събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1976 прочитания

    САЩ предложиха 15% глобален минимален корпоративен данък

    Департаментът по финанси отбеляза, че дискусиите трябва да продължат и ставката да се увеличи
    21 май 2021, 09:46 a+ a- a

    Корпорациите по света трябва да плащат поне 15% данък върху печалбата си, заяви американското Министерство на финансите като част от стремежа си към глобален минимум за бизнеса, предаде CNBC.

    Окончателният процент може да стигне дори по-високо от това, според съобщение на Министерството на финансите, в което се казва, че минимумът от 15% е „дъно и че дискусиите трябва да продължат да бъдат амбициозни и да повишат този процент“.

    Понастоящем базираните в САЩ компании плащат 21% ставка, ниво, което беше намалено по време на администрацията на Тръмп. Преди това най-високият процент беше 35%.

    По предложение на президента Джо Байдън данъчната ставка ще бъде вдигната до 28%, част от плана за вдигане на налози както на компаниите, така и на хората с най-високи доходи.

    Но Белият дом иска да изнесе данъчните си планове извън границите на страната.

    Министърът на финансите Джанет Йелън изтъкна предимствата на глобалната корпоративна минимална данъчна ставка, която според нея би обезсърчила компаниите да преместват централите си в други държави, за да намалят данъчната си тежест, въпреки че по-голямата част от операциите им са в САЩ.

    Министерството на финансите на Йелън вярва „че международната данъчна структура трябва да бъде стабилизирана, че глобалните условия трябва да бъдат справедливи и че трябва да създадем среда, в която страните да работят заедно, за да поддържат данъчната си база и да гарантират, че глобалната данъчна система е справедлива и оборудвана да отговаря на нуждите на световната икономика на 21-ви век “, се казва в съобщението на ведомството.

    Йелън се оплака от глобална „надпревара до дъното“ сред страните, които намаляват ставките си, за да се опитат да привлекат чужди компании. Установяването на глобалния минимум би спомогнало за намаляване на този стимул, въпреки че не е ясно колко страни са готови да участват.

    „Министерството на финансите даде ясно да се разбере, че глобалната корпоративна минимална данъчна ставка ще гарантира процъфтяването на световната икономика въз основа на по-равни условия на данъчно облагане на мултинационалните корпорации и ще насърчи иновациите, растежа и просперитета, като същевременно подобри справедливостта за средната класа и работещите хора,“ се казва в съобщението.

    Новината дойде след срещи с ръководна група в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според която Министерството на финансите включва „сериозни“ разговори за глобален данък.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари