събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1579 прочитания

    Ще намерим ли тъмната материя?

    Как гледането към Космоса помага на живота на Земята, как се става астрофизик и защо би било хубаво, ако се окаже, че тъмна материя и енергия няма, разказва д-р Маги Лю
    31 юли 2023, 10:52 a+ a- a

    Д-р Маги Лю е астрофизик в университета в Нотингам, която освен това изнася лекции по магистърската програма Machine in Science. Нейната работа има за цел да изследва използването на клъстер от галактики за извеждане на космологични параметри, които управляват Вселената, в която живеем, това включва ограничения върху тъмната материя и тъмната енергия. Преди сегашната си позиция Маги работи към мисията „Евклид“ в Европейската космическа агенция (ESA) – космически телескоп, предназначен да създаде най-подробната 3D карта на Вселената, в която живеем, и да разкрие мистериите зад тъмната Вселена. Тя използва статистически модели и машинно самообучение, за да извлече ключова информация от големи обеми данни. Освен научната си дейност, тя се занимава активно и с комуникация на науката. Често участва в различни медийни формати, за да коментира научни теми от ракетни изстрелвания до открития на Марс. (Снимка: Economy.bg)

    Economy.bg се срещна с д-р Лю по време на събитието „Енергия“, организирано от Ratio. С нея говорихме за любовта към Вселената, какво е значението на галактическите купове, какво специално има в тъмната материя, как гледането към Космоса ни помага за живота на Земята и защо да учиш наука, е добър избор на образование.

    Как станахте астрофизик?
    Винаги съм обичала науката дори като малка. Когато бях по-млада, ходех често на къмпинг. Спомням си, че гледах в нощното небе, обичах Вселената и исках да науча повече за нея, така че се занимавах с наука в училище. Завърших астрономия, космически науки и астрофизика, а след това защитих докторска степен по астрофизика. След това отидох да работя за Европейската космическа агенция в Мадрид за три години преди настоящата ми работа в университета в Нотингам

    Работите върху галактически клъстери. Защо са важни те?
    Галактическите клъстери (купове) са важни, защото те са най-големите гравитационно свързани обекти в нашата Вселена. Така че, когато видите Вселената в големи мащаби, тези момчета, те се струпват заедно, образувайки плътни възли, и чрез изучаване на броя на галактическите купове във Вселената и колко големи могат да станат, можем да разберем тези космологични параметри, които по същество са шепа числа, които описват цялата Вселена, в която живеем. Те ще ви кажат всичко за миналото, какво се е случило и какво ще се случи в бъдеще.

    Как телескопът „Евклид“ ще помогне?
    Космическият телескоп „Евклид“ ще направи най-подробната карта на галактиките, но също и на тъмната материя в нашата Вселена, която някога сме имали. Много подробна 3D карта ще може да посочи къде е всичко. И така, както казах, галактическите клъстери са в по-плътни области на тази структура, на които [„Евклид“] ще направи карта. И е много чувствителен към тези космологични параметри, колко тъмна материя има във Вселената и колко тъмна енергия има във Вселената. Той ще ни разкрие това и ще ни уведоми дали настоящите ни теории наистина са верни.

    Какво е толкова специално по отношение на тъмната материя?
    Е, мисля, че това е идеята, че все още не знаем точно какво представлява тя. Ние знаем за нея от 100 години и сме похарчили огромни суми пари, създавайки тези гигантски ускорители на частици, за да разбиваме частици една в друга, за да разберем коя частица е частица тъмна материя. И през тези 100 години никой нищо не е открил. Но можем да видим, че е там. Има непреки установявания [на тъмна материя] чрез нашите теории за гравитацията. Можем да видим ефекти на гравитационни лещи, които изкривяват галактиките в небето. И така знаем, че е там. Виждаме къде е, но не знаем какво е. Огромно количество тъмна материя съществува и лети през нас в момента, но не сме я засекли. Е, какво става? Ето защо е важно.

    Как гледането към Космоса ни помага да живеем тук, на Земята?
    Мисля, че гледането към Космоса има огромно влияние тук, на Земята, защото много от технологичния напредък, който влагаме в разработването на космически технологии, ще бъде използван отново тук, на Земята. За космическите телескопи това е изучаване на фундаменталната физика за разработване на нови технологии. Много от технологиите, използвани в мисиите на астронавти ще помогнат за подобряване на здравеопазването тук, на Земята.

    Какво се надявате да откриете във Вашата научна дисциплина?
    Ако трябва да бъда честна, искам да открия, че тъмната материя и тъмната енергия не са реални. Знам, че търся тези неща, но би било наистина страхотно, ако „Евклид“ открие, че не са истински. И тогава това означава, че отваряме изцяло нова възможност за разработване на нови теории, които да ни помагат да разберем по-добре какво се случва, да разберем по-добре новата физика и да ни помагат да се придвижим по-нататък в този напредък в знанието.

    Какво бихте посъветвали младите момичета, които сега се чудят дали да се занимават с наука, или не?
    Смятам, че е наистина важно да имаме повече жени в науката, и момичетата, които изучават наука, това е страхотно. Това е изключително приложим вид поле, защото е свързано много с решаването на проблеми. Има математика, не е непременно математика, но има много решаване на проблеми, има кодиране, има много области, в които можете да навлезете, и тези неща могат да бъдат приложени в много различни области. Човек може да започне работа във финансите, в областта на науката за данни, почти всичко, след като е учил наука. Така че мисля, че това е наистина добра, интересна област, която ще ви даде безценни умения в бъдеще. И определено имаме нужда от повече момичета. Докато растях, нямах много такива модели за подражание за себе си и затова аз самата се занимавам много, защото обичам да показвам, че момичетата могат да го направят дори ако има сложна математика или каквото и да е. Има хора като мен, които съществуват.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години