четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2105 прочитания

    С какво позитивната интелигентност може да бъде полезна за HR лидерите?

    За опита си от първо лице разказва Даниела Назим - People Experience Manager в Endava и сертифициран коуч по позитивна интелигентност
    21 юни 2023, 09:30 a+ a- a

    Даниела Назим - People Experience Manager в Endava и сертифициран коуч по позитивна интелигентност. Снимка: Личен архив

     Даниела Назим е People Experience Manager в глобалната софтуерна компания Endava. Кариерният ѝ път започва преди 15 години, като първата й роля в сферата на човешките ресурси е свързана с администрация, а след това се фокусира върху обучение и развитие на лидерски компетентности. От 10 години е ръководител на HR професионалисти и част от мениджърския екип на ИТ компании в България. Професионалните ѝ интереси са свързани с фирмената култура, основана на открит диалог и задържане на хората. 

    През 2020 г. се сертифицира като коуч, а през 2023 г. като коуч по позитивна интелигентност. С радост участва в доброволчески проекти за кариерно ориентиране в училища, както и в програмата MentorTheYoung.  Днес Даниела отговаря за част от обучителните инициативи на Endava в Европа.

    Даниела, от март 2023 г. си сертифициран коуч по позитивна интелигентност. Какво представлява позитивната интелигентност?
    Едно от основополагащите твърдения в позитивната интелигентност е, че сами създаваме всичките си негативни емоции и е наш избор дали да останем с тях, или съзнателно да продължим в градивна посока. Като сравнение се използва идеята за докосване на горещ котлон всеки път, когато някой или нещо ни подразни, и съответно решението пред нас е дали да оставим ръката си върху котлона, преживявайки минути, часове или дни в обвинения към себе си, другите или обстоятелствата. Алтернативата, която позитивната интелигентност предлага, е да активираме различна част на мозъка, която ни позволява в рамките на секунди да видим всяко обстоятелство като възможност и да се върнем в продуктивно състояние.

    Как се запозна с подхода и защо реши да се сертифицираш? Какво представлява процесът?
    Научих за позитивната интелигентност от пост в LinkedIn и се записах за първоначалната програма от шест седмици, която е безплатна за всички, които активно практикуват като коучове. Тя включва мобилна апликация, дигитална версия на книгата, по едно обучително видео през уикенда и ежедневни нотификации с упражнения. Определено ми допадна структурирания и цялостен обучителен подход, който освен теоретична рамка предлага и градене на навици от първия ден. 

    Сертификацията включва шестмесечен курс, при който форматът на обучение е подобен, но се разделя на две основни теми – използване на позитивната интелигентност с коучинг клиенти и бизнес развитие, които вървят паралелно. Накрая се изискват две писмени задания и два видео записа, от които единият е реален коучинг разговор с клиент. Тези записи се разглеждат от трима души, които също се сертифицират през съответния месец и дават подробна обратна връзка, като съответно аз оцених общо шест записа, след което материалите се разглеждат от екипа на Ширзад Шамин преди издаването на сертификатите.

    Как е създаден подходът?
    Концепцията позитивна интелигентност е дело на Ширзад Шамин, който има дългогодишен опит в областта на обученията и развитието на хора, включително като главен изпълнителен директор на един от най-големите институти за коучинг в САЩ и като преподавател в Станфорд. Подходът се основава на изследвания от областите когнитивна поведенческа психология, позитивна психология и невронаука. След работата си с над 100 изпълнителни директори, студенти от Станфорд, атлети на световно ниво и общо 500 000 души от цял свят Ширзад Шамин издава едноименната книга по темата.

    Колко широко разпространен е в световен мащаб и разпознаваем ли е в България?
    Позитивната интелигентност продължава да набира популярност в цял свят като в момента в официалния уебсайт могат да се видят близо 400 коучове в различни времеви зони, които използват подхода активно в своята практика. В България концепцията все още не е добре позната и впечатлението ми е, че специалисти от различни области са се запознали най-вече с книгата и основополагащото ниво на програмата.

    Как прилагаш подхода за себе си и с какво ти е полезен?
    Позитивната интелигентност описва десет лични саботьора т.е. първичната ни реакция под стрес, която всеки от нас е формирал като защитен механизъм. Основният от тези десет е Съдията, който дели всичко на добро и лошо, правилно и неправилно, вярно и грешно. При различните хора той се проявява като осъждане предимно на самия себе си, на другите или на обстоятелствата като цяло. Първоначално бях скептична, защото се възприемам като позитивен и толерантен човек. При упражненията за самонаблюдение в рамките на няколко дни бях силно изненадана колко често, без да го казвам на глас, осъждам поведението на някого около мен.

    На уебсайта има безплатен тест на английски език за оценка на личните саботьори, като препоръчвам първо да се прочетат описанията и човек сам да определи своите топ 3, след което да си направи теста. Лично за мен тук нямаше изненади, но с времето ми беше много полезно да мога да „улавям“ най-силния си саботьор и като следваща стъпка да предприемам различно действие от първичното в определени ситуации. В ежедневието ми това най-често ми се налага в ролята ми на родител.

    По какъв начин позитивната интелигентност може да бъде полезна за всеки от нас?
    Позитивната интелигентност е изключително универсална, защото развива способността ни да отговаряме на предизвикателствата с позитивна нагласа. Такива срещаме както на работното си място, така и в обществото и взаимоотношенията ни с близки хора. За разлика от някои психологически школи, Ширзад Шамин твърди, че не е необходимо да отделяме повече от няколко секунди на каквато и да е негативна емоция, като единствено скръбта прави изключение.

    А за компаниите?
    Позитивната интелигентност е в полза на бизнеса в няколко отношения – възможност членовете на екипите заедно и откровено да опознаят и признаят саботьорите си; по-добра продуктивност и устойчивост при промени и нежелани обстоятелства и не на последно място – превенция на прегаряне и баланс между работата и личния живот.

    Какво би казала на хората, които са скептични по темата?
    Позитивната интелигентност е известна още като ментален фитнес. В Ендава над 30 колеги преминаха през основната програма и част от тях също започнаха скептично. На база на обратната връзка отговорно мога да кажа, че всеки от участниците си взе по нещо спрямо ролята, в която среща най-много предизвикателства – като ръководител, член на екип, родител или партньор.

    Според мен е важно да обърнем внимание на психичното си здраве и да развиваме „мускулите“ си за справяне с непредвидени обстоятелства. Ежедневието ни става все по-динамично и психическата устойчивост е в основата на успеха ни както на работа, така и в личните ни взаимоотношения. Не на последно място, според редица изследвания личното щастие не се основава на конкретни успехи или придобивки, а на нагласата ни към света и ежедневните радости и предизвикателства.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 2 дни
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места