събота, 13 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3554 прочитания

  Караниколов: Подготвяме въвеждането на стартъп виза за предпримеачи от трети страни

  София стана сред топ-дестинациите за стартиращи предприятия в Европа, подчерта министърът на икономиката
  21 юни 2019, 09:58 a+ a- a

  Въвеждане на стартъп виза за предприемачи от трети страни и гъвкаво АД. Тези законодателни  промени се очаква да подобрят условията за стартиране на бизнес у нас. По подготовката им в момента съвместно работят Министерството на икономиката и Асоциацията на стартъпите (BESCO), като се очаква съвсем скоро те да бъдат внесени за одобрение. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов на иновационния форум Innostart 2019, организиран от Американската търговска камара в България (АмЧам), съвместно с Израелско-американската търговска камара.

  "Стартъп визата ще даде възможност на предприемачи от трети страни за продължително пребиваване в България за целите на реализиране на техните иновативни проекти", посочи министърът. "Втората законодателна промяна е да се въведе изцяло нова за България по-гъвкава правна форма за търговски дружества, която ще улесни прилагането на съвремените методи за закупуване на дялове от инвеститори в стартъпи или съществуващи фирми".

  Въвеждане на стартъп виза за предприемачи от трети страни и гъвкаво АД - вижте повече за новите законодателни промени

  По думите на Караниколов стартъп икономиката е раздвижила много области. "Приоритетни области, в които българските стартъпи показват потенциал са: биотехнологиите, интернет на нещата, умни градове, изкуствен интелект, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили, дронове, 3D принтиране и дигитализацията", подчерта той.

  „С полагането на дяловото инвестиране преди 5 години в България, мога да кажа, че София стана сред топ-дестинациите за стартиращи предприятия в Европа“, подчерта той.

  Подкрепата за стартъпите се изразява и чрез ускореното развитието на финансовите инструменти, отбеляза Караниколов.

  Караниколов поясни още, че в настоящия програмен период чрез Фонд мениджър на финансови инструменти в България са предвидени три Фонда за ускоряване и начално финансиране (ФУНФ). До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента на обща стойност около 84 млн. лв. и стартира процедура за избор на третия Фонд мениджър в размер на 35.6 милиона лева, предвидени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК).

  На форума също така, икономическият министър коментира и изграждането на т.нар. суперкомпютър, който ще нареди София сред една от общо осемте локации в Европа с наличието на високоизчислителни машини. „Този факт е изключително имиджов и е важно послание към чуждестранните инвеститори в сферата на високите технологии за капацитета и възможностите на България“, категоричен бе той.

  Очаквайте интервютата на Economy.bg с водещи лектори на форума като Хеми Перес, Янив Гарти и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 24 часа
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 24 часа
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 1 ден
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 1 ден
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 1 ден
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI