неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    862 прочитания

    Българска следа на първия космически туристически полет на Virgin Galactic

    Български прибор от серията „Люлин“ участва в експеримент на мисията
    30 юни 2023, 16:27 a+ a- a

    Virgin Galactic проведе първата си комерсиална мисия в суборбиталното пространство с космическия самолет SpaceShipTwo.

    В мисията участваха двама пилоти и четирима пътници: Панталеоне Карлучи, инженер в Националния съвет за научни изследвания на Италия, Колин Бенет, астронавт инструктор във Virgin Galactic, полковник Валтер Виладей от италианските военновъздушни сили и подполковник Анджело Ландолфи, лекар от италианските военновъздушни сили.

    Virgin Galactic нарича тази мисия Galactic 01. Тя е съвместно изследователско проучване на италианските военновъздушни сили и Националния съвет за научни изследвания на Италия, наречено „Virtute 1“.

    Мисията продължи около 45 минути като достигна височина от 85.1 километра. Тя включва 13 експеримента, предимно за медицински приложения.

    Преносим дозиметър-спектрометър, сн: БАН

    Първият експеримент е с българския преносим дозиметър-спектрометър Liulin-CNR-VG, съобщават от БАН. Той е разработен по договор за сътрудничество между Института за космически изследвания и технологии на Българската академия на науките (ИКИТ-БАН) и Националния съвет за научни изследвания на Италия (CNR), Департамента по инженерство, информационни и комуникационни технологии и технологии за енергетиката и транспорта. 

    Дозиметърът е разположен в корпус от екструдиран алуминий с размери 66х56х26 мм. Теглото му, включително батериите, е 98 грама. Приборът е разработен от екип в състав проф. д.ф.н. д-р Цветан Дачев, главни асистенти Борислав Томов и Юрий Матвийчук и инженерите Пламен Димитров и доц. Митьо Митев. Очаква се приборът Liulin-CNR-VG да измери профилите на потока и дозата космическа радиация от нула до 85.1 километра. Те ще бъдат сравнени с измерените на балони профили до 35 км над Ню Мексико, САЩ с прибори от типа „Люлин“ при експерименти на НАСА през 2005 и 2015 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години