понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2767 прочитания

    Лорер: 7 аутомотив компании проучват инвестиции за 2 млрд. лв. у нас

    По тях се очаква да бъдат разкрити над 4 хил. нови работни места
    02 юни 2022, 14:28 a+ a- a

    Аутомотив индустрията е сред тези, които са най-иновативни и носят най-голяма добавена стойност. Страната ни може да се превърне в център за иновации за сектора, особено за електромобили. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при откриването на международната конференция Automotive&Mobility Forum 2022, която се провежда в София и събира участници от целия регион на Балканите и Източна Европа.

    Лорер посочи, че автомобилната индустрия e сред водещите и е приоритетна за привличане на инвестиции в страната, като броят на заетите в нея продължава да нараства и през настоящата година.

    „Тенденцията е, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият у нас, освен производството си, и развойните си центрове“, допълни той. По думите му бъдещето е свързано с електромобили и автономните автомобили. "Можем да бъдем сред водещите в разработката на софтуер за тях. Разполагаме с много добри български инженери, чиято основна дейност ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за компаниите от сектора", подчерта Лорер.

    Министърът коментира още, че през последните месеци се работи активно по нови 7 потенциални проекта в аутомотив сектора с приблизителна стойност над 2 млрд. лв., като по тях се очаква да бъдат разкрити над 4 хил. нови работни места.

    Лорер припомни, че преди няколко седмици в Агенцията за инвестиции е дошла японска компания със заводи в Сърбия, която е изразила желание да прави развойна дейност у нас. "Да се прави развойна дейност някъде означава, че оценяваш интелектуалния капацитет на държавата, човешкия капитал, и разбираш, че на това място можеш да създаваш нови умни продукти, които да движат твоята индустрия в бъдещето, посочи министърът.

    Преди дни по време на изслушване в икономическа комисия в Народното събрание, свързано с инвестициите в страната, министърът сподели, че японски автомобилен концерн вече е взел решение и планира да изгради център за развойна дейност и да наеме първоначално над 50 български инженери, чиято основна дейност ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за тази японска компания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 57 минути
    преди 4 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 4 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 5 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 5 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България