неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1149 прочитания

    София Тех Парк отваря нова програма в подкрепа на иноватори и изследователи

    От 2016 година досега научно-технологичният парк е подпомогнал развитието на повече от 60 иновативни компании
    09 август 2023, 16:39 a+ a- a

    София Тех Парк отваря нова програма в подкрепа на иноватори, предприемачи и изследователи – South East European Innovators Program (SEEIP). Официално инициативата ще започне през месец октомври, но прозорецът за кандидатстване вече е активен на – https://seeip.eu/ Компаниите или екипите могат да подават заявления през цялата година. Изборът на участниците, които ще имат възможност да се включат в програмата, ще се извършва от експертна комисия на два етапа – през месец септември и през месец март.

    SEEIP е технологично агностична програма, без ограничение в областта на разработваните проекти, включваща елементи на инкубация, акселерация и технологичен трансфер. Тя е насочена към предприемачи, изследователи и изобретатели, които искат да създадат своя компания, базирана на научни изследвания, да комерсиализират своите разработки, както и да доразвият свои бизнес проекти.

    Програмата на София Тех Парк ще подкрепя екипите през целия им предприемачески път – от дефиниране на конкретния продукт или услуга, през намирането на инвеститори и инвестиции до излизането на международни пазари. От 2016 година досега научно-технологичният парк е подпомогнал развитието на повече от 60 иновативни компании.

    Основа цел на програмата SEEIP на София Тех Парк е да бъде водеща платформа за стимулиране на процесите по създаване на иновативни продукти и услуги, основани на научноизследователска и развойна дейност както в България, така и в Югоизточна Европа. Задача на инициативата е да даде тласък на иновациите, като подпомага повишаване на експертния капацитет на хора и общности в отделните технологични и научни направления, да спомага развитието на технологии и компании, както и на цялостната екосистемата в страната и региона.

    SEEIP ще се провежда на английски език и в хибриден модел – онлайн обучения, съчетани с присъствени събития. Практическото учебно съдържание е структурирано в отделни модули и дава възможност на всеки участник да получи теоретични знания и умения за започване на свой собствен бизнес. Обучението ще започне с модулите “Предприемаческият начин на мислене и пътят на предприемача” и “Формиране на екип”, ще премине през това как да се изгради правилна бизнес стратегия и и план за финансиране до правните рамки, маркетинга и намирането на международни пазари. Отличителна част на програмата е, че обучението е съобразено с индивидуалните потребности на екипите и участниците в нея. Те могат да се развиват със свое собствено темпо и да избират подходящите за тях модули. Всички участници могат да се възползват и от индивидуални консултации с екип от експерти, които ще подпомогнат развитието на техния бизнес. През целия период екипите ще имат достъп до специално разработено за програмата безплатно приложение, подходящо за Android и iOS.

    Партньори на SEEIP са Karol Knowledge, Panda Labs, Tuk-tam, ABLE, BESCO, Professional Association of Robotics, Automation and Innovations, CleanTech Bulgaria и Startup Factory.

    София Тех Парк е първият научно-технологичен парк в България, който развива дейности в подкрепа на стартиращия бизнес, малките и средни предприятия, науката, образованието и иновациите. Той функционира като хъб за изследователи, иновативни стартиращи и зрели технологични компании от България и Югоизточна Европа. Дейността му е посветена на развитието и управлението на уникална среда за подпомагане и растеж на малки и средни предприятия чрез предоставяне на ноу-хау, възможности за работа в мрежа и достъп до нови технологии в три ключови области: информационни и комуникационни технологии, науки за живота и чиста енергия.

    София Тех Парк предоставя услуги и подкрепа за бизнеса и изследователската общност чрез своите 11 високотехнологични лабораторни звена в областта на биотехнологиите, биоинженерството, 3D принтирането и прототипирането, изкуствения интелект, виртуалната реалност, киберсигурността и други, бизнес инкубатор, петаскейл суперкомпютър Discoverer, интерактивен център за наука и технологии, форум за събития. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години