събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14103 прочитания

    Как се въвежда гъвкава култура в отделите по човешки ресурси?

    Своя опит по темата и конкретни насоки споделя Борислава Георгиева - HR мениджър на DHL ESS
    01 февруари 2024, 16:38 a+ a- a

    Борислава Георгиева - HR мениджър на DHL ESS. Снимка: Economy.bg

    Agile е популярна гъвкава методология на работа, която обикновено свързваме със сферата на софтурната разработка. Като термин в управлението на проекти Agile се появява през 2001 с написването на Agile Manifesto, но набира популярност през последните 10-15 години. От бизнес гледна точка Agile се фокусира върху предоставянето на възможно най-голяма добавена стойност. За целта промяната се приема за нещо нормално, защото с напредването на проекта научаваме нови неща от най-различни аспекти – за пазара, технологиите, рисковете, желанията и нуждите на потребителите... Нещо, което ни се е струвало важно в началото на проекта, няма да е същото по средата и най-вероятно ще е съвсем различно в края.

    Освен в сферата на софтуерната разработка, Agile методологията намира все по-широко приложение и в други сфери, включително HR. Как се изгражда гъвкава култура в отделите по човешки ресурси (HR Agile Culture), разказва Борислава Георгиева - HR мениджър на DHL ESS.

    Спирам се на тази тема, защото наскоро бях лектор на събитие, където споделях по темата с колеги, и смятам, че е полезно и практично да прилагаме гъвкавите методи на работа.

    Приложението на Agile принципите в практиките на ЧР (човешки ресурси) може да засили способността на отдела да се приспособи към динамичната и постоянно променяща се бизнес среда, прави ни ключов партньор в организацията, насърчава сътрудничеството и предоставя стойност както на организацията, така и на служителите ѝ.

    Как на практика да го приложим в нашия отдел?

    1. Кросфункционални екипи:

    Обединявайки служители с разнообразни умения и експертиза за решаване на различни ЧР задачи и предизвикателства, увеличаваме продуктивността.

    2. Спринтове или итерации:

    Позволяването на ЧР екипите да работят в кратки (1 – 4 седмици) фокусирани цикли за предоставяне на инкрементална стойност помага за бърз отговор на променящите се приоритети и събиране на моментна обратна връзка от заинтересованите страни.

    3. Визуално управление:

    Използването на визуални инструменти, като Канбан табла, за визуализиране на ЧР работни процеси, проследяване на напредъка и управление на задачи, помага на екипите да останат организирани.

    4. Емпатия и ориентираност към служителя:

    Agile ЧР подходът подчертава постоянната обратна връзка и инициативите в компанията да идват от самите служители с приоритет за благосъстоянието, растежа и удовлетворението на колегите.

    5. Ретроспективи и ежедневни кратки срещи (Stand-Ups):

    Ежедневните 15-минутни срещи предоставят прозрачност и създават екипен дух. Ретроспективите след завършване на спринта дават възможност на ЧР екипите да отбележат постигнатото и да идентифицират области за подобрение.

    6. Управление на представянето и непрекъсната обратна връзка:

    Agile ЧР поставя силно внимание върху непрекъснати цикли на обратна връзка, включващи както формални, така и неформални оценки на ефективност на всички нива в организацията.

    Считам, че внедряването на тези Agile принципи в отдела по човешки ресурси ще допринесе за по-гъвкав и ефективен начин на работа, съчетавайки иновации и отзивчивост във всички аспекти на ЧР функцията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 18 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 19 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 21 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години