петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1284 прочитания

    Български учени представиха уникален течен термометър

    Продуктът вече се произвежда и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа
    11 юли 2022, 14:33 a+ a- a

    Как денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използва устройство, а с помощта на термохромен индикатор беше презентирано за първи път в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, съобщават от общината.

    Иновативният и уникален продукт вече е вписан в българското патентно ведомство и е резултат на упорита научна работа в условията на публично-частно партньорство. Ректорът на висшето заведение проф. Магдалена Миткова представи екипа химици и доктори разработили изделието. Сред тях за зам.-ректорът на университета доц. Светлана Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова.

    От презентацията на доц. Желева стана ясно, че индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление от различен характер в човешкия организъм още при появата му.

    Продуктът вече се произвежда от „УНИХимКо Терм“ и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа.

    С качествата на продукта първи се запознаха кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на морската община, РЗИ, големите болнични заведения и други институции и организации на територията на областта.

    Термохромният индикатор е уникален и иновативен, поради следните качества: напълно безвредния си състав, бърз начин да се регистрира в реално време повишаването на телесната температура на човек, действа продължително време като апликация върху човешката кожа, след използване не е необходимо да се съхранява като вреден отпадък, бързо визуално отчитане в проследяване промяната на телесната температура в продължителен период от време, а не само в определен момент – минута или час, възможност да се използва ежедневно и/или постоянно.

    Това е улеснение да се открие общо или локално инфекциозно или друг вид възпаление в човешкия организъм и своевременно да се вземат мерки за лечение.

    До момента използваните живачни, спиртни и електронни термометри бяха единствената възможност за измерване на телесната температура. Чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромния индикатор незабавно и в реално време може да бъде отчетена телесната температура. Невероятното предимство на този продукт е, че в момента, в който температурата започне да се повишава, посредством цветова промяна на нанесената апликация, с точност от 0,1°С, може да се регистрира температурната стойност още преди организма да реагира чрез други симптоми.

    Индикаторът реагира на телесната температура чрез постепенна промяна на цвета от черен, виолетов до розов в интервала 36 °C - 38 °C. Желателно е да се нанася в областта на шията (в горната част, под ухото) и върху китките (от вътрешната страна на близо сантиметър преди дланите). В случай, че нанесеният слой промени цвета си в друг, това е признак за повишена температура.

    Термохромният индикатор на „УНИХимКо Терм“ позволява да се проследява температурата след еднократното му нанасяне в продължение до 48 часа. Това зависи от правилното изпълнение на инструкциите.

    Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 6 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 6 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 8 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години