събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2183 прочитания

    ЕК представи предложение за промени в данъчното облагане

    Целта е да се положат "основите на подходяща за 21-ви век система за корпоративно данъчно облагане в Европа", заяви зам.-пред. на ЕК Валдис Домбровскис
    19 май 2021, 09:42 a+ a- a

    Европейската комисия прие предложение относно данъчното облагане на предприятията през 21-ви век с цел насърчаване на стабилна, ефикасна и справедлива система за данъчно облагане на предприятията в ЕС. В него се излага както дългосрочна, така и краткосрочна визия в подкрепа на възстановяването на Европа от пандемията от COVID-19 и за гарантиране на адекватни публични приходи през следващите години. Тя има за цел създаването на справедлива и стабилна бизнес среда, която може да стимулира устойчивия растеж с по-голяма заетост в ЕС и да увеличи нашата отворена стратегическа автономност.

    Валдис Домбровскис, изп. зам.-председател на ЕК, заяви: „Данъчното облагане трябва да бъде в крак с нашите развиващи се икономики и приоритети. Данъчните ни правила следва да бъдат в подкрепа на приобщаващо възстановяване, да бъдат прозрачни и да попречат на избягването на данъци. Те следва също така да бъдат ефективни както за малките, така и за големите предприятия. Днешното съобщение ще положи основите на подходяща за 21-ви век система за корпоративно данъчно облагане в Европа, която ще ни помогне да изградим по-справедливо и по-устойчиво общество.“

    Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони заяви: „Време е да преосмислим данъчното облагане в Европа. Тъй като нашите икономики преминават към нов модел на растеж, подкрепен от инструмента NextGenerationEU, данъчните ни системи също трябва да се адаптират към приоритетите на 21-ви век. Подновяването на трансатлантическите отношения предлага възможност за постигане на решителен напредък към данъчна реформа в световен мащаб. Трябва да работим, за да се възползваме от тази възможност, като същевременно гарантираме, че едно евентуално международно споразумение защитава основните интереси на Европа. Днес определяме как ще се прилага едно световно споразумение в ЕС, както и другите стъпки, които ще предприемем през следващите три години, за да увеличим данъчната прозрачност и да помогнем на малките и големите предприятия да се възстановят, да се разрастват и да инвестират.“

    В съобщението се взема предвид напредъкът, постигнат в дискусиите на Г-20/ОИСР относно данъчната реформа в световен мащаб.

    Първо, до 2023 Комисията ще представи нова рамка за данъчно облагане на предприятията в ЕС, която ще намали административната тежест, ще премахне данъчните пречки и ще създаде по-благоприятна за бизнеса среда в рамките на единния пазар. „Бизнесът в Европа: Рамка за данъчно облагане на доходите“ (BEFIT) ще осигури единни правила за корпоративно данъчно облагане за ЕС, които ще осигурят по-справедливо разпределение на правата на данъчно облагане между държавите членки. BEFIT ще намали бюрокрацията, ще намали разходите за привеждане в съответствие, ще сведе до минимум възможностите за избягване на данъци, ще подпомогне създаването на работни места в ЕС и ще насърчи инвестициите в единния пазар. BEFIT ще замени внесеното предложение за обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък, което ще бъде оттеглено.

    Комисията ще започне по-широко обсъждане на бъдещето на данъчното облагане в ЕС, което ще завърши с провеждането на симпозиум по данъчни въпроси през 2022, посветен на „Данъчния микс на ЕС до 2050“.

    Второ, в предложеинето се определя и данъчна програма за следващите две години с мерки за насърчаване на продуктивните инвестиции и предприемачеството, които осигуряват по-добра защита на националните приходи и подкрепят двойния екологичен и цифров преход. Това се основава на амбициозната пътна карта, изложена в Плана за действие в областта на данъчното облагане, представен от Комисията миналата лято.

    Мерките ще включват:

    - Осигуряване на по-голяма публична прозрачност, като се предлага някои големи дружества, извършващи дейност в ЕС, да публикуват своите ефективни данъчни ставки. Ще бъде преодоляна и злоупотребата с фиктивни дружества чрез нови мерки за борба с избягването на данъци;

    - Осигуряване на подкрепа за възстановяването чрез преодоляване на преференциалното данъчно третиране на дълга в настоящото корпоративно данъчно облагане, което третира дълговото финансиране на дружествата по-благоприятно от дяловото финансиране. Настоящото предложение ще има за цел да насърчи дружествата да финансират своите дейности чрез собствен капитал, вместо да прибягват до финансиране с дълг.

    Трето, днес Комисията прие Препоръка относно националното третиране на загубите. С препоръката държавите членки се приканват да разрешат пренасянето на загуби за предприятията поне към предходната бюджетна година. Това ще бъде от полза за предприятията, които са били рентабилни през годините преди пандемията, като така те ще могат да компенсират загубите си през 2020 и 2021 от данъците, платени от тях преди 2020. Тази мярка ще бъде от особена полза за МСП. 

    Днешното съобщение е част от по-широка програма на ЕС за данъчна реформа за следващите години. В допълнение към реформите на корпоративното данъчно облагане, посочени в съобщението, Комисията скоро ще представи мерки за гарантиране на справедливо данъчно облагане в цифровата икономика. Комисията ще предложи данък върху цифровите технологии, който ще служи като собствен ресурс на ЕС. Комисията скоро ще представи и преразглеждане на Директивата за енергийното данъчно облагане и Механизма за корекция на въглеродните емисии на границите в контекста на пакета „FitFor55“ и Европейския зелен пакт. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари