понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  538 прочитания

  Cargill пусна на вода кораб с иновация, която намалява въглеродния отпечатък до 30%

  WindWing е съвместна разработка на Cargill, BAR Technologies, Yara Marine и Mitsubishi Corporation
  18 септември 2023, 11:19 a+ a- a

  Снимки и видео: Cargill

  Cargill и революционната иновация на BAR Technologies – BAR Tech WindWings от Yara Marine отплава в открити води, тествайки нова технология, която за първи път ще донесе авангардно вятърно задвижване в търговското корабоплаване, съобщиха от компанията.
  Pyxis Ocean на Mitsubishi Corporation, нает от Cargill, е първият плавателен съд, който е модернизиран с две WindWing, които са големи платна с крило с височина до 37,5 метра, които могат да бъдат монтирани на палубата на товарни кораби, за да се използва силата на вятъра.

  Проектът WindWing
  • Проектът WindWing е част от проект, който е получил финансиране от програмата за научни изследвания и иновации Horizon 2020 на Европейския съюз съгласно споразумение за безвъзмездна помощ № 955286.
  • Използвайки силата на вятъра, WindWing може да помогне на собствениците на кораби да изпълнят новите CII правила. Тъй като вятърната енергия не само е с нулеви емисии, но също така не се изчерпва и е изключително предсказуема, тя предлага значителни печалби в ефективността на оперативните разходи на корабите.
  • При среден глобален маршрут технологията може да спести 1,5 тона гориво на брой WindWing на ден - с възможност за спестяване на повече при презокеански маршрути. Това може да доведе до спестяване на собствениците на кораби от тежко гориво (HFO) на около $800 на тон, което ще стане още по-важно при спестяване от бъдещи горива, които несъмнено ще струват много повече.

  Произведени от партньора за индустриализация Yara Marine Technologies, те се очаква да генерират средни икономии на гориво до 30% на новопостроени кораби, което може да бъде дори по-високо, ако се използва в комбинация с алтернативни горива. Инсталирането на крилата се проведе в корабостроителницата COSCO в Китай и Pyxis Ocean вече е на вода, провеждайки своето първо плаване.

  „Морската индустрия е на път да се декарбонизира – това не е лесно, но е вълнуващо“, каза Ян Дилеман, президент на бизнеса за океански транспорт на Cargill. „Ние в Cargill носим отговорност да въведем решения за декарбонизиране във всички наши вериги за доставки, за да отговорим на нуждите на нашите клиенти и нуждите на планетата. Технология като WindWings не идва без риск и като лидер в индустрията – в партньорство с далновидния корабособственик Mitsubishi Corporation – ние не се страхуваме да инвестираме, да поемаме тези рискове и да бъдем прозрачни с нашите знания, за да помогнем на нашите партньори в морския преход към по-устойчиво бъдеще.“

  Инсталацията демонстрира стъпаловидна промяна в отношението към технологиите, които могат да позволят енергиен преход за съществуващи плавателни съдове. Проектът WindWings, който е съфинансиран от Европейския съюз като част от инициативата CHEK Horizon 2020, може да помогне на индустрията да постигне тези цели, като предложи решение за модернизация, което е в състояние да декарбонизира съществуващите плавателни съдове, което е особено важно, като се има предвид, че 55% от флотилиите кораби за насипни товари в света са на възраст до 9 години.

  Ефективността на WindWings ще бъде наблюдавана отблизо през следващите месеци, за да се подобри допълнително техният дизайн, работа и производителност, с цел Pyxis Ocean да се използва за информиране на мащабирането и приемане не само във флота на Cargill, но и в индустрията. BAR Technologies и Yara Marine Technologies вече планират да построят стотици крила през следващите четири години, а BAR Technologies проучва и нови конструкции с подобрени хидродинамични форми на корпуса.

  „Ако международното корабоплаване иска да постигне своята амбиция за намаляване на емисиите на CO2, тогава иновациите трябва да излязат на преден план. Вятърът е почти пределно безплатно гориво и възможността за намаляване на емисиите, наред със значителните печалби в ефективността на оперативните разходи на корабите, е значителна. Днес е кулминацията на години пионерски изследвания, в които инвестирахме в нашата уникална технология за вятърни платна и потърсихме квалифициран партньор за индустриализация в Yara Marine Technologies, за да предоставим на собствениците и операторите на кораби възможност да реализират тази ефективност,“ каза Джон Купър, главен изпълнителен директор, BAR Technologies.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Ди Си Ей Мениджмънт финализира придобиването на АСВ
  Сделката е една от най-значимите във финансовия сектор в България за последните години
  преди 3 часа
  ЕК е получила ревизирания ПВУ на България
  Комисията има 2 месеца, за да прецени дали измененият план все още отговаря на всички критерии
  преди 3 часа
  Трябва да имаме много постоянна и последователна политика за сектор енергетика
  Това заяви европейският депутат Цветелина Пенкова по време на форума BeRenewable 2023
  преди 4 часа
  Новата офис сграда на SAP в България официално отвори врати
  SAP Center Sofia е с капацитет от над 1000 работни места
  преди 4 часа
  УниКредит коригира нагоре прогнозата си за ръста на българската икономика
  Увеличение на лихвите по ипотечните кредити в лева в края на тази и през следващата година, очакват от банката
  преди 7 часа
  В тези 11 сектора расте рискът от забавени плащания у нас
  2/3 от секторите, които Allianz Trade следи в България, са в “оранжева” зона за чувствителен риск от забавени плащания