понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  825 прочитания

  Отваря врати първото начално иновативно училище по роботика на територията на „Музейко“

  В него ще учат деца от 1. до 4. клас, а в обучението ще бъде включен роботът Kubo
  15 септември 2023, 09:26 a+ a- a

  сн: СО

  Кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър посетиха първото иновативно училище с профил „Роботика“ в София, чиято база е на територията на „Музейко“. Училището е филиал на 55. СУ „Петко Каравелов“ и в него ще учат деца от 1. до 4. клас.

  Директорът на 55. СУ Таня Панчева представи модерната, иновативна образователна среда и представи екипа на училището. В обучението ще бъде включен роботът Kubo, който е подходящ за деца от начален курс, а програмата е разработена от учителя по информатика Даниела Генова. Роботът е лесен за програмиране и не изисква устройство или екран, а децата ще научат как се строи алгоритъм от най-ранна възраст.

  „Щастлива съм, че успях да реализирам визията си за модерна учебна среда на децата. Благодарна съм на първо място на Фондация „Америка за България“ и на госпожа Шилър за това, че ни повярваха и ни дариха „Музейко“, който работи от началото на тази година като Общински детски музей. В партньорство с Фондация „Америка за България“ и Химико-технологичния университет успяхме да подготвим учебния център с класните стаи и от утре тук ще учат деца от три подготвителни групи и две паралелки първи клас. Децата ще имат възможност да използват залите и експозициите на „Музейко“, така че да развиват уменията си в реална среда“, каза кметът на София.

  „Това, което кметът Фандъкова и целият екип успяха да осъществят тук за изключително кратко време, прави всички нас във Фондация „Америка за България" и мен лично много горди. Надявам се децата тук да получат качествено, невероятно образование, да могат да се възползват в най-пълна степен от това, което не само класните стаи, но и целият интерактивен Детски център „Музейко“ предлага. И се надявам примерът да бъде заразителен и за други училища в страната“, сподели президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър след посещението си в училището.

  Детският център „Музейко“ бе дарен на Столичната община от Фондация „Америка за България“, като волята на дарителя и общината бе да се създаде иновативно начално училище.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица