вторник, 05 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  763 прочитания

  60 абитуриента придобиха сертификат за работа в Тракия икономическа зона

  19 май 2022, 10:07 a+ a- a

  сн: ТИЗ

  10 зрелостници от Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив получиха сертификат за успешно завършен курс по пневматика, електро-пневматика, пневматични задвижвания и сензори в пневматичните системи. Същият сертификат ще бъде връчен още на 50 абитуриента от СУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив. Всички те бяха обучавани 2 години по проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“, който се осъществява от екипа на „Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона /ТИЗ/ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

  Учениците проведоха теория и практика в Центъра за професионално обучение „Тракия“ към ТИЗ, единствен по рода си, ситуиран и обслужващ бизнеса в индустриална зона.

  „Колеги машиностроители, уникалността и иновативността на проекта, в който участвахте, е не само, че вие се обучавахте в модерна база с роботи, но и че университетски преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив /УХТ/ водиха часове в средното образование“. Така инж. Кирил Саксанов, директор на гимназията по машиностроене, охарактеризира кратко приключилия курс пред присъстващите на тържественото събитие.

  „Проектът даде възможност на младите хора от 4 училища да придобият допълнителни знания. Вие получавате сертификати, които имат тежест, ценни са, ако сега решите да започнете работа в заводите в ТИЗ. Сертификатите са идентични с тези, които издаваме на служители на предприятия, тъй като център „Тракия“ служи и за квалификация и преквалификация на кадрите“, подчерта доц. д-р инж. Таня Титова, директор на „Тракия ЕДУ“ и декан на Техническия факултет на УХТ.

  В потвърждение на думите и директорът на „Клъстер Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова посочи, че желаещите могат да подадат своите автобиографии на специален имейл, а след това тя ще препрати получените документи на фирмите в ТИЗ.

  Абитуриентът Петко Желязков смята, че с придобитите нови знания и умения, завършващите са готови за реалното производство.

  Надя Захариева - програмен директор, „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка за България“ подчерта, че за да бъде успешна България, „това може да стане със силна икономика, а тя има нужда от вас“. Фондация „Америка за България“ по инициатива на екипа на „Тракия ЕДУ“ към ТИЗ финансира тази година и нов проект - „Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона“.

  Част от предоставеното оборудване от „Шнайдер Електрик“ по този проект разгледаха първокурсниците и гостите на тържеството в Професионалната гимназия по машиностроене. „Надграждаме съществуващите в момента технологии, които се използват за обучение на учениците“, обясни инж. Ясен Янев от фирмата. Според него така подрастващите се докосват до индустрията. Той разказа и своята вдъхновяваща история – как започва след средното си образование да работи в „Шнайдер Електрик“ като обикновен оператор-монтажник, преквалифицира се и продължава като настройчик. Докато работи завършва УХТ, става инженер и в момента е мениджър поддръжка в сертифицирания за smart factory завод.

  Още една компания от Тракия икономическа зона е включена в проекта. „BTL Индъстрийз“, един от водещите световни производители и търговци на медицинска техника, предоставя оборудване на Професионална гимназия по Битова техника-Пловдив.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕС договори нови правила за контрол на "Дивия запад" на крипто индустрията
  Компаниите за криптовалути ще трябва да имат лиценз за упражняване на дейност в ЕС, въвеждат се и мерки за защита на потребителите
  преди 11 часа
  България се присъединява към инициатива, подкрепяща ядрената енергетика
  Становището е покрепено от 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия
  преди 15 часа
  iBanFirst придобива базирания в Лондон Cornhill
  Финтех компанията планира международни сделки на стойност €100 млн. през следващите 3 години
  преди 15 часа
  Българската Gtmhub придоби нова компания
  Това е втората сделка по придобиване за българския стартъп от началото на 2022
  преди 15 часа
  SeedBlink стартира вторичен пазар, където инвеститорите могат да продадат придобитите активи
  Компанията стартира и SeedBlink Circle, общност за активни членове, за да улесни взаимодействието и споделянето на идеи