неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    948 прочитания

    Apple работи върху собствен AI асистент

    По същество Ajax копира функциите на ChatGPT и Bard
    20 юли 2023, 09:59 a+ a- a

    Снимка: Apple

    Apple работи върху предложения за изкуствен интелект (ИИ/AI), подобни на ChatGPT на OpenAI и Bard на Google, съобщи Bloomberg News, изпращайки акциите ѝ нагоре с цели 2% до рекордно високо ниво, съобщи „Ройтерс“.

    Производителят на iPhone е изградил своя собствена рамка, известна като "Ajax", за създаване на големи езикови модели (LLM) и също така тества чатбот, който някои инженери наричат "Apple GPT", казва Bloomberg, цитирайки хора с познания по въпроса.

    Компанията не отговори на искане на „Ройтерс“ за коментар.

    До момента Apple се въздържаше от каквито и да било големи ходове в AI и дори избягваше да споменава модната дума на конференцията си за разработчици през юни - в рязък контраст с други технологични гиганти като Alphabet и Microsoft, които направиха смели ходове за внедряване на революционната технология.

    Акциите на Microsoft, Nvidia и Alphabet паднаха с повече от 1% след съобщението.

    Apple обаче фино прокара усъвършенстван AI в някои от своите продукти като Apple Photos, текстови съобщения на устройството и наскоро пуснатите слушалки за смесена реалност Vision Pro. Все пак анализаторите твърдят, че компанията изостава от конкурентите при внедряването на новата технология.

    Основният AI продукт на Apple, гласовият асистент Siri, също е в застой през годините.

    В съобщението на Bloomberg се казва, че няколко екипа участват в най-новото усилие за изкуствен интелект, което се ръководи от Джон Джанандреа, ръководител на отдела за машинно обучение и изкуствен интелект в компанията, и Крейг Федериги, висш мениджър на Apple по софтуерно инженерство.

    Новият виртуален асистент на Apple обобщава текст и отговаря на въпроси въз основа на данни, с които е бил обучен, и се използва вътрешно за създаване на прототипи на продукти. Служителите казват, че инструментът по същество копира Bard, ChatGPT и Bing AI и работи като уеб приложение.

    Според Bloomberg Apple все още няма конкретен план за инструментите, които разработва, но се стреми да направи значително съобщение, свързано с AI през следващата година.

    Междувременно новината за разработване на ИИ от Apple изпрати акциите ѝ нагоре, като в един момент вчера (19 юли) те достигнаха стойност над $197 за акция, предаде Quartz. Това изправи пазарната капитализация на компанията до около $3,06 трилиона.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години