраняват данните в облаците.

    Файлове, блокове и обекти

    Каквато и услуга да ползвате в облачна среда, в основата ѝ винаги стои някакъв тип решение за съхранение на данни. То е сред основните градивни елементи на всяка облачна среда.

    Данните, които съхранявате на личния си компютър или на мобилното си устройство, се пазят под формата на файлове. При сървърните и облачните среди обаче файлът не е единствената опция за съхранение на данни. Ето какви са възможностите:

    Обектно съхранение (Object Storage): Обектното съхранение е метод за съхранение на данни, при който информацията се записва във формат на обекти. Всяка информационна част (обект) включва данни, метаданни и уникален идентификатор. Тези обекти се съхраняват в разпределени системи, където са достъпни чрез мрежови протоколи като HTTP или HTTPS. Обектното съхранение е изключително скалируемо и подходящо за големи количества данни.

    Файлово съхранение (File Storage): Файловото съхранение е метод за организация и съхранение на данни, при който информацията се групира във файлове, подредени в директории или папки - по начина, който вероятно ви е познат и който използвате и на личния си компютър. Този формат е подходящ за съхранение на неструктурирани данни, като например текстови файлове и други документи. Файловото съхранение често се използва в локални или мрежови файлови системи, но е достъпно и в някои облачни среди.

    Блоково съхранение (Block Storage): Блоковото съхранение е метод за съхранение на данни, при който информацията се разделя на блокове или сектори и се записва върху физически устройства като твърди дискове или solid-state устройства. Този вид съхранение предоставя изключително висока производителност и е подходящ за използване във виртуализирани среди, бази данни и други приложения, изискващи пряк, бърз и надежден достъп до блокове от данни.

    Софтуер и хардуер

    Типовете съхранение на данни в един дейта център, предоставящ облачни услуги, могат да се разделят и на два типа в зависимост от начина, по който е изградена системата за тяхното съхранение.

    Софтуерно дефинираното съхранение (Software-Defined Storage - SDS) е метод за управление и контрол на съхранението на данни, при който функциите за съхранение се извършват изцяло чрез софтуер, а не от специализирана хардуерна инфраструктура. Този подход позволява създаване на абстрактен слой на storage ресурсите на едно ниво над физическите устройства и управление чрез централизиран софтуерен слой. Софтуерно дефинираното съхранение предоставя гъвкавост, скалируемост и улеснено управление на ресурсите, като позволява на администраторите да конфигурират и управляват съхранението на данни чрез софтуерен интерфейс.

    За сравнение, „традиционното съхранение на данни“ използва специализирана хардуерна инфраструктура, състояща се от специално разработени шасита и дискове. При този модел всяко ново шаси и диск могат да бъдат закупени само от производителя на първоначално закупените устройства, което представлява заключване на веригата по доставки. 

    Основната разлика между двата метода е в гъвкавостта и скалируемостта. Софтуерно дефинираното съхранение позволява по-лесно управление на ресурсите и дава възможност да се скалират по-лесно и бързо, за да отговорят на променящите се нужди на ползвателите. Този тип съхранение на данни също така осигурява оптимално оползотворяване на ресурсите и може да се управлява с широк набор автоматизации. В сравнение с него, традиционното съхранение обикновено изисква повече време и усилия за управление и не предоставя същата степен на гъвкавост.

    Какво представляват решенията за софтуерно съхранение на данни?

    Работата на облачните системи, които използват софтуерно дефинирано съхранение на данни, се подсигурява от специализиран софтуер, който управлява съхранението. Той се грижи за правилното разпределяне и оптималното използване на всички налични ресурси в системата.

    Пример за такова решение е StorPool Storage. Този софтуер, създаден от изцяло българска компания, осигурява дистрибутирано блоково съхранение на данни в облачните системи, които фирми създават самостоятелно. Когато бъде инсталиран на сървърите, с които системата работи, той агрегира производителността и капацитета им за съхранение на данни и ги превръща в единна скалируема и високопроизводителна система. Едно от основните му предимства е, че се инсталира на стандартни сървъри и не изисква специализиран хардуер. Друга отличителна черта на StorPool Storage е, че благодарение на оптимизациите, заложени в него и постоянно допълвани от екипа, който го разработва, този софтуер е сред най-бързите и надеждни решения на пазара.

    Как се разработва подобно решение?

    За успешното създаване и за поддръжката на софтуерно решение за дистрибутирано съхранение на данни е особено важно съчетанието между уменията на опитни софтуерни разработчици, системни администратори и DevOps специалисти в екипа. Ако продължим примера със StorPool, екипът на компанията се състои от над 40 специалисти и постоянно се разраства. 11 от тях работят по основните функционалности на софтуера и по интеграцията му с външни решения за съхранение на данни и виртуализация. 16 души се занимават с поддръжката на решението при клиенти, а екипът по осигуряване на качеството се състои от петима експерти по QA и автоматизация.

    Ако използвате виртуален хостинг или облачна услуга за обмен и управление на файловете, вероятно сте индиректен потребител на подобно решение, което работи „под капака” на облачната услуга и осигурява бърз и надежден достъп до вашите данни.

    Вижте какъв продукт разработва StorPool Storage

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на StorPool Storage AD в Jobs.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години