понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  504 прочитания

  Езиковият модел на Tencent – най-добър в китайския език

  Hunyuan се справя по-добре от ChatGPT и хора на мандарин
  08 септември 2023, 10:46 a+ a- a

  Снимка: Tencent

  Най-голямата китайска интернет компания, Tencent пусна Hunyuan, своя голям езиков модел с изкуствен интелект, отворен за използване от бизнеса. Най-голямото му предимство е неговата сила в китайския език.

  Повече от 1,4 милиарда души говорят китайски като свой майчин език, като 1,3 милиарда от тях живеят в Китай. Въпреки че ChatGPT поддържа мандарин като език, той не е наличен в Китай. Това оставя огромен набор от потребители, които са готови да бъдат обслужвани от местни играчи като Tencent, отбелязва Quartz.

  Tencent, която притежава супер-приложението WeChat, твърди, че владеенето на Hunyuan на китайския език е по-добро не само от това на други AI модели, но и от хората. Резултатът на Hunyuan надмина този на GPT-4 на приемния изпит в китайския университет, каза Жианг Жие, вицепрезидент на Tencent, на бизнес срещата на върха в Шенжен по време на демонстрация на Hunyuan.

  По друг показател, оценката за разбиране на китайски език, Hunyuan отбеляза рекордните 86,918, докато AliceMind на Alibaba отбеляза 86,685. Човешките състезатели са класирани точно под AliceMind.

  Tencent също така твърди, че Hunyuan извежда по-малко грешки – или „халюцинации“, при които AI моделите генерират неправилна информация и я представят като факти – на майчиния си език. „В сравнение с големите езикови модели с отворен код, често срещани на пазара в момента, (нашият) метод ефективно намалява степента на халюцинации с 30 до 50 процента“, каза Жианг. (Quartz не можа независимо да потвърди това твърдение.)

  ChatGPT не е добър в пунктуацията или терминологията на китайски. Но граматиката не е единственият му недостатък. Установено е, че разпространява повече дезинформация на китайски, отколкото на английски.

  Индустриалните решения, базирани на големи езикови модели, които Tencent вече е приложил заедно със свои клиенти в различни сектори като финанси, медиа, пътувания и образование са над 50.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица