понеделник, 04 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  513 прочитания

  ЕК: До 2030 ЕС трябва да произвежда 20% от чиповете в света

  За целта в производството на полупроводници ще бъдат инвестирани 43 млрд. евро
  08 февруари 2022, 14:32 a+ a- a

  20% от световния пазар на чипове, устойчивост на веригата на доставки и инвестиции в наука – това са целите на мащабния законодателен пакет, който Европейската комисия представи днес.

  Към момента ЕС заема едва 10% от пазарния дял в световен мащаб и е силно зависим от доставчици от трети държави. Чиповете са основни градивни елементи на интелигентните технологии в смартфоните и автомобилите, здравеопазването, енергетиката, транспорта.

  СЪс законодателният акт на ЕС за чиповете ще бъдат мобилизирани над 43 милиарда евро публични и частни инвестиции и ще се определят мерки за предотвратяване, подготовка, предвиждане и бързо реагиране на всяко бъдещо прекъсване на веригите на доставки, заедно с държавите членки и нашите международни партньори. Това ще даде възможност на ЕС да постигне амбицията си да удвои сегашния си пазарен дял до 20% през 2030.

  11 милиарда евро ще бъдат предоставени за укрепване на настоящите научни изследвания, развойна дейност и иновации, за да се гарантира внедряването на усъвършенствани полупроводникови инструменти, пилотни линии за създаване на прототипи, изпитване и експериментиране с нови устройства за иновативни приложения в реалния живот, за обучение на персонала и за развиване на задълбочено разбиране на полупроводниковата екосистема и веригата за създаване на стойност.

  Освен това фонд за чиповете ще улесни достъпа до финансиране за стартиращите предприятия, за да им помогне да развият иновациите си и да привлекат инвеститори. В него ще е включен и специален механизъм за капиталови инвестиции в полупроводници в рамките на InvestEU, в подкрепа на разрастващите се предприятия и МСП, за да се улесни техният растеж на пазара.

  Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: "Европейският акт за чиповете ще промени съществено конкурентоспособността на европейския единен пазар в света. В краткосрочен план актът ще повиши устойчивостта ни на бъдещи кризи, като ни даде възможност да предвиждаме и избягваме прекъсванията по веригата на доставки. В средносрочен план той ще спомогне за превръщането на Европа в промишлен лидер в тази стратегическа област".

  Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, уточни: Без чиповете не са възможни цифровият преход, екологичният преход, технологичното лидерство. Гарантирането на доставките при най-авангардните интегрални схеми се превърна в икономически и геополитически приоритет. Нашите цели са високи: удвояване на световния ни пазарен дял до 20% до 2030 и производство на най-усъвършенстваните и енергийно ефективни полупроводници в Европа".

  Държавите членки се насърчават незабавно да започнат координационни усилия в съответствие с препоръката, за да се установи текущото състояние на веригата за създаване на стойност на полупроводниците в целия ЕС, да се предвидят потенциалните смущения и да се предприемат коригиращи мерки за преодоляване на настоящия недостиг до приемането на регламента. Ще е необходимо Европейският парламент и държавите членки да обсъдят предложенията на Комисията за Европейски акт за чиповете в рамките на обикновената законодателна процедура. След евентуалното си приемане регламентът ще се прилага пряко в целия ЕС. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 юли 2022, 17:07
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  01 юли 2022, 16:28
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  01 юли 2022, 15:48
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  01 юли 2022, 15:18
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  01 юли 2022, 13:31
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  01 юли 2022, 11:13
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени