сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1311 прочитания

    Google интегрира ИИ в търсачката си

    Компанията вгражда технологията и в други свои продукти като Gmail и Google Photos
    11 май 2023, 16:06 a+ a- a

    Google на Alphabet Inc интегрира повече изкуствен интелект (ИИ) в своя основен продукт за търсене, надявайки се да създаде част от същото вълнение на потребителите, генерирано от актуализацията на Microsoft Corp на конкурентната търсачка Bing през последните месеци, отбелязва „Ройтерс“.

    На годишната си I/O конференция в Маунтин Вю, Калифорния, в сряда (10 май), Google предложи нова версия на своята едноименна търсачка. Наречен Search Generative Experience, обновеният Google може да създава отговори на отворени заявки, като същевременно запазва своя разпознаваем списък от връзки към мрежата.

    „Ние преосмисляме всички наши основни продукти, включително търсенето“, каза Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet, след като излезе на сцената на събитието. Той каза, че Google интегрира генериращ ИИ в търсенето, както и в продукти като Gmail, който може да създава чернови на съобщения, и Google Photos, който може да прави промени в изображения като центриране на фигури и оцветяване в празно пространство.

    Акциите на Alphabet поскъпнаха с 4% в сряда. Те са се повишили с 26% тази година, в сравнение с ръста от 8% на индекса S&P 500 за същия период от време.

    Потребителите в САЩ ще получат достъп до Search Generative Experience през следващите седмици чрез списък с чакащи, пробна фаза, по време на която Google ще следи качеството, скоростта и цената на резултатите от търсенето, каза вицепрезидентът Кати Едуардс в интервю.

    Навлизането на Google в това, което е известно като генеративен ИИ, идва, след като стартъпът OpenAI представи ChatGPT, любимият чатбот на Силиконовата долина, който стартира яростна надпревара за финансиране сред потенциални конкуренти. Генеративният ИИ може, използвайки минали данни, да създава чисто ново съдържание като напълно оформен текст, изображения и софтуерен код.

    OpenAI, подкрепен от милиарди долари от Microsoft и сега интегриран в търсачката Bing, се превърна за мнозина във версия по подразбиране на генеративен ИИ, помагайки на потребителите да изготвят курсови работи, договори, маршрути за пътуване, дори цели романи, отбелязва „Ройтерс“.

    В продължение на години най-предпочитаният портал към интернет, Google установи, че стаутът му е под въпрос, откакто конкурентите започнаха да експлоатират технологията. Залогът е делът на Google от гигантския онлайн рекламен пай, който изследователската фирма MAGNA оценява на $286 млрд. тази година.

    „ИИ може да даде представа“, каза Едуардс. „Но това, което основно хората искат в края на деня, е да бъдат свързани с информация от реални хора и организации, знаейки например, че тази здравна информация идва от СЗО“ или Световната здравна организация.

    Говорейки за това как изкуственият интелект може да излъчва невярна информация, Едуардс каза, че компанията дава приоритет на точността и цитира надеждни източници. Google също така ще маркира изображения, които генерира с ИИ, и ще улесни хората да проверяват автентичността на снимката.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Димитър Радев, БНБ: България губи милиарди заради забавянето на еврото
    БНБ и банковият сектор ще бъдат напълно готови тази година за въвеждането на еврото, БНБ ще отсече пробно 8 милиона евромонети
    преди 11 часа
    3 нови ритейл парка ще бъдат открити у нас до лятото
    Нови брандове с планове за експанзия навлизат у нас
    преди 16 часа
    В този сектор рискът от забавени плащания у нас е най-голям
    Има индикации за увеличаване на просрочията и като време, и като брой у нас, сочи доклад на Allianz Trade
    преди 16 часа
    БНБ: Икономиката ще продължи да расте
    Инфлацията ще продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024, прогнозират от Централната банка
    преди 18 часа
    Държавата пое нов дълг за 200 млн. лева
    Заемът е под формата на 6-годишни държавни ценни книжа