четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1816 прочитания

  Окончателно: ЕС забрани продажбите на нови дизелови и бензинови коли от 2035

  Забраната ще важи и за продажби на микробуси
  28 октомври 2022, 15:59 a+ a- a

  Сн: Economy.bg

  Съветът на ЕС и Европейският парламент постигнаха предварително политическо споразумение за по-строги стандарти за емисиите на CO2 от нови леки и лекотоварни автомобили. Целта е да се премине към мобилност с нулеви емисии.

  В очакване на официално приемане беше постигнато съгласие за:

  - цел за намаляване на емисиите на CO2 с 55% за новите леки автомобили и с 50% за новите лекотоварни автомобили до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г. 

  - цел за намаляване със 100% на емисиите на CO2 за новите леки и лекотоварни автомобили.

  "Това споразумение ще проправи пътя за съвременна и конкурентоспособна автомобилна промишленост в ЕС. Светът се променя и ние трябва да останем начело на иновациите. Вярвам, че можем да се възползваме от този технологичен преход. Предвиденият график също прави целите постижими за производителите на автомобили", коментира Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на Чехия, която председателства ЕС в момента.

  "Постигането на първото споразумение по предложение от пакета „Подготвени за цел 55“ е силен сигнал, че ЕС е решен да постигне напредък към неутралност по отношение на климата и към екологичен преход. Мобилността с нулеви емисии ще бъде градивен елемент по отношение на целта за забавяне на изменението на климата, което може да доведе до сериозни смущения в много сектори на нашето общество, включително околната среда, миграцията, продоволствената сигурност и икономиката", добави Анна Хубачкова, министър на околната среда на Чехия.

  Споразумението съдържа клауза за преразглеждане, която ще гарантира, че през 2026 г. Комисията ще направи задълбочена оценка на напредъка по отношение на постигането на целите за намаляване на емисиите със 100% и на необходимостта от преразглеждане на тези цели, като се взема предвид технологичното развитие, включително по отношение на хибридните технологии с възможност за включване в електрическата мрежа, и значението на жизнеспособния и социално справедлив преход към нулеви емисии.

  Споразумението запазва дерогация за малките производители до края на 2035 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 7 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 14 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния