неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1085 прочитания

    Българската EnduroSat ще изследва с НАСА тайните на Слънцето

    Мисията PADRE в партньорство и с университета Бъркли ще помогне за по-доброто разбиране на слънчевата активност, слънчевите изригвания и космическото време
    04 септември 2023, 11:32 a+ a- a

    сн: EnduroSat

    Българският стартъп за космически технологии EnduroSat ще си партнира с Калифорнийския университет – Бъркли и НАСА по мисия за изследване на тайните на Слънцето.

    Мисията PolArization and Directivity X-Ray Experiment (PADRE) на НАСА използва CubeSat сателити. Тя е сътрудничество между Лабораторията за космически науки – Калифорнийски университет - Бъркли, Центъра за космически полети Goddard, Югозападния изследователски институт (SWRI), Университета по приложни науки и изкуства на Северозападна Швейцария (FHNW) и Центъра за ядрени изследвания Saclay към Комисариата по атомна енергия (CEA-Saclay).

    Научните инструменти (рентгенов поляриметър и сензор за насоченост) ще бъдат разположени на сателита 12U на EnduroSat и са планирани да бъдат изстреляни през 2025.

    Мисията PADRE ще помогне на човечеството да разбере по-добре слънчевата активност, слънчевите изригвания и космическото време. Най-предизвикателният и интересен аспект на тази мисия е, че сателитът 12U на EnduroSat ще се върти с постоянна скорост, докато прави измервания.

    Платформата е една от най-високопроизводителните на компанията и е лесно приспособима за справяне със сложни мисии за наблюдение на Земята, интернет на нещата, научи и изследователски мисии.

    "Ние сме горди и развълнувани да подкрепим визионерски изследователски мисии. PADRE ще разкрие мистериите на Слънцето, предоставяйки нови прозрения за недостъпни досега модели на ускорение на слънчевите изригвания", подчерта Райчо Райчев, основател и главен изпълнителен директор на EnduroSat.

    Новината идва след период на бърз растеж за EnduroSat, който набра 10 млн. долара финансиране от Серия А през май, водено от европейската инвестиционна компания CEECAT Capital, фокусирана върху пазарите с голям растеж в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

    Настоящи акционери, като германския фонд за начално финансиране Freigeist Capital, също са се присъединиха към кръга.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години