петък, 07 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1811 прочитания

  УниКредит Булбанк заменя пластмасовите карти с такива от биоразградими материали

  С цел ограничаване на използването на пластмаса, банката увеличава и валидността на картите от 4 на 6 години
  12 септември 2022, 14:29 a+ a- a

  Все по-често плащаме с карта покупки на минимална стойност като например сутрешното кафе и пакет дъвки, показват данните на УниКредит Булбанк и Visa в България. Така за първата половина на годината плащанията на POS терминали на клиенти на банката са се увеличили с 43% спрямо първите шест месеца на 2021 г.

  От УниКредит Булбанк очакват и допълнително засилване на тенденцията към увеличение на картовите разплащания, благодарение на иновацията, която предлагат в партньорство с Visa – биоразградими карти от еко материали. Те са създадени по нова технология, която позволява производството на дебитна карта със здравината на познатите ни PVC карти, но 84% от всички материали са екологично чисти. Сърцевината на PLA картата е произведена 100% от влакна от кочана на царевицата, а останалата част от растението остава да се използва в животновъдството. Благодарение на естествените материали, използвани за направата на PLA картите, те могат напълно да се разграждат, а при горене не отделят токсични изпарения.

  Неотдавнашно глобално проучване, на което Visa е партньор, показва, че темата за устойчивото развитие става все по-важна за потребителите и мнозинството от тях отдават предпочитанията си на продукти, щадящи околната среда. Така например, 70% от представителите на поколението Z ясно са заявили, че искат да направят промяна към по-устойчив и екологичен начин на живот, а половината от всички запитани са посочили, че искат компаниите да работят за това да направят зелените продукти по-достъпни.

  „Щастливи сме, че заедно с партньорите ни от Visa в България успяваме да направим съществена крачка в стремежа ни да реализираме бизнеса си устойчиво. Вярваме, че всяко действие в посока ограничаване на употребата на пластмаса е действие с дългосрочен положителен ефект за околната среда. Благодарни сме и на нашите клиенти, които ни подкрепят в тези усилия и заедно успяваме да трансформираме потребителските си навици в името на по-устойчиво бъдеще,“ коментира Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк.

  "Един от фокусите на Visa е да вдъхновява потребителите да водят по-устойчив живот чрез дигиталните разплащания, както и да съдейства за премахването на всички пречки пред тази промяна в поведението. Ние подкрепяме банките и компаниите за финансови услуги да въвеждат устойчиви технологии в платежната система, за да насърчат потребителите да правят екологично осъзнат избор, когато изразходват средства. Щастливи сме, че благодарение на партньорството ни с УниКредит Булбанк ще помогнем за намаляване на употребата на пластмаса като част от цялостната ни политика за по-чиста околна среда," добавя Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

  УниКредит Булбанк в партньорство с Visa започна замяната на досегашните карти Visa Debit & Visa Gold Debit с картите от ново поколение в началото на лятото. Скоро към PLA семейството на банковите карти ще се присъединят и UniCredit Shopping card - кредитна карта с възможност за разсрочване покупките на вноски и Visa Business Leader - международна безконтактна бизнес дебитна карта.

  В следващите 18 месеца, най-масово използваните банкови карти в мрежата на УниКредит Булбанк ще са произведени от царевични влакна (PLA) или над 1 млн. новоиздадени и подновени карти, като част от тях ще бъдат транспортирани по море с цел намаляване на вредните газови емисии наполовина.

  С цел ограничаване на използването на пластмаса, банката увеличава и валидността на картите от 4 на 6 години. Инициативата е част от стратегията на двете финансови институции за устойчив бизнес и насърчаване на промяната на начина на производство на карти и отражението му върху вредните емисии.

  Освен ограничаване на употребата на пластмаса, банката се стреми да насърчава и улеснява потребителите си в ползването и на широкия набор от дигитални банкови услуги. „Вече над 15% от нашите картодържатели са с дигитализирани карти и поведението им показва, че това наистина им носи много удобство. Данните ни сочат, че след дигитализиране на картата, тоест след като клиентът получи възможността да плаща с телефона или смарт часовника си, броят на плащанията скача тройно за месец. Към края на миналия месец сме отчели над 3 милиона дигитални плащания“, казва Борислав Генов, Директор Банкиране на дребно и член на УС на УниКредит Булбанк.

  По изчисления на банката само благодарение на възможностите за електронно подписване на документи за всички видове карти, доставка на адрес на картата и е-ПИН в Булбанк Мобайл са спестени 650 хиляди страници.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Удължават противоепидемичните мерки
  Вижте какво предвижда новата заповед на министъра на здравеопазването
  преди 11 часа
  Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката
  Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
  преди 11 часа
  ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия
  Налага се таван на цените на руския петрол, забранява се вноса на редица руски продукти, износа на ИТ услуги и на всички портфейли с крипто активи
  преди 11 часа
  Президентът обяви кога свиква Народното събрание
  Радев обеща да остави достатъчно време на партиите, за да сформират управленско мнозинство
  преди 12 часа
  Швейцарската Howag разширява производството си в Търговище
  Компанията получи сертификат клас „В“ за инвестиция от 1,5 млн. лв., с нея ще се разкрият 15 нови работни места
  преди 13 часа