събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1071 прочитания

    Meta създава суперкомпютър от ново поколение

    Той ще помогне за изграждането на метавселената
    25 януари 2022, 10:10 a+ a- a

    Снимка: Meta

    Meta, компанията майка на Facebook, съобщи, че е създала суперкомпютър от следващо поколение - AI Research SuperCluster (RSC). Според Meta той е сред най-бързите суперкомпютри с изкуствен интелект днес и ще е най-бързият, когато е напълно направен, което се очаква да стане в средата на годината.

    В момента AI може да изпълнява задачи като превод на текст между езици и подпомагане на идентифицирането на потенциално вредно съдържание, но разработването на следващото поколение AI ще изисква мощни суперкомпютри, способни на квинтилиони операции в секунда.

    RSC ще помогне на изследователите на AI на Meta да изградят по-добри модели на AI, които могат да се учат от трилиони примери; работа на стотици различни езици; безпроблемно анализиране на текст, изображения и видео едновременно; разработване на нови инструменти за добавена реалност и други. В крайна сметка работата, извършена с RSC, ще проправи пътя към изграждането на технологии за следващата голяма изчислителна платформа - метавселената, където приложенията и продуктите, управлявани от AI, ще играят важна роля.

    Защо е необходим изкуствен интелект в такъв мащаб?
    От 2013 г. Meta постига значителен напредък в AI, включително самоконтролирано обучение, при което алгоритмите могат да се учат от огромен брой немаркирани примери и трансформатори, които позволяват на AI моделите да разсъждават по-ефективно, като се фокусират върху определени области от входящата информация. За да се осъзнаят напълно предимствата на напредналия AI, различни области, независимо дали визия, реч, език, ще изискват обучение на все по-големи и сложни модели, особено за критични случаи на употреба като идентифициране на вредно съдържание. В началото на 2020 г. компанията взима решение, че най-добрият начин за ускоряване на напредъка е проектиране на нова изчислителна инфраструктура — RSC.

    RSC ще помогне за изграждането на метавселената
    С помощта на RSC могат по-бързо да се обучават модели, които използват мултимодални сигнали, за да определят дали действие, звук или изображение е вредно или не. Според Meta технологията ще осигури безопасност на хората, ползващи техните услуги днес, но също и в бъдеще, когато се изгради метавселената.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 15 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години