петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3621 прочитания

    ФБТИК: В близко бъдеще ще има големи френски инвеститори в България

    Получаваме много запитвания от големи френски компании с производство в Азия, които търсят алтернативи по-близо до Европа – Стефан Делайе, председател на УС на ФБТИК, пред Economy.bg
    07 февруари 2022, 16:50 a+ a- a

     

    „Много френски компании проявяват интерес за nearshoring към България“, подчерта пред Economy.bg Стефан Делайе, председател на УС на Френско-българската търговско-индустриална камара (ФБТИК). Става дума за компании от сектори като металообработване, автомобилна индустрия, производство на канцеларски материали, текстил, транспорт и логистика. Делайе е уверен, че в близко бъдеще ще има големи френски инвеститори в България.

    Има ли реален интерес от френски компании да преместят производство към България, каква беше 2021 за българо-френските икономически отношения, предстоят ли нови френски инвестиции и в кои сектори, какъв е профилът на френските компании с интерес към България, какви са очакванията на френския бизнес у нас от новото правителство – тези и други въпроси коментирахме със Стефан Делайе, председател на УС на ФБТИК.

    Г-н Делайе, преди дни 15 двустранни камари имахте среща с министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Тогава той подчерта, че е важно България да се популяризира като ниършоринг дестинация. Какъв е потенциалът на страната ни в това отношение?
    Ние работим вече близо две години съвместно с останалите двустранни камари, за да популяризираме България като нова nearshoring дестинация. Смятам, че пандемията, предизвикана от Covid-19, подпомогна и продължава да стимулира процеса на привличане на чуждестранни инвестиции в страната.
    Covid пандемията силно засегна Азия, най-вече в аспекти, свързани с бизнеса – разходите за транспорт и логистика се увеличиха значително. Това е и една от основните причини ние от ФБТИК все по-често да получаваме запитвания от големи френски компании, които имат производство в Азия и търсят алтернативни варианти по-близо до Европа и по-конкретно до Франция.
    Наблюдаваме реален интерес за nearshoring към България, като страна с:
    • ключово географско местоположение, което би довело до намаляване разходите за транспорт;
    • най-конкурентните разходи за квалифицирана работна ръка в Европа;
    • най-благоприятен данъчен режим с най-ниска данъчна ставка на корпоративния данък в Европа.
    Смятам, че за страните от Европа България е една уникална възможност, нейният потенциал е огромен. Самият аз съм сред първите, които използват всяка възможност да популяризират страната.
    В тази връзка министър Лорер може да разчита на нас и има пълната ни подкрепа.

    Има ли интерес от френски компании да преместят производството си към България? От кои сектори са основно те?
    Да, много френски компании проявяват интерес към България. Говорим за компании основно в сектори, свързани с индустрията – металообработване, автомобилна индустрия, също така производство на канцеларски материали, текстил, транспорт и логистика. Факт е, че досега не сме имали толкова голям брой запитвания и съм уверен, че в близко бъдеще ще има големи френски инвеститори в България.

    Как френските компании у нас преминаха през пандемията? Възстановиха ли оборотите си на нивата отпреди пандемията?
    Бих казал, че се намираме в една парадоксална ситуация. Макар и да получаваме информация за компании, които се изправят пред сериозни проблеми или просто изчезват от пазара, активните членове на ФБТИК успяха да отчетат прогрес.
    Смятам, че въпреки всичко българската държава реагира навременно и адекватно за подпомагане на бизнеса във времена на тежка здравна и икономическа криза. Голяма част от членовете на ФБТИК успяха да се възползват от държавните механизми за подкрепа на предприятията, разбира се, и с помощта на екипа на Камарата. Мярката 60/40, макар и сравнително тромава в административен план, беше решаваща за много компании в България, успели да се възползват от нея.
    Друг важен механизъм беше прилагането на мораториум върху плащанията по кредити.
    Що се отнася до приходите на компаниите, в по-общ план те или запазват същите нива, или отбелязват лек спад. Именно тези два икономически инструмента дадоха глътка въздух на бизнеса в трудните времена. Надявам се, че 2022 ще бъде по-добра в икономически план и ще успеем да възвърнем нивата от 2019.

    Каква беше 2021 за българо-френските икономически отношения?
    През 2021 Франция отчете значимо присъствие в България. Всички знаете, че френски инвестиционен фонд, специализиран в инфраструктурни проекти, пое концесията на летище „София“ и държи 99% в специално създаденото за концесията дружество „СОФ Кънект“, което миналата година потвърди ангажимента си за плащане на авансовото концесионно възнаграждение от 660 млн. лв., а обещаните инвестиции са в размер на 624 млн. евро. В предстоящите 35 години в един от най-важните за страната проекти България ще може да разчита на надежден партньор и съм щастлив, че именно Франция ще допринесе за развитието на бизнес туризма и за откриването на нови международни полети. Чувам, че все по-често се говори за директна връзка с Ню Йорк.
    Но присъствието на Франция в България през 2021 не се ограничава само до концесията на летище „София“. Годината беше изключително важна за водещ френски инвеститор в страната – Latécoère, компания с дългогодишен опит в сектора на авиационната индустрия. През 2021 те разшириха производствената си зона в Пловдив, което е поредно доказателство за динамиката и растежа на тяхната дейност.
    Към тях бих искал също да добавя и компанията „Насекомо“, френски иновативен start-up, създаден в България, който успешно се развива в сферата на биотехнологиите.

    Какви са очакванията на френския бизнес у нас от новото правителство?
    Настоящото правителство е на път да положи основи на нов етап от развитието на България. От наша страна се очаква да спомогнем за конкретизирането на заявения от правителството стремеж за развитие. Ние сме изцяло на разположение на новия министър на иновациите и растежа, Даниел Лорер, при нужда от съдействие за всички нови инициативи, но и в същото време сме част от бизнеса и не подхождаме наивно към тези въпроси. Това означава, че на всички ни е ясно, че пътят, който трябва да се извърви, ще бъде дълъг. Например що се отнася до недопускането на корупционни практики, да, звучи лесно и логично, но за да го постигнем трябва време.
    Очакванията на представителите на френско-българската бизнес общност в страната се базират на три основни критерии:
    1) доверие – в правителството и в неговите навременни действия за намаляване нивата на корупция и за недопускане на корупционни практики;
    2) прозрачност – правителството и бизнеса в ролята на „съдружници“ за икономическото развитие на страната;
    3) доверието и прозрачността биха спомогнали и за известна предвидимост на обстановката.

    Вследствие от смесица от сравнително тромава администрация и корупция една от основните пречки пред чуждестранните инвеститори до този момент се изразяваше в двоен стандарт при избор на партньор. Често местни компании са били предпочитани и фаворизирани за сметка на чуждестранните. За една работеща икономика е важно да няма разлика в отношението към инвеститорите спрямо това дали са чуждестранни, или местни.
    Съвсем логично, с идването на ново правителство на власт всички ние имаме очаквания тези практики в бъдеще да не бъдат допускани.

    За поредна година връчвате Наградите за иновации. Как ще изглежда церемонията – онлайн или на живо?
    През 2022 ще връчим Наградите за иновации на ФБТИК за трети път. Това е едно от найзначимите и ключови събития на Камарата. Церемонията по награждаване на отличените компании досега винаги се е провеждала в присъствен формат – официална гала вечеря.
    За съжаление, пандемията засегна една от основните дейности на ФБТИК, а именно организирането на събития. Има събития, които спокойно могат да преминат в хибриден или дори в онлайн формат, но има и други, които се основават на живия контакт. За нас е важно отличените компании да получат реално признание и удовлетворение от наградата и връчването ѝ в присъствена форма пред публика е ключов елемент. Това е и причината през 2020 и 2021, когато имаше реални затруднения за организиране на масови мероприятия, да не сме връчвали Награди за иновации.
    Към днешна дата сме оптимистично настроени и смятаме, че ще имаме възможност да организираме присъствена церемония за тазгодишното издание на конкурса. Следим епидемиологичната обстановка и се информираме за промени, свързани със съответните мерки, за да можем да осигурим безопасна среда за всички наши гости. Каквото зависи от нас, ще бъде направено и остава да се надяваме, че ситуацията ще ни позволи да проведем Наградите за иновации присъствено.

    Какви постижения ще отличите и в какви категории? Кой може да участва?
    Ежегодно се стремим да надграждаме конкурса и затова тази година имаме цели две нововъведения.
    I. За първи път кандидатстването ще бъде отворено и за външни участници. Всяка компания/всеки предприемач,
    • с официално регистрирана дейност в България от минимум 18 месеца,
    • с поне 5 заети лица и
    • реализиран иновативен проект в страната, може да участва в конкурса.

    II. Участниците могат да кандидатстват в четири категории, като за първи път ще бъдат отличени и заслужили в сферата на бизнеса и иновациите предприемачи.
    • Иновация в инвестицията 2020/21 г.
    • Предприемач 2020/21 г.
    • Жена-предприемач 2020/21 г.
    • Корпоративна социална отговорност 2020/21 г.

    Ще бъда връчена и Специална награда на журито, която ще бъде излъчена от номинациите от всяка една от останалите категории. Приканваме всички компании и предприемачи в България, които са социално отговорни и с иновативен усет, да участват в конкурса. Наградите за иновации на Френско-българската търговска и индустриална камара са сцената, на която можете да популяризирате проектите си и да бъдете част от френско-българската бизнес общност в България.
    За повече информация, посетете: https://www.ccifbinnovationawards.org

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 3 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 5 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години