неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1646 прочитания

    Нови европейски правила ще защитават работниците и околната среда

    Големите компании в ЕС ще трябва да доказват, че при производството на стоки и услуги не са нарушени човешките права или еко стандартите
    23 февруари 2022, 16:48 a+ a- a

    Европейската комисия прие предложение за директива относно дружествената дължима грижа във връзка с устойчивостта. Предложението има за цел да насърчи устойчивото и отговорно поведение на дружествата по цялото протежение на световните вериги на стойността.

    От предприятията ще се изисква да установяват и, когато е необходимо, да предотвратяват, прекратяват или смекчават неблагоприятните въздействия от своите дейности върху правата на човека, като детския труд и експлоатацията на работниците, както и върху околната среда, например замърсяването и загубата на биологично разнообразие. Тези нови правила ще осигурят правна сигурност и равнопоставени условия на конкуренция за предприятията.

    Новите правила на ЕС ще тласнат напред екологичния преход и ще защитават правата на човека в Европа и извън нея.

    Редица държави членки вече въведоха национални правила относно дължимата грижа, а някои дружества предприеха мерки по собствена инициатива. Необходимо е обаче по-широкомащабно подобрение, което е трудно постижимо с доброволни действия.

    С настоящото предложение се установява задължение за дружествена дължима грижа във връзка с устойчивостта с цел справяне с отрицателните въздействия върху правата на човека и околната среда.

    Новите правила за полагане на дължима грижа ще се прилагат за следните дружества и сектори:

    Дружества от ЕС

    - Група 1 - всички дружества с ограничена отговорност в ЕС със значителен размер и икономическа мощ (над 500 служители и над 150 милиона евро нетен оборот в световен мащаб)

    - Група 2 - други дружества с ограничена отговорност, извършващи дейност в определени сектори с голямо въздействие, които не отговарят на двата прага за група 1, но имат над 250 служители и нетен оборот от 40 милиона евро в световен мащаб и повече. За тези дружества правилата ще започнат да се прилагат 2 години по-късно, отколкото за група

    Дружества извън ЕС, които осъществят дейност в ЕС, с праг на оборота, генериран в ЕС, в съответствие с група 1 и група 2.

    Малките и средните предприятия (МСП) не са включени пряко в обхвата на настоящото предложение.

    Предложението се отнася за собствената дейност на дружеството, неговите дъщерни дружества и техните вериги на стойността (преките и косвените стопански отношения). За да изпълнят задължението за дължима грижа, дружествата трябва да:

    - включат дължимата грижа в своите политики;
    - установяват действителните или потенциалните неблагоприятни въздействия върху правата на човека и околната среда;
    - предотвратяват или смекчават потенциалните въздействия;
    - прекратят и/или да сведат до минимум действителните въздействия;
    - установят и следват процедура за подаване на жалби;
    - наблюдават ефективността на политиката и мерките за дължима грижа;
    - и да оповестяват публично сведения за дължимата грижа.

    По-конкретно това означава по-ефективна защита на правата на човека, включена в международните конвенции. Работниците например трябва да имат достъп до безопасни и здравословни условия на труд. По подобен начин предложението ще спомогне да се избегнат неблагоприятните въздействия върху околната среда, които са в разрез с ключовите конвенции в областта на околната среда. Дружествата, попадащи в обхвата на предложението, ще трябва да предприемат подходящи мерки („задължение за средствата“) с оглед на тежестта и вероятността на различните въздействия, мерките, които са на разположение на дружеството при конкретните обстоятелства, и необходимостта от определяне на приоритети.

    Националните административни органи, определени от държавите членки, ще отговарят за надзора над тези нови правила и ще могат да налагат глоби за неспазването им.

    Освен това пострадалите ще имат възможност да заведат съдебно дело за нанесените им вреди, които е можело да бъдат избегнати с подходящи мерки за дължима грижа.

    Дружествата от група 1 трябва да имат план, за да гарантират, че тяхната стопанска стратегия е съвместима с ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 °C в съответствие с Парижкото споразумение.

    За да се гарантира, че дължимата грижа ще стане част от цялостното функциониране на дружествата, е необходимо участието на директорите на дружествата. Ето защо с предложението се въвеждат и задължения за директорите да подготвят и да контролират изпълнението на мерките за дължима грижа и да го включат в дружествената стратегия. Освен това, когато изпълняват задължението си да действат в най-добрия интерес на дружеството, директорите трябва да вземат предвид правата на човека, изменението на климата и последиците за околната среда от своите решения. Когато директорите на дружествата получават променливо възнаграждение, те ще имат стимул да допринасят за борбата с изменението на климата чрез позоваване на дружествения план.

    Целта на предложението е да се гарантира, че Съюзът, в това число както частният, така и публичният сектор, действа на международната сцена при пълно спазване на международните си ангажименти по отношение на защитата на правата на човека и насърчаването на устойчивото развитие, както и на правилата за международна търговия.

    Вера Йоурова, зам.-пред. на ЕК, заяви: "Настоящото предложение има за цел да постигне две цели. Първо, да се отговори на опасенията на потребителите, които не желаят да купуват продукти, произведени, например, с принудителен труд или които унищожават околната среда. Второ, да се подкрепят предприятията чрез осигуряване на правна сигурност относно техните задължения в рамките на единния пазар. С тази уредба ще се конкретизират европейските ценности във веригите на стойността по справедлив и пропорционален начин. Комисарят по въпросите на правосъдието".

    Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, заяви: "Въпреки че някои европейски дружества вече са лидери в устойчивите дружествени практики, много от тях все още са изправени пред предизвикателства при разбирането и подобряването на своя отпечатък върху околната среда и на резултатите в областта на правата на човека. Сложните световни вериги на стойността особено затрудняват дружествата при получаването на надеждна информация за дейностите на техните доставчици. Разпокъсаността на националните правила допълнително забавя напредъка в прилагането на добри практики. Нашето предложение ще гарантира, че големите участници на пазара ще поемат водеща роля за намаляване на рисковете в своите вериги на стойността, като същевременно подкрепят малките предприятия при адаптирането им към промените". 

    Предстои предложението да бъде внесено в Европейския парламент и Съвета за одобрение. След като бъде приета, държавите членки ще разполагат с период от 2 години, за да транспонират директивата в националното си законодателство и да съобщят на Комисията съответните текстове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19