петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2527 прочитания

    Ocado представи роботи, които позволяват по-бързи и по-евтини доставки

    Българският екип на Ocado Technology участва в разработката на роботизираната ръка
    31 януари 2022, 09:35 a+ a- a

    Ocado Group представи нови технологии, които променят сектора онлайн търговия с хранителни стоки. На специално събитие компанията показа роботи, които според Ocado ще позволят по-евтини и по-бързи доставки, и ще помогнат при недостига на работна ръка, като изискват по-малко персонал в складовете.

    Технологиите позволяват на онлайн ритейлърите на хранителни стоки по света да предоставят възможност на повече клиенти да правят поръчки с кратки срокове за доставка.

    Те включват: най-лекия и ефективен бот (мобилен робот) за транспортиране на хранителни стоки в света; значително по-леки съоръжения, изграждащи мрежова инфраструктура (грид), в която са разположени хранителните продукти и по която ботовете се движат; роботизирани ръце, които захващат хранителните продукти директно от грида; решение за автоматизиране на най-тежката физическа работа в складовете за изпълнение на поръчки; първия в света виртуален център за дистрибуция; възможност за доставки в кратки срокове; и възможност за вече изградена инфраструктура на търговци да се интегрира с Ocado Smart Platform.

    Ново поколение „Бот 600“
    Ботът от най-новата серия 600 е най-лекият и ефективен бот за транспортиране на хранителни стоки в света. Повече от 50% от частите му са отпечатани на 3D принтер. Софтуерът на „Бот 600“ може да бъде постоянно актуализиран, а частите му могат да се правят по заявка – така всеки бот е с по-висока степен на експлоатация. Той е по-лек и предлага множество възможности за оптимизация на дизайна на складовете за изпълнение на клиентските поръчки. Традиционно, големите складове на Ocado са с размерите на 11 футболни игрища. Новото поколение ботове позволява да се изграждат опростени и по-икономични складове и дори микроцентрове за изпълнение на поръчки, които са в близост до клиента.

    Грид 600 и оптимизиран дизайн на складовете
    Леката конструкция на „Бот 600“ позволява изграждане на по-лека мрежова инфраструктура (грид), по която да се вдижат новите ботове. Новият грид може да се изгради паралелно само за няколко седмици, а не месеци, както досега. И при много по-ниски разходи. Ботовете от серия 600 са енергийно ефективни и изискват по-малко мощност, за да постигат същата производителност. Така новите складове за изпълнение на клиентски поръчки ще имат нужда от по-малко охладителна техника, с което ще се намали консумацията на енергия и цялостните разходи за изграждане.

    Вижте как се случва автоматизираното зареждане

    Автоматизирано зареждане
    Процесът автоматизира зареждането на щайги, в които са разположени торби с готови за доставка клиентски поръчки. Щайгите се позиционират в рамки за транспортиране. Процесът замества съществуващия в момента ръчен аналог. Автоматизирането му води до намаляване на разходите за труд и повишаване на производителността на служителите.

    Българският екип на Ocado Technology участва в разработката на роботизираната ръка

    Роботизирана ръка
    С въвеждането на този процес се автоматизира комплектоването и опаковането на клиентски поръчки директно на грида. Гридът е специално изградена мрежова инфраструктура за разпределение на хранителни стоки в складовете, като по него традиционно се движат ботовете, за да транспортират продуктите. Сега вече роботизираните ръце ще събират и опаковат клиентските поръчки директно на грида. Роботизираните ръце, използвани в сектора с търговия на хранителни стоки, трябва да могат да захващат десетки хиляди продукти с различни форми, размери, тегло, повърхност и ниво на чупливост и да ги опаковат плътно в торби - с човешка прецизност и точност.
    Българският екип на Ocado Technology участва в разработката на иновацията. Машинно зрение и усъвършенствани сензори са част от технологиите, необходими за захващане и опаковане на хранителни продукти по изключително ефективен и рентабилен начин. Ползите от роботизираното комплектоване на поръчки на грида включват по-ниски разходи за труд; намалена площ; по-висока производителност в складовете за изпълнение на клиентски поръчки; оптимизиране на дизайна на склада, което води до по-ниски разходи за строителство.

    Ocado Orbit: първият в света виртуален дистрибуционен център
    Едно от предимствата на OSP е, че не изисква наличието на мрежа от регионални дистрибуторски центрове, които доставят продукти до един център за изпълнение на клиентските поръчки. Продуктите се доставят от производителя директно в OSP. Производителите обаче смятат, че това е рентабилно само когато могат да доставят продукти в достатъчно големи количества. При сегашния модел това означава, че складовете за изпълнение на поръчките трябва да имат определен минимален размер, за да се постигне необходимата икономическа ефективност за доставчиците. Ocado Orbit се справя с това предизвикателство, като създава система, при която множество складове с по-малка площ споделят "виртуален дистрибуционен център". Той ще използва най-новия софтуер в областта на изкуствения интелект и машинното обучение в една безпроблемна екосистема за доставки. Всеки склад действа като основен център за доставка на част от стоката, но всички имат достъп до комбинирания, общ асортимент. Така всеки отделен център предлага на клиентите си широк асортимент. Ocado Orbit дава възможност на по-малките центрове за изпълнение на поръчки, които са по-близо до клиента, да могат да предлагат едновременно богат асортимент, кратки срокове за доставка и добра цена.

    Ocado Swift Router е иновация на Ocado Group, която позволява с едно и също превозно средство едновременно да се реализират доставки на поръчки, направени в последния момент (с кратък срок за изпълнение и комплектоване), както и на по-големи поръчки с по-дълъг срок за изпълнение. С Ocado Swift Router онлайн търговците на хранителни стоки ще могат да направят по-широко достъпни поръчките с кратък срок на изпълнение и услугата "от днес за утре", а клиентите за първи път ще могат да разчитат едновременно и на широк продуктов асортимент, и на добра цена, и на срокове за доставка, подходящи за тях.

    Ocado Flex е решение, позволяващо на партньорите ни да използват собствените си решения за уеб магазин, като същевременно се възползват от предимствата на Ocado Smart Platform. Вече не е необходимо да правят исторически инвестиции в своя уеб магазин, за да се възползват от предимствата на високотехнологичната платформа за онлайн търговия на хранителни стоки, OSP.

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на OCADO BULGARIA EOOD в JOBS.bg тук 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години