понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1816 прочитания

    Движението, а не бездействието, премахва умората

    Вижте съветите за пълноценна почивка на френския специалист по превантивна медицина д-р Фредерик Салдман
    21 май 2021, 16:11 a+ a- a

    „Трябва да си починеш.“ Това е обичайната препоръка от близките ни, когато придобием напрегнат и уморен вид, тонусът и енергията ни спаднат и ентусиазмът и радостта от живота изчезнат. Всички сме чували изречения от рода на „Едно хубаво наспиване и утре всичко ще е по-добре“, „Прекарай един уикенд на село и ще се оправиш“, „Една седмица почивка и ще заредиш батериите“ и т.н. 

    Проблемът е, че тези съвети невинаги действат, пише френският кардиолог и изтъкнат специалист по превантивна медицина д-р Фредерик Салдман във „Вашето здраве е във вашите ръце“ (Colibri). 

    Мнозина от нас се връщат от почивка или от уикенд още по-уморени от преди, сякаш това откъсване от обичайния ритъм не им е послужило за нищо. Има хора, които, докато лежат на шезлонга край морето и гледат към хоризонта, предъвкват проблемите, които са донесли с багажа си. Други пък прекарват уикенда в организиране на логистиката на своите близки: покупки, хранене, занимания за децата, досадни домакински задължения и т.н. Толкова много рутинни действия от всекидневието, които се появяват и се закотвят до степен да не позволяват и най-малката импровизация, нова неща, открития и отпускане. 

    Преди да пристъпим към действия за премахване на умората, д-р Салдман ни предлага да обърнем внимание на един много важен въпрос: „Бъдете особено бдителни, когато различни хора, представящи се за доброжелатели, ви заявяват, че изглеждате зле, че не сте във форма или че имате уморен вид. Ако ги слушате, ще се почувствате болни и може наистина да се разболеете!“. Ето какво съветва да направим в такава ситуация той: „Вгледайте се внимателно в събеседника си с тревожен вид. Запазете мълчание по-дълго време, след което кажете, като не го изпускате от очи: „Благодаря ти, но знаеш ли, аз повече се притеснявам за теб. Изглеждаш ми изтощен, блед, с кръгове под очите. Трябва да отидеш на лекар, може би се разболяваш.“ Само за миг вие ще сте обърнали ситуацията и ще сте поели контрола в свои ръце, а и ще се почувствате в отлична форма, докато гледате поражението върху лицето на своя събеседник.“

    В умората винаги има известна субективност, категоричен е френският кардиолог. Когато влагаме цялата си страст в това, което правим, преставаме да изпитваме умора. Някои хора дори забравят да пият течности, да се хранят и да спят, когато се отдадат на любимото си занимание. След осем часа работа те преливат от енергия. Но ако същите хора бъдат подложени на някоя отегчителна задача, силите им ще се изчерпат за час. Бездействието в никакъв случай не е най-доброто средство срещу умората. Особено ефикасно се оказва стимулирането на различните зони в мозъка посредством нови дейности, което ги възстановява. Движението, а не бездействието, премахва умората. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    преди 3 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 4 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 4 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 5 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България