четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1843 прочитания

    INSAIT стартира лятна AI програма за ученици

    Те ще участват в разработването на най-новите технологии и изследвания в областта на изкуствения интелект и информатиката
    27 юни 2023, 10:31 a+ a- a

    Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии обяви нова лятна програма за ученици – STARS. В рамките на 2 месеца учениците ще участват в разработването на най-новите технологии и изследвания в областта на изкуствения интелект и информатиката, а месечната стипендия, която ще получават, ще бъде в размер на 1500 лв.

    Изследователските програми за талантливи ученици се предлагат всяко лято в едни от най-добрите университети в света като Станфорд, Масачузетския технологичен институт (MIT) и други. Лятната програма на INSAIT предлага подобна възможност на българските ученици в България.

    Директорите на СМГ – д-р Антоан Тонев, на ПЧМГ – Мария Бозаджийска, и на ППМГ – гр. Бургас – Милена Андонова, посетиха INSAIT, за да дадат начало на пилотното провеждане на програмата, в която ще се включат 3 ученици от 10 и 11 клас от тези училища.

    Продължителността на стажа е 8 седмици, a научните ръководители са изследователи от INSAIT.

    Повече информация за програмата и начина на кандидатстване за лятото на 2024-а година се намират на следния адрес – https://insait.ai/stars.

    INSAIT e първият по рода си институт в Източна Европа, чиято мисия е да утвърди България като дестинация за научни изследвания и иновации на световно ниво в сферата на изкуствения интелект и информатиката.

    Повече за избраните ученици:
    Теодора Тодорова е ученичка в 11 клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас. Участва в множество извънкласни дейности свързани с математика, както и други STEM дисциплини. Теодора е носителка на многобройни награди от състезания по математика на международно и национално ниво.

    Рени Паскалева е ученичка в 10 клас в Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ), гр. София. Посещава школа по състезателна информатика „Олимпийци“, където усъвършенства уменията си за решаване на алгоритмични задачи. Рени е медалист от множество международни младежки състезания и олимпиади по информатика, математика и физика.

    Георги Пашалиев е ученик в 11 клас в Софийска математическа гимназия (СМГ), където създава клуб по финанси. Георги е лауреат от различни международни и национални състезания по математика за ученици. През лятото на 2022 г. е избран за стажант в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich), където работи по научна статия, свързваща теорията на игрите и машинното обучение, приета за публикация в престижен workshop на ICML 2023 (International Conference on Machine Learning), топ конференция за машинно обучения.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 4 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 2 дни
    преди 2 дни
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги