петък, 07 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  574 прочитания

  ЕЦБ повиши лихвите с 0,75%

  Банката ревизира очакванията си за инфлацията нагоре, а тези за икономически растеж – надолу
  08 септември 2022, 15:26 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Управителният съвет (УС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да повиши със 75 базисни пункта трите основни лихвени процента на банката. Тази сериозна стъпка ускорява прехода от сегашните подчертано нерестриктивни лихвени проценти към нива, които ще осигурят навременно връщане на инфлацията към средносрочната цел на ЕЦБ – 2%. 

  Свързани новини

  Въз основа на сегашната оценка УС очаква да повиши още лихвените проценти на следващите няколко заседания, за да забави търсенето и да предотврати риск от трайно възходящо изместване на инфлационните очаквания. Съветът ще подлага на редовна преоценка хода на политиката в съответствие с постъпващата информация и според развитието на перспективата за инфлацията. Бъдещите решения за основните лихвени проценти ще зависят от данните и ще се вземат заседание по заседание, уточняват от ЕЦБ.

  Днешното решение и очакванията за бъдещи повишения се дължат на факта, че инфлацията остава твърде висока и вероятно ще се задържи продължително над целевото равнище. Според предварителната оценка на Евростат през август тя е достигнала 9,1%. Рязкото покачване на цените на енергоносителите и храните, натискът от страна на търсенето в някои сектори вследствие отварянето на икономиката и затруднения във веригите на доставка все още тласкат инфлацията нагоре. Ценовият натиск продължава да нараства и да се разширява в цялата икономика и е възможно в краткосрочен план инфлацията да се повиши още. Тя ще отслабне, след като текущите фактори, които я обуславят, отзвучат с течение на времето и ефектът от нормализирането на паричната политика намери отражение в икономиката и ценообразуването. 

  В перспектива експертите на ЕЦБ ревизираха значително нагоре прогнозата си за инфлацията и сега се очаква тя да бъде на средно равнище от 8,1% през 2022 г., 5,5% през 2023 г. и 2,3% през 2024 г.

  След подем през първата половина на 2022 г. последните данни показват съществено забавяне на икономическия растеж на еврозоната, като се очаква застой на икономиката по-късно през годината и през първото тримесечие на 2023 г. Много високите енергийни цени отслабват покупателната способност на гражданите и макар да намаляват, затрудненията в доставките все още ограничават икономическата активност. Наред с това неблагоприятната геополитическа обстановка, особено необоснованата агресия на Русия срещу Украйна, отслабва доверието както на бизнеса, така и на потребителите. Тази перспектива е отразена в последните експертни прогнози за икономическия растеж – те са ревизирани отчетливо надолу за остатъка от настоящата година и за цялата 2023 г. Сега експертите очакват икономиката да нарасне с 3,1% през 2022 г., 0,9% през 2023 г. и 1,9% през 2024 г.

  Основни лихвени проценти на ЕЦБ
  Управителният съвет взе решение да повиши със 75 базисни пункта трите основни лихвени процента на ЕЦБ. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до 1,25%, 1,50% и 0,75%, считано от 14 септември 2022 г.

  След увеличаването на лихвения процент по депозитното улеснение над нулева стойност двустепенната система за олихвяване на свръхрезервите вече не е необходима. Затова УС взе решение да я прекрати, като определи нулева стойност на множителя.

  Програмата за закупуване на активи (APP) и програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP)
  Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира изцяло погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по APP, в продължителен период от време след датата, на която започна да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо за поддържането на условия на изобилна ликвидност и целесъобразна ориентация на паричната политика.

  Що се отнася до PEPP, Управителният съвет възнамерява да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по тази програма, най-малко до края на 2024 г. Във всеки случай, бъдещото постепенно ликвидиране на портфейла по PEPP ще бъде управлявано така, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната ориентация на паричната политика.

  Погашенията с настъпващ падеж в портфейла по PEPP се реинвестират гъвкаво с цел преодоляване на свързаните с пандемията рискове за трансмисионния механизъм на паричната политика.

  Операции по рефинансиране
  Управителният съвет ще продължи да наблюдава условията за финансиране на банките и ще се погрижи настъпването на падежа на операции от третата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) да не възпрепятства гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Същевременно Управителният съвет ще подлага редовно на оценка как целевите операции по кредитиране допринасят за позицията на паричната политика.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Удължават противоепидемичните мерки
  Вижте какво предвижда новата заповед на министъра на здравеопазването
  преди 11 часа
  Японската централна банка с умерен оптимизъм за икономиката
  Има възможност за повишаване на заплатите, смята финансовата институция
  преди 11 часа
  ЕС одобри осми пакет от санкции срещу Русия
  Налага се таван на цените на руския петрол, забранява се вноса на редица руски продукти, износа на ИТ услуги и на всички портфейли с крипто активи
  преди 12 часа
  Президентът обяви кога свиква Народното събрание
  Радев обеща да остави достатъчно време на партиите, за да сформират управленско мнозинство
  преди 12 часа
  Швейцарската Howag разширява производството си в Търговище
  Компанията получи сертификат клас „В“ за инвестиция от 1,5 млн. лв., с нея ще се разкрият 15 нови работни места
  преди 13 часа