неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1611 прочитания

    4-дневната работна седмица става все по-реална в Европа

    Ново проучване показва, че голяма част от мениджърите предлагат или обмислят да предложат подобна опция на служителите си
    17 октомври 2022, 16:32 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    След почти три години на пандемия, която допълнително разми границите между работата и личния живот, „Голямото напускане“ доведе до това хората да напускат работни места на големи групи. След това някои се завърнаха като „бумеранг работници“ (бел.ред.: хора които напускат, отиват да работят на друго място и след това се връщат обратно на мястото, което са напуснали), докато други останаха, но избраха „тихото напускане“ (бел.ред.: хора, които работят без ентусиазъм и хъс – не съкращават работата си, но и не проявяват инициативност, голяма част от тях в крайна сметка напускат).

    Сега актуалната тема на работното място е четиридневната седмица – четири дни работа, три дни почивка, при пълно заплащане. И това не е просто фантазия на работниците: работодателите всъщност слушат, пише Euronews.

    Сред 1200 мениджъри, анкетирани от фирмата за набиране на персонал Robert Half в Обединеното кралство, Франция, Германия и Белгия, повече от половината казват, че или вече предлагат, или обмислят да предложат опцията за уплътняване на същия брой седмични работни часове за четири дни вместо пет.

    Около една пета казват, че вече са дали на служителите си тази опция за четиридневна работна седмица, а една трета обмислят да я предложат през следващите 12 месеца.

    Идеята несъмнено набира популярност в западните нации. След експерименти в Испания, Япония и Исландия, компании в Обединеното кралство вече са преполовили шестмесечния пробен период на четиридневната работна седмица (при пълно заплащане) и върви толкова добре, че много от регистрираните компании сега планират направи го постоянен.

    В Белгия нов закон скоро ще даде възможност на служителите да съкратят своите законови 38 работни часа в четири дни вместо в пет, ако шефовете им са съгласни. Сред 300-те мениджъри, анкетирани от Robert Half в страната, 54% заявяват, че са отворени към това.

    Но фактът, че работодателите също започват да възприемат идеята във Франция, е показателен. Страната вече има една от най-кратките работни седмици в Европа – 35 часа вместо 40, както е в повечето от нейните съседи – и идеята тя да бъде още по-кратка дълго време се гледаше със скептицизъм.

    Това беше преди Covid-19 и преминаването към дистанционна работа показа, че служителите все още могат да бъдат продуктивни дори сред комфорта (и разсейването) на домовете си.

    Служителите за подбор са най-възприемчиви към идеята за по-кратка работна седмица, защото това е нарастващо търсене от страна на кандидатите. Тъй като много компании се борят да задържат служителите си и да намерят нови, в днешно време това е пазарът на търсещите работа, което означава, че кандидатите могат да договорят по-добри условия.

    Тази гъвкавост не се ограничава до 4-дневна седмица: 34% от анкетираните мениджъри във Франция казват, че обмислят да разрешат по договор на служителите си да завършат деня по-рано в петък, а 35% обмислят да предложат допълнителни дни годишен отпуск.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години