четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1145 прочитания

  Цолов: 60% от първокласниците днес ще упражняват професии, които още не са създадени

  Гимназии от Североизточна България обучават младежи дуално в партньорството с над 100 компании
  29 август 2023, 16:35 a+ a- a

  Професионални гимназии от Североизточна България обучават младежи дуално в партньорството с над 100 компании. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в Шумен на форум „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“ с участието на министър-председателя акад. Николай Денков.

  По думите му се подготвят промени в Закона за професионалното образование и обучение и осъвременяването на списъка на професиите, като целта е да се засили и да се подобри връзката между образователните институции и бизнеса.

  Пред участниците във форума министър Цоков подчерта, че голяма част от политиките на министерството на образованието и науката през последните години са насочени към укрепване на връзката между образованието и бизнеса. Развиват се изследователски университети, в които връзката с бизнеса е още по-голяма. “В нашите висши училища има кариерни центрове, а една от най-успешните програми в последните години е тази за студентските практики”, каза проф. Цоков.

  Министърът съобщи, че предстои тя да бъде надградена с модул за дуално обучение във висшето образование. Той е изключително важен, защото ще даде възможност да се интегрира обучението на студентите с развитието на икономиката, каза проф. Цоков.

  “Около 60% от днешните първокласници ще упражняват професии, които още не са създадени”, подчерта той, като се позова на данни от проучване, проведено във Великобритания. “Очаква ни трансформация във всички области на живота и ние трябва да подготвим днешните ученици за това, като им дадем най-добрите възможности за реализация”, допълни още проф. Цоков.

  По време на форума бяха представени политиките и мерките на правителството, насочени към подкрепа на работодатели и работещи за преодоляване на дефицита на работна ръка, за стимулиране на инвестициите и за адаптиране на работната сила в региона. В събитието, организирано от Министерството на труда и социалната политика, се включиха министър Иванка Шалапатова, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, на иновациите и растежа Милена Стойчева, експерти от държавните ведомства и работодатели. Гост бе и посланикът на Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок. В дискусиите участваха и зам.-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова и Мариета Георгиева.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 15 часа
  преди 19 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 20 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 21 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании