петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1612 прочитания

    Автомобил на водород на студенти от Русе измина 108 км

    Отборът се класира на седмо място в състезанието за енергийна ефективност в Нидерландия
    30 юни 2022, 14:12 a+ a- a

    Отбор HydRU Racing Team от Русенския университет „Ангел Кънчев“ за четвърти път се включи в състезанието за енергийна ефективност на пътя Shell Eco-marathon. Традиционно студентите участваха в категория градски автомобил, задвижван с водородна горивна клетка. Те преминха успешно техническите прегледи и със своя автомобил HydRU V5 записаха постижение от 108 км. с 1 куб. м. водород. Резултатът ги класира на седмо място сред 37 отбора от 14 държави на пистата TT Circuit Assen в Нидерландия. Победителят в същата категория - нидерландският отбор Eco-Runner Team измина 486 км с 1 куб. м. водород.

    От 2015 година до сега студентите от HydRU Racing Team оптимизират механиката, електрониката, аеродинамиката и сигурността на автомобила, с който отборът участва в Shell Eco-marathon. Тази година за първи път те използваха суперкондензатори като буфер на енергия и рекуперация на спирачните апарати, за да превърнат кинетичната енергия в електрическа. Екипът наблегна на 3D сканиране и 3D принтиране, като голяма част от детайлите на колата са създадени в лабораторията на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

    Високо постижение на отбора в състезанието в Нидерландия е и оценката на техническата комисия за „Най-добре издържана електрическа част на автомобил и окабеляване‘‘.

    „Стартирахме участието си в Shell Eco-marathon през 2015 г. по студентска инициатива, за да създадем екологичен автомобил. През годините духът на състезанието завладя всички участници в отбора, постигнахме големи успехи, а студентите са амбицирани да виждат реализираните си идеи на пистата. Състезанието им дава ценен опит, който им помага след завършването си да продължават да се развиват във водещи компании в автомобилостроенето“, коментира доц. Иван Белоев, ръководител на отбор HydRU Racing Team и преподавател в катедра „Транспорт“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

    „Състезанието ни позволи да обменим опит със студенти от различни държави. Доволни сме от резултата, който постигнахме, но и почерпихме много идеи как да продължим да подобряваме автомобила, така че в бъдеще имаме амбиции да се класираме още по-напред.“, добави Димитър Константинов, докторант в катедра „Телекомуникации“ и участник в отбора.

    „Щастлива и горда съм да видя постиженията на бъдещите енергийни лидери и иноватори в лицето на HydRU Racing Team. Поздравявам студентите от отбора и техните ръководители за всеотдайната работа и стремежа към по-чисто бъдеще“, коментира Камелия Славейкова, Председател на борда на директорите на Shell България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години