понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    792 прочитания

    Езиковият модел на Tencent – най-добър в китайския език

    Hunyuan се справя по-добре от ChatGPT и хора на мандарин
    08 септември 2023, 10:46 a+ a- a

    Снимка: Tencent

    Най-голямата китайска интернет компания, Tencent пусна Hunyuan, своя голям езиков модел с изкуствен интелект, отворен за използване от бизнеса. Най-голямото му предимство е неговата сила в китайския език.

    Повече от 1,4 милиарда души говорят китайски като свой майчин език, като 1,3 милиарда от тях живеят в Китай. Въпреки че ChatGPT поддържа мандарин като език, той не е наличен в Китай. Това оставя огромен набор от потребители, които са готови да бъдат обслужвани от местни играчи като Tencent, отбелязва Quartz.

    Tencent, която притежава супер-приложението WeChat, твърди, че владеенето на Hunyuan на китайския език е по-добро не само от това на други AI модели, но и от хората. Резултатът на Hunyuan надмина този на GPT-4 на приемния изпит в китайския университет, каза Жианг Жие, вицепрезидент на Tencent, на бизнес срещата на върха в Шенжен по време на демонстрация на Hunyuan.

    По друг показател, оценката за разбиране на китайски език, Hunyuan отбеляза рекордните 86,918, докато AliceMind на Alibaba отбеляза 86,685. Човешките състезатели са класирани точно под AliceMind.

    Tencent също така твърди, че Hunyuan извежда по-малко грешки – или „халюцинации“, при които AI моделите генерират неправилна информация и я представят като факти – на майчиния си език. „В сравнение с големите езикови модели с отворен код, често срещани на пазара в момента, (нашият) метод ефективно намалява степента на халюцинации с 30 до 50 процента“, каза Жианг. (Quartz не можа независимо да потвърди това твърдение.)

    ChatGPT не е добър в пунктуацията или терминологията на китайски. Но граматиката не е единственият му недостатък. Установено е, че разпространява повече дезинформация на китайски, отколкото на английски.

    Индустриалните решения, базирани на големи езикови модели, които Tencent вече е приложил заедно със свои клиенти в различни сектори като финанси, медиа, пътувания и образование са над 50.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години