събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16439 прочитания

    Какво е да работиш в MentorMate?

    При нас хората са ангажирани не само с процеса на създаване на софтуерен продукт, но и с неговото измисляне и архитектура, казва Димитър Добрев – СТО, MentorMate
    09 юли 2012, 17:22 a+ a- a

    Димитър Добрев – СТО, MentorMate

    MentorMate стартира с офис в България през 2006, а Димитър Добрев е първият й служител. Първоначално фирмата разработва собствен софтуерен продукт за e-Learning базиран на уеб и мобилни технологии наречен iQpakk. С времето фокусът на MentorMate се измества към сферата на услугите в областта на разработване на софтуер по поръчка за други компании в САЩ.

    Днес oсновният офис за разработване на софтуер е българският, като тук работят над 100 специалисти. „Комуникацията ни със САЩ е ежедневна, което дава възможност идеите на нашите колеги да залегнат в проекти от най-различни области”, казва Димитър Добрев. По думите му въпреки бурното им развитие се е запазил духа на start up компания. Атмосферата е неформална и се насърчава работа в екип и взаимопомощ.     

    ЗА КОМПАНИЯТА
    ИМЕ: MentorMate България
    СФЕРА НА ДЕЙНОСТ: уеб, мобилни и сървърни софтуерни приложения
    В БЪЛГАРИЯ ОТ: 2006
    БРОЙ СЛУЖИТЕЛИ: 120+
    ОСНОВНИ ПРОДУКТИ/МАРКИ: SpyderMate, iQpakk и над 250 други софтуерни решения за клиенти
    КЛИЕНТИ/ПАЗАРИ: САЩ

    Г-н Добрев, откога MentorMate е в България?
    Фирмата е създадена през 2001 в Минеаполис, САЩ. Стартира като продуктова компания, като основната дейност е разработка на софтуер. В основата й е E-learning management  система, която е насочена към интерактивно обучение на уеб и мобилни устройства. Компанията присъства в България от 2006 с основна дейност разработка на собствени софтуерни продукти, както и на софтуер по поръчка за други компании. Специализирахме в много насоки, като една от тях са мобилните платформи, които през последните няколко години превземат световните пазари. Това силно стимулира нашето развитие, тъй като ние сме се наложили на местния пазар в САЩ  като един от лидерите в разработката на мобилни платформи и интеграция на сървърни решения с мобилни компоненти.

    Вижте видео с Димитър Добрев – СТО, MentorMate

    Кои са вашите клиенти?
    Ние имаме конфиденциални споразумения с нашите клиенти, но мога да споделя, че работим с фирми от областта на здравеопазването, инженерната дейност, маркетинга и им помагаме да създадат софтуерни решения, които да автоматизират техния бизнес.

    Освен в България, къде още имате представителства?
    В България е главният офис за софтуерени разработки. В началото на годината отворихме офис във Велико Търново, а отскоро имаме и действащ офис в Пловдив. Централният офис на компанията е в Минеаполис. 

    Извън САЩ имате офис само в България. Колко и какви специалисти работят тук?
    В София в момента сме около 100 човека, а във Велико Търново - пет. В българския офис се занимаваме с разработка на софтуер. Тук са софтуерни инженери, специалисти, които се занимават с тестване на софтуер, софтуерни архитекти, бизнес анализатори.

    С какво се занимава офисът в САЩ?
    В офиса в САЩ са към 25-30 специалисти. Там основният фокус е върху продажбите, маркетинга и бизнес развитието на компанията. Там са и мениджърите на проекти.

    Защо решихте да изнесе дейността си и извън София?
    В момента това, което наистина затруднява нашето развитие, е намирането на специалисти с добър опит в сферата, в която работим. Искаме да дадем възможност на добри специалисти извън София да работят там, където живеят. Открихме и се свързахме с хора във Велико Търново, които проявиха голям интерес към това, което ние правим, и вече няколко месеца работим заедно. За нас  това е много успешен старт. Сега по същия модел стартирахме и офис в Пловдив.

    Светлана Добрева, .NET Practice Manager

    Ако наистина си добър, можеш да достигнеш до много високо ниво

    На длъжността, която заемам, работя както с разработчиците, така и с клиентите. Аз провеждам интервютата с всички .NET разработчици. Всяко интервю е различно и индивидуално. За всеки човек гледаме кои са силните му страни и в кой проект би бил най-подходящ. Моята работа включва и директна работа с клиентите – както бъдещите, така и настоящите. Когато дойде клиент при нас, аз съм техническото лице, което им оказва съдействие и ги насочвам. При нас хората са много млади и мотивирани. Няма йерархия, която трябва да спазваш, например брой години, за да стигнеш до определена степен. Ако наистина си много добър, можеш да достигнеш до много високо ниво.

    По-лесно ли е да намериш добър ИТ специалист в Търново, отколкото в София?
    В София има голяма конкуренция на пазара на наемане на таланти, тъй като тук са големите компании. Ние присъстваме в САЩ от 10 години, но тук сме сравнително отскоро, относително непознати и по някакъв начин работим в сянката на много големи фирми. От друга страна,  България е наистина много добро работно място и има големи възможности за развитие на млади специалисти. Затова и решихме да опитаме с офиси в други градове. Набелязали сме градовете Велико Търново, Пловдив и Варна.

    Това не създава ли проблеми в комуникацията и планирането, когато екипите са в различни локации?
    Нашият модел на работа позволява това. Всеки един човек в компанията, независимо дали е с една или десет години опит, работи с колегите и партньорите от САЩ. По този начин добавянето на още един отдалечен офис не създава проблем, тъй като комуникацията е дистанционна. Трудността е в откриването на хора, зад които ние да застанем и те да ни представляват.

    Как подбирате хората, които работят за компанията?
    На интервютата подхождаме неформално. За нас е много важно да открием хора, които са мотивирани да се изявят и да се развиват. Хора, които вече са добили известен опит и търсят начин да покажат на останалите какви са техните възможности. При нас средата позволява максимална изява и видимост на това, което те могат, и ги насърчаваме да са проактивни. Особено е, че изискваме владеене на английски език писмено и говоримо.

    На интервю за работа всеки се стреми да се представи в най-добрата си светлина. Как преценявате мотивацията на кандидатите?
    Едната част от интервюто е техническа и протича под формата на разговор. От начина, по който човек отговаря на въпросите, можем да преценим дали наистина се е посветил на това, което е реализирал. Доколко познава това, което е правил, и технологиите, които е ползвал. От друга страна,  чрез интервюто проверяваме възможностите на тези специалисти да комуникират както и какво ги движи в тяхното развитие.

    Казахте, че предпочитате хора с опит. Склонни ли сте да наемате хора без опит? Имате ли стажантска програма?
    Да. Нашият екип е комбинация от двете. Събираме, от една страна хора, които имат опит и могат да го споделят с такива, които тепърва им предстои да го придобият. За младите колеги е важно на интервюто да открием, че имат потенциал да израснат като специалисти. Имаме стажантска програма и работим с университетите в София. Реално в стажантската програма ги обучаваме на новите технологии, тъй като обучението, което получават в университета, е по-скоро теоретично. Това се случва в продължение на няколко месеца, след което им даваме възможност да участват като пълноценни специалисти в проектите, които разработваме.

    Стажантската ви програма целогодишна ли е, или стартира на определени периоди?
    Досега беше на определени периоди, но целта ни е целогодишно да приемаме стажанти. Част от успеха на компанията е в балансирания екип между млади хора, желаещи да се развиват в областта на технологиите, които могат да работят с други, които имат сериозен опит. По този начин реализираме успешно проектите си.

    Иван Пеев, Solution Architect and Team Lead

    Нямаме формални фирмени взаимоотношения като шеф и подчинен

    Аз съм в компанията от създаването й през 2006. В момента отговарям за около 20 човека, които работят по различни модули от един голям проект. Екипите са от около 4-5 човека. Моята отговорност е да следя всички проекти, какво е нужно, какво и как да се прави. Тук ми харесва, защото всички сме приятели. Нямаме формални фирмени взаимоотношения като шеф и подчинен и всеки може да каже на всеки всичко.

    Колко време е необходимо да инвестирате в един млад човек, за да може да започне да работи сам по проект?
    Обикновено отнема от порядъка на два до четири месеца. В началото тези млади специалисти работят с нашите опитни програмисти. Имаме трейнинг програма за съответните технологии, след това се включват в проект, където работата им се следи ежедневно и се дават насоки. Това продължава в период на няколко месеца.

    Доколко е важно образованието? Държите ли хората, които работят при вас, да имат техническо образование?
    Много зависи от мотивацията на човек. Имаме хора, чийто опит не е бил в разработката на софтуер, но в даден момент от време са се насочили натам. На такива хора обикновено фокусът им е много голям и на интервюто те се представят много добре. Естествено болшинството от хората са завършили техническа специалност.

    ИТ индустрията се развива изключително бързо. Как се поддържа нивото на хората, които работят при вас?
    Естеството на работата налага да прилагаме обучение в процеса  на работа. Технологиите се развиват с много бързи темпове. Технологии, които днес са актуални, след една година вече са остарели. Като част от работния процес хората се докосват до последните технологии и ги прилагат и този процес е непрестанен. Организираме практики, имаме вътрешни проекти, които целят адаптирането към най-новите технологии.

    Васил Василев, Senior Developer

    Избрах компанията заради възможностите за нови проекти и нови технологии

    В момента работя като .NET дивелъпър, но по принцип съм мултифункционален играч . Досега съм работил като Java дивелъпър, но имам опит и в други технологии. Досега не се бях занимавал .NET, но реших да сменя технологията. Избрах компанията заради възможностите за нови проекти и нови технологии. Това беше най-важното за мен. Тук ми харесва разчупената обстановка, това, че всеки има място в проекта си, мнението на всеки се чува и има значение. Работата е по-интензивна, интересна и разнообразна.


    Каква е атмосферата в компанията. Как бихте описали какво е да работиш в MentorMate?
    Да работиш в MentorMate означава наистина да се чувстваш добре в това, което правиш. Да получиш кредит за добре свършената работа и ако наистина успееш да постигнеш добри резултати, то те да са видими за цялата фирма. На това държим много. При нас въпреки бурното развитие по някакъв начин все още сме запазили духа на start up компания. Все още атмосферата е неформална. Създават се много добри и приятелски отношения между служителите. Фокусът е работа в екип и взаимопомощ. Хората наистина са сплотени и не се чувстват сами в предизвикателствата, които трябва да решат. Винаги има кой да им помогне. Това поведение насърчаваме и развиваме.

    При вас работата е екипна, но за ИТ хората се смята, че са предимно индивидуалисти.
    Зависи. Има „кодъри” и „дивелъпъри”. При нас имаме дивелъпъри. Хора, които не само пишат, но също така комуникират и активно участват във всички етапи от реализацията. Това ни отличава от много други фирми. Хората, които работят при нас, са ангажирани не само със създаването на софтуерния продукт, но и с процеса на измисляне и архитектура. Те участват в целия процес. Това е моделът, който ние продаваме на клиентите си, като им даваме възможност да почерпят от експертните познания на нашите специалисти, за да постигнат оптимално решение.  Този модел работи много добре и за двете страни.

    Този бранш се приема все още за мъжка територия. Има ли дами във вашия екип?
    Имаме дами, но бихме искали да имаме още повече.  Мъжете в екипа са повече наистина, но има много добри специалисти и мениджъри, които са жени и се справят отлично.

    ИТ специалистите са най-търсени в момента и заплатите им са сред най-високите. С какво вие ги привличате като компания?
    Определено възнагражденията в сектора са високи. Фирмите са принудени да предлагат добро заплащане,  защото наистина в момента ИТ специалисти са в положение, в което могат да избират. Ние предлагаме, от една страна, добро заплащане, но това не е единственото, което правим за тях.  Даваме им достъп до последните софтуерни технологии и възможност за работа, която за тях е предизвикателна и креативна. До голяма степен новите технологии са това, което  мотивира ИТ специалистите. Има много фирми, които използват технологии отпреди 5-6 години и хората там се чувстват изостанали спрямо други. Освен това при нас има непрестанна динамика  заради естеството на работата с клиентите ни в САЩ. Наистина успяваме да създаваме среда, в която хората се чувстват добре, финансово мотивирани и се занимават с креативна и предизвикателна работа.

    Вие имате ли проблем с намирането на хора и за какви позиции?
    Имаме затруднения в намирането на хора в различните технически области, в които  работим. Основните ни практики са в .NET, PHP, iOS, Android и редица други. Най-трудното се намират хора за позиции, за които се изисква над пет години опит.

    Какви са плановете ви за тази година? Колко и какви специалисти ще търсите?
    Тази година целта ни е да открием още 70 работни места в България. Те ще бъдат разпределени между София, Велико Търново, Пловдив и евентуално друг град. Ще има позиции както за стажанти, така и за хора с много опит. Както казах, създаваме смесени екипи, където има правилен баланс между опитни специалисти и хора без опит, но с ентусиазъм.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години