събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2271 прочитания

    Цената на тока и недостига на работна ръка сред основните рискове пред германския бизнес у нас

    Над една терта от германските фирми планират да наемат нови служители, 42% очакват влошаване на развитието на българската икономика през годината, сочи анкетата на Германо-Българската индустриално-търговска камара
    06 юни 2022, 14:58 a+ a- a

    Почти половината (42%) от германските фирми у нас очакват влошаване на развитието на българската икономика през тази година. Това сочи анкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за бизнес средата в България сред членовете й. В проучването тази година участват 38 фирми членове на ГБИТК. 74% от участвалите фирми са малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители. 26% са големите компании. Членовете на ГБИТК в голямата си част са български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия и германски инвеститори в България.

    59% от участниците в анкетата оценяват икономическата обстановка в България като задоволителна. 47% оценяват настоящата ситуация в бранша като добра като 37% от анкетираните са посочили, че очакват подобрение в бранша през тази година в сравнение с предходната.

    На въпроса „Как ще се развият инвестиционните Ви разходи през тази година в сравнение с предходната?“ 53% от анкетираните фирми отговарят, че те ще останат без промяна. 100% от запитаните посочват, че биха избрали отново да инвестират в България.

    Оптимистична е прогнозата, че половината от участниците в анкетата (55%) оценяват настоящото бизнес състояние на своята компания като добро.

    По отношение цената на работната ръка 43% от компаниите са доволни или много доволни. Около половината от анкетираните компании изпитват трудности при намирането на квалифицирани кадри, като едва 21% са доволни от качеството на академичното образование и 27% са доволните от качеството на професионалното образование.

    69% от анкетираните посочват „цената на електроенергията“ като един от основните рискове за развитие на компаниите, следван от „недостиг на квалифицирана работна ръка“ с 66%, като тази липса води след себе си увеличаване на разходите за работна ръка посочват 35% от анкетираните. В тази сфера са необходими реформи и въвеждането в България на елементи от наложилата се в Германия система за дуално професионално обучение и адаптирането към нуждите на бизнеса от обучение на специалисти в конкретни области. Това са възможни варианти за справяне с проблема от липсата на квалифицирани кадри

    74% от работодателите не са доволни от цената на електроенергията в България. 16% оценяват нивото като средно.

    Безспорна е удовлетвореността на компаниите от членството на България в Европейския съюз – 84%.

    Увеличава се положителната нагласа към въвеждането на единната европейска валута. 55% от запитаните желаят въвеждането на еврото, 29% са на противоположното мнение.

    За пореден път най-голямо е недоволството на компаниите в борбата с корупцията и престъпността. Цели 77% от анкетираните заявяват, че са много недоволни или недоволни и в тази област е необходимо да се положат повече усилия. Доверието в публичната администрация намалява, където доволни са 11%, в сравнение с 2021 г., когато доволните са били 15%.

    По отношение на политическата и социална стабилност и предвидимостта на икономическата политика нивото на удовлетвореност е съответно 14% и 11%.

    По критериите за данъчната тежест и цената на работната ръка доволните са 55% и съответно 39%.

    На въпроса ”Какви краткосрочни икономически последици от руската инвазия в Украйна усещате или очаквате за вашата компания?“ – 89% от анкетираните посочват по-високи разходи за енергия, суровини и предварителни работи, а 87% смущения във веригата за доставки и логистиката.

    Германия представлява най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският стокообмен между България и Германия за 2021 възлиза на 9,8 млрд. евро, т.е. 2021 има повишение с 19,43%. Износът от България за Германия през 2021 e 5.266,98 млрд. евро. В обратната посока вносът от Германия към България е 4.534,13 млрд. евро. Актуалните данни относно търговията и инвестиции потвърждават положителните нагласи на предприемачите спрямо България като бизнес дестинация.

    В заключение от ГБИТК посочват, че бизнесът очаква решителни действия по отношение цената на електроенергията, справянето с недостига на квалифицирани кадри, за повишаване качеството на образованието, увеличаване предвидимостта на икономическа политика и справяне с корупцията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 13 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 14 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 16 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години