четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  813 прочитания

  Цолов: 60% от първокласниците днес ще упражняват професии, които още не са създадени

  Гимназии от Североизточна България обучават младежи дуално в партньорството с над 100 компании
  29 август 2023, 16:35 a+ a- a

  Професионални гимназии от Североизточна България обучават младежи дуално в партньорството с над 100 компании. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в Шумен на форум „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“ с участието на министър-председателя акад. Николай Денков.

  По думите му се подготвят промени в Закона за професионалното образование и обучение и осъвременяването на списъка на професиите, като целта е да се засили и да се подобри връзката между образователните институции и бизнеса.

  Пред участниците във форума министър Цоков подчерта, че голяма част от политиките на министерството на образованието и науката през последните години са насочени към укрепване на връзката между образованието и бизнеса. Развиват се изследователски университети, в които връзката с бизнеса е още по-голяма. “В нашите висши училища има кариерни центрове, а една от най-успешните програми в последните години е тази за студентските практики”, каза проф. Цоков.

  Министърът съобщи, че предстои тя да бъде надградена с модул за дуално обучение във висшето образование. Той е изключително важен, защото ще даде възможност да се интегрира обучението на студентите с развитието на икономиката, каза проф. Цоков.

  “Около 60% от днешните първокласници ще упражняват професии, които още не са създадени”, подчерта той, като се позова на данни от проучване, проведено във Великобритания. “Очаква ни трансформация във всички области на живота и ние трябва да подготвим днешните ученици за това, като им дадем най-добрите възможности за реализация”, допълни още проф. Цоков.

  По време на форума бяха представени политиките и мерките на правителството, насочени към подкрепа на работодатели и работещи за преодоляване на дефицита на работна ръка, за стимулиране на инвестициите и за адаптиране на работната сила в региона. В събитието, организирано от Министерството на труда и социалната политика, се включиха министър Иванка Шалапатова, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, на иновациите и растежа Милена Стойчева, експерти от държавните ведомства и работодатели. Гост бе и посланикът на Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок. В дискусиите участваха и зам.-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова и Мариета Георгиева.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 минути
  Българската Телелинк Инфра Сървисис ще участва в изграждането на широколентов достъп във Великобритания
  Компанията е част от „Проекта Гигабит“, който има за цел да достигне 85% интернет покритие в отдалечените райони на страната до края на 2025 г.
  преди 1 час
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“
  преди 17 часа
  От 1 декември: Без стари коли в центъра на София
  Нискоемисионната зона ще е валидна до 29 февруари 2024
  преди 18 часа
  80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025
  Всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация
  преди 22 часа
  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст
  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените