събота, 13 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  944 прочитания

  Български научни институти бяха избрани за тестови центрове на НАТО за нови технологии

  Позиционирането на България сред технологично развитите държави ще позволи на български компании и научни институти да участват в разработване на нови технологични продукти и решения за трансатлантическата сигурност
  12 април 2022, 14:34 a+ a- a

  Институтът „Големи данни в полза на интелигентното общество” (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Институтът по отбрана “Проф. Цветан Лазаров“ бяха избрани за тестови центрове на НАТО за разработване на нови технологии в областта на големите данни и изкуствения интелект. Това съобщи лично генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на специална пресконференция в рамките на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел преди дни.

  Тестовите центрове на НАТО за нови технологии са ключов елемент от Ускорителя за иновации в отбранителния сектор в северноатлантическия регион (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA), който бе създаден от съюзниците през 2021, за да засили общия технологичен потенциал на Алианса за отговор на новите предизвикателства.

  Ускорителят за иновации ще подпомага технологичното сътрудничество и обмена на информация между съюзниците, чрез засилване на способностите за граждански иновации, сътрудничеството между академичния и частния сектор, вкл. с новосъздадени компании (start-ups), както и развиване на следващото поколение технологии, които отговарят на нуждите за сигурност и отбрана.

  Получената висока оценка от НАТО доказва безспорно, че България е държава, която има огромен потенциал да развива и внедрява нови технологии. За България това е възможност в следващите години да допринася чрез висока степен на споделеност и прагматизъм с нашите съюзници от НАТО за военно-технологичното развитие на Алианса. Позиционирането на България сред водещите технологичноразвити държави ще позволи на български компании и научни институти да участват пълноценно в разработване и прилагане на нови технологични продукти и решения за трансатлантическата сигурност.

  Един от ключовите елементи на DIANA е създаването на мрежа от тестови центрове за разработване на нови технологии, които имат военно и гражданско приложение, или т. нар. технологии с двойна употреба. След кандидатстване пред Международния секретариат на НАТО, Институтът „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) е избран да бъде тестови център в сферата на големите данни и изкуствения интелект.

  Като част от тази мрежа GATE ще приема новатори от целия Алианс, които да тестват своите разработки с цел оценка, валидиране и верификация. Професор д-р Силвия Илиева, директор на GATE, подчерта, че мисията на GATE да бъде свързващо звено между научната общност, индустрията и обществото се вписва изцяло в концепцията на ускорителя DIANA. Това е успех не само за Института, а и допринася за националните ни приоритети като преодоляването на разликата в технологичния темп на развитие на отделните съюзници в НАТО.

  Освен че издига престижа на България като надежден съюзник, установяването на тестови център на НАТО в сферата на големите данни и изкуствения интелект в страната има потенциала да привлече нови инвестиции и да осигури достъп на България до най-новите технологии в целия Алианс.

  Създаването на мрежа от тестови центрове за разработване на нови технологии подпомага управлението и развитието и на цялостния технологичен потенциал на Алианса. В този смисъл, участието на България в това начинание също гарантира свободата и сигурността на българските граждани и устойчивостта на националните ни институции, както и тези в останалите 29 държави-членки на НАТО.

  Не на последно място, успехът на GATE затвърждава предишните усилия на България в Алианса в сферата на новите технологии: по-рано София бе една от столиците, които командирова експерт в специалната консултативна група на НАТО по нови технологии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  преди 23 часа
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии
  преди 24 часа
  Европейската космическа агенция започна предварителни преговори със SpaceX
  Агенцията иска да подсигури резервни варианти за своите космически товари
  преди 1 ден
  CDC премахна изискването за карантина на контактни на Covid-19 лица
  Здравната агенция издаде нови насоки, които имат за цел „Covid-19 вече не нарушава сериозно ежедневието ни“
  преди 1 ден
  SMIC: Секторът за производство на чипове е изправен пред известна „паника и несигурност“
  Компанията отчете 42% ръст на приходите през второто тримесечие