неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1641 прочитания

    Google проучва използването на изкуствен интелект в създаването на новини

    Компанията е провела преговори с някои от големите издатели в сферата
    21 юли 2023, 13:53 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Google проучва използването на инструменти за изкуствен интелект (ИИ/AI) за писане на новинарски статии и води преговори с новинарски организации за използване на инструментите за подпомагане на журналисти, каза говорител на компанията, цитиран от „Ройтерс“.

    Говорителят не назова имената на издателите, но New York Times съобщи, че Google е провел дискусии с Washington Post, собственика на Wall Street Journal News Corp и дори New York Times (NYT), наред с други.

    Тези AI инструменти биха могли да помогнат на журналистите с опции за заглавия или различни стилове на писане, например по начин, който „подобрява тяхната работа и производителност“, каза говорителят на Google, добавяйки, че е в „най-ранните етапи на проучване на идеи“. „Просто тези инструменти не са предназначени и не могат да заменят съществената роля, която журналистите имат в съобщаването, създаването и проверката на фактите в техните статии“, каза говорителят.

    Въпреки това някои ръководители, които са видели представянето на Google, го описват като обезпокоително, каза NYT, добавяйки, че са поискали анонимност. Представеният ИИ инструмент се нарича Genesis вътрешно в Google, съобщава NYT, цитирайки хора, запознати с въпроса.

    Говорител на News Corp отказа да коментира съобщението на NYT или инструмента за изкуствен интелект, но каза: „Имаме отлични отношения с Google и оценяваме дългосрочния ангажимент на (главния изпълнителен директор на Google) Сундар Пичай към журналистиката.“

    NYT и Washington Post не отговориха веднага на исканията на „Ройтерс“ за коментар извън редовното работно време.

    Новината идва дни след като Associated Press заяви, че ще си партнира с OpenAI, собственик на ChatGPT, за да проучи използването на генеративен AI в новините, сделка, която може да създаде прецедент за подобни партньорства между индустриите.

    Някои издания вече използват ИИ за своето съдържание, но новинарските публикации бавно възприемат технологията поради опасения относно тенденцията технологията да генерира фактически невярна информация, както и предизвикателства при разграничаването на съдържание, създадено от хора, и компютърни програми.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години