вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5670 прочитания

    Кои са най-големите предизвикателства да си жена в ИТ?

    Вижте какво споделят успешни дами, които са част от екипите на водещи технологични компании в България
    08 март 2024, 11:27 a+ a- a

    ИТ секторът в България отдавна не е сфера за професионална реализация само на мъже и все повече жени избират кариера в сферата на технологиите. Пример за това са успешните дами, които представяме в рубриката Women in IT на Economy.bg. В Международния ден на жената, 8 март, ви пропомняме кои според тях са най-големите предизвикателства да си част от екипа на ИТ компания.

    Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia. Снимка: Личен архив

    Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia

    България e в челните места на световните класации по жени заети в IT индустрията. Поради тази причина не считам, че жените срещат специфични предизвикателства само поради факта, че са жени. Ако има такива случаи те по-скоро са изолирани.

    Моето лично предизвикателство е да работя с екипи, които разработват софтуер, без да имам техническо образование. Защото, за да мога да им помогам ефективно, е нужно да имам разбирането за продукта, по който работят. Tова ми коства доста усилия и тук добрата комуникация с екипа е ключова. 

    Димитрина Гинева - Engineering Manager в Liveperson. Снимка: Личен архив

    Димитрина Гинева - Engineering Manager в Liveperson

    Имаше период, в който жените в ИТ компаниите не бяха толкова много и инженерните позиции не бяха разпространени сред жените. В началото на моята кариера е имало екипи, в които съм била предимно сред мъжки колектив, но от доста време нещата вече не стоят така. ИТ компаниите отдавна гледат по различен начин на жените и оценяват техните способности да внасят баланс и спокойствие на работното място.

    Моите наблюдения са, че жените са се доказали като силни лидери и също толкова добри инженери колкото мъжете. В ИТ сферата диверсификацията се случи отдавна. Предизвикателства срещаме всички и те по-скоро са свързани със самата сфера - динамичната среда, бързо променящи се технологии, кратки срокове и моментно вземане на решения. Така посрещаме нуждите и клиентите и винаги сме конкурентоспособни.

    Гергана Вълова - QA Team Lead в Merkle. Снимка: Личен архив

    Гергана Вълова - QA Team Lead в Merkle

    Изискванията в ИТ сферата са предизвикателни и за двата пола. От друга страна, те трябва да се приемат като възможности за придобиване на нови компетентности и развитие.

    Неминуемо обаче пред всяка жена стои и въпросът за създаване и грижа за семейството, свързан със страха от излизане от една много динамична и променяща се среда за немалък период от време. Аз съм се връщала от майчинство два пъти, питайки се: „Ами сега, дали ще се справям така добре както и преди?“. Истината е, че завръщането към ритъма на работата се случва плавно и балансирано.

    Теодора Димитрова - Digital Transformation Lead в Resolute Software. Снимка: Личен архив

    Теодора Димитрова - Digital Transformation Lead в Resolute Software

    Не мисля, че предизвикателствата ни се пораждат от полови белези, но за да отговоря на въпроса – интересно предизвикателство е програмист да ти обясни детайли около техническото задание с нужното търпение. Мозъците на мъжете и жените работят различно и често се смеем на въпроси, които никой не е помислил, че главата ми може да роди, а за мен са важен детайл. 

     

    Светлана Костадинова – Team Lead в ZaUtre. Снимка: Личен архив

    Светлана Костадинова – Team Lead в ZaUtre

    Не мисля, че предизвикателствата, които срещам по кариерния си път, са свързани с пола.

    Това, че съм жена, никога не ми е пречило да постигам целите, които съм си поставяла.

     

      

    Ива Аладжова - Project Manager в DSS. Снимка: Личен архив

    Ива Аладжова - Project Manager в DSS

    Индустрията се развива много динамично и всички ние сме свидетели на големия подем, който бележи. Предизвикателствата пред жените в сектора са може би същите, каквито са и във всички други сектори, а именно да се докажеш като професионалист и да извоюваш позициите си, като в същото време управляваш еднакво добре и домакинството си, отделяйки необходимото време за семейството.

    В ИТ сектора може би това е малко по-осезаемо, защото все още преобладават мъжете. Смятам обаче, че жените вече успяваме да спечелим доверието на своите колеги и мениджъри и да се докажем като също толкова добри професионалисти. И съм сигурна, че с времето и поколенията тази разлика ще се размива (ако изобщо съществува още).

    Николета Спасова - Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe. Снимка: Личен архив

    Николета Спасова - Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe

    Аз нямам опит извън ИТ компания и ми е малко трудно да отговоря. Но предполагам, че социалният елемент е малко по-широко застъпен в компаниите, в които преобладава женско присъствие. Имам предвид, че жените са с една идея по- комуникативни и емоционални от мъжете и общуват повече помежду си на работното място и извън него.

    На мен понякога ми е било малко по-трудно да се „социализирам“ в мъжка среда, особено когато теми като компютърни игри, коли и риболов са ми напълно чужди :). Но пък това впоследствие го отчитам като предимство, защото работата с мъже е някак по-спокойна, те нямат склонността да драматизират и често с малко думи се разбираме по-бързо.

    Катя Иванова - Chief Sales Officer в Acronis. Снимка: Личен архив

    Катя Иванова - Chief Sales Officer в Acronis

    Вярвам, че ИТ индустрията приема жените много добре, но все още са много малко тези, които отиват да следват компютърни науки или избират кариера в ИТ. Днес от 20 автобиографии, които получавам за позиции за ръководител продажби, 18 биха били от мъже и само 2 от жени.

    Прилагайки проста математика (без дори да говоря с тези кандидати), става ясно, че шансът на мъжете за наемане е 18 от 20, докато при жените е само 2. Жените трябва да кандидатстват за позиции, които харесват, и да търсят възможности независимо от убежденията си относно това доколко могат да вършат работата и дали ще бъдат приети. В най-лошия случай просто няма да бъдат наети – но абсолютно същият би бил резултатът, ако изобщо не кандидатстват. 

    Никоела Вълчева – Business consultant в SoftOne Technologies Bulgaria. Снимка: Личен архив

    Никоела Вълчева – Business consultant в SoftOne Technologies Bulgaria

    Естеството на работа, предлагано в ИТ сферата, и възможността за отдалечена работа, са предимства за голяма част от жените, които в един момент попадат в ситуация да съчетават работната позиция и тази на майка. Като представител на групата работещи родители съм щастлива, че мога да изпълнявам успешно и двете позиции. Не бих използвала понятието задължение, тъй като и двете носят невероятен положителен заряд. В нашата компания не се наблюдава подобно разделение – ние сме една добре смазана работеща машина. Предизвикателство е да се прибереш усмихнат у дома след края на работния ден. Разковничето за постигането на този баланс е именно да правиш онова, което носи удовлетворение за теб самия и да си заобиколен от хора, с които се чувстваш добре.  

    Елена Григорова - Мениджър на отдел KYC/KYB в myPOS. Снимка: Личен архив

     Елена Григорова - Мениджър на отдел KYC/KYB в myPOS

    Мисля, че предизвикателствата за жените във всеки един бизнес са подобни особено когато са на мениджърски позиции. Често биваме подценявани, но това е само по-голяма мотивация да покажеш на какво си способна.

    Аз съм щастлива да работя в организация, където има баланс между жени и мъже на ръководни позиции и всеки уважава достойнствата, компетенциите и опита на другите независимо от техния пол.

    Любка Котова - Senior Scrum Master в Anthill. Снимка: Личен архив

    Любка Котова - Senior Scrum Master в Anthill

    Може би най-големите предизвикателства са очакванията, които поставяш сам на себе си, и това да успяваш умело да балансираш между личния и професионалния си живот. 

     

     

     

    Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech. Снимка: Личен архив

    Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech

    Може би едно от основните предизвикателства е балансирането между личния и професионалния живот. 

     

     

     

    Кръстина Манолова - Мениджър бизнес операции в Intelligent Systems. Снимка: Личен архив

    Кръстина Манолова - Мениджър бизнес операции в Intelligent Systems

    Мисля, че предизвикателствата, пред които можеш да се изправиш, когато избираш да работиш в ИТ компания, не зависят от това дали си мъж, или жена. Всеки човек може да е добър в това, което прави, стига да е намерил своето амплоа, да има желание да учи и да се развива. В средата, в която работя, никога не е имало такова разделение и съм убедена, че всички компании трябва да се стремят към това. 

     

    Албена Митова - Data Engineer, Blankfactor. Снимка: Личен архив

    Албена Митова – Data Engineer, Blankfactor

    За мен най-голямото предизвикателство в това е да се науча да се включвам в чисто „мъжките“ разговори в офиса, като това да обсъждаме най-новите спортни модели автомобили например. :)

    Шегата настрана, да, и в компанията, в която работя в момента, мъжете числово преобладават, но това не означава, че цари мъжко царство и няма място за нас жените. Точно обратното, колегите се стараят винаги да ни приобщават в разговорите си, пък даже и често получаваме необходимото ни внимание под формата на някой мил жест. В моя професионален опит към този момент, никога не съм се сблъсквала с някаква форма на дискриминация или нещо подобно, точно обратното – винаги съм виждала разбиране и човешко отношение към младите майки например. 

     

    Ваня Иванова - Мениджър на Графичния отдел в SEOMAX. Снимка: Личен архив

    Ваня Иванова - Мениджър на Графичния отдел в SEOMAX

    Според мен равнопоставеността между половете се наблюдава в почти всички професии днес. Моето наблюдение е, че за работодателите е важно какъв специалист си и какви са твоите умения, без оглед на полова ти принадлежност. И двата пола имат своето преимущество в определени ситуации, но мултитаскинга, който е вроден на женския пол, според мен е изключително силно предимство.

    Радина Атанасова - Associate World Director в Ubisoft Sofia. Снимка: Личен архив

    Радина Атанасова - Associate World Director в Ubisoft Sofia

    Предполагам каквото е и да си мъж – да си свършиш добре работата. Не отричам, че има ужасно много работни места – в и извън ИТ сферата – където силно се усеща доминиращо или по-прикрито дискриминативно отношение към жените (а и не само). В крайна сметка в обществото ни са дълбоко втъкани всякакви и разнообразни предразсъдъци, харесва ли ни, или не и едва ли лесно можем да се отърсим от тях.

    Аз имам късмета, че работя в екип, където никога не съм била третирана различно заради пола си. И това е факт не само заради политиката на компанията като цяло, но и за културата на местния екип на Ubisoft Sofia.

    Хората са страхотни, широкоскроени, прекрасни професионалисти, и човешки същества като цяло.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 4 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 6 часа
    преди 10 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 11 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 12 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26