събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1001 прочитания

    Кога да очакваме да бъде въведено дигиталното евро?

    Цифровото евро трябва да допълва, а не да замества парите в брой, отбелязаха министрите на финансите на страните членки от еврозоната
    17 януари 2023, 10:11 a+ a- a

    Паскал Донаху, председател на Еврогрупата, сн: ЕС

    Еврогрупата направи равносметка на напредъка в проекта за дигитално евро. В рамките на заседанието президентът на ЕЦБ Кристин Лагард представи вариантите за дизайн и разпространение, които наскоро бяха одобрени от Управителния съвет на банката.

    В зависимост от своя дизайн, цифровото евро може да играе ключова роля в една все по-дигитализирана икономика чрез укрепване на отворената стратегическа автономия на Европейския съюз, коментират министрите на финансите на страните членки от еврозоната .

    Според тях дигиталното евро следва да допълва, а не да замества парите в брой.

    Цифровото евро следва да бъде безопасно и устойчиво, да гарантира високо ниво на поверителност, да бъде лесно и удобно за използване и широко достъпно за обществеността, включително по отношение на разходите за крайните потребители. Министрите също призоваха да се разгледат екологичните последици от дизайна на цифровото евро.

    За да успее, цифровото евро трябва да гарантира и поддържа доверието на потребителите, за което неприкосновеността на личния живот е ключово измерение и основно право.

    В същото време Еврогрупата също така счита, че дизайнът на цифрово евро трябва да отговаря на други цели, като предотвратяване на прането на пари, незаконното финансиране, укриването на данъци и гарантиране на спазването на санкциите.

    Еврогрупата също така подкрепя проучването на офлайн функционалност, която да обслужва по-широк набор от случаи на употреба и също така да допринесе за финансовото приобщаване чрез улесняване на използването от гражданите при различни сценарии.

    Цифровото евро трябва да има за цел да защити финансовата стабилност на еврозоната.

    Дигиталното евро трябва по всяко време и в цялата еврозона да бъде конвертируемо наравно с други форми на еврото, като банкноти и депозити в търговски банки.

    Очаква се през първата половина на 2023 ЕК да бъде внесено законодателно предложение за създаване на цифровото евро и ще регулира основните му характеристики. Управителният съвет на ЕЦБ ще прегледа резултата от проучвателната фаза през есента на 2023 и ще реши на тази основа дали да премине към фаза на реализация. Евентуалното издаване на цифрово евро ще дойде едва на по-късен етап и непременно ще зависи от развитието на законодателството на ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари