петък, 12 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14604 прочитания

  Най-голямото предимство на България са хората, а не тяхната цена

  Какви са плановете за развитие на MentorMate в България и пречка ли е ограниченият пазар на труда, разказва Стефан Цанев - оперативен директор на компанията
  14 юли 2014, 11:16 a+ a- a

  Стефан Цанев - оперативен директор на MentorMate

  Стефан Цанев е оперативен директор на MentorMate България от април 2014. В тази роля той ръководи мениджмънт екипа на компанията и отговаря за четирите офиса на компанията в София, Пловдив, Велико Търново и Варна.

  Стефан се присъединява към MentorMate през 2008 и заема редица длъжности от програмист през софтуерен архитект до мениджър на системната администрация и отговаря за взаимоотношенията на компанията с един от най-големите ѝ клиенти.

  Срещнахме се с него, за да ни разкаже как се е променила компанията от стъпването й на българския пазар през 2006,  какви са плановете им за развитие и пречка ли е ограниченият пазар на труда.

  Откога компанията присъства на българския пазар и как се разви през годините?

  Откога компанията присъства на българския пазар?
  Компанията е основана през 2001 в Минеаполис, САЩ. Първоначално около продукт за обучение чрез мобилни устройства. Този факт сам по себе си e интересен, защото през 2001 iPhone и Android не съществуваха дори като понятия. В България стъпва през 2006, когато се преориентира от продуктова компания към разработка на софтуерни решения за клиенти. Преди това също е имало взаимоотношения между американския офис и българските специалисти, но те са били по-скоро на проектно ниво.

  Как се разви компанията през годините?
  Всъщност компанията в началото е била съставена от един човек – Митко Добрев, който сега е СТО и е в САЩ. Когато аз започнах преди шест години, бяхме 15 човека, а офисът ни беше в един апартамент в „Дианабад”. Така от доста малък екип от изцяло програмисти преди 6 години компанията днес е около 180 човека, които са в четири офиса в цялата страна: в София, Пловдив, Варна и Велико Търново. По отношение на технологии сме се развили в голяма широчина. Имаме специалисти по .NET, гордеем се, че имаме най-големия екип от iOS специалисти в България, следвани от Android, PHP, Front-end, JavaScript и QA специалисти. Имаме и функции като Business Intelligence, управление на големи обеми от данни, системен дизайн, User Experience. Ширината на технологиите, в които имаме експертиза, е доста голяма.

  MentorMate е американска компания. Освен офиса в България, има ли присъствие и в други държави?
  Не, за момента има офиси в България и САЩ, като в средносрочен план мислим за развитие и на европейския пазар, евентуално отваряйки офиси, които да предлагат нашите продукти и услуги на тези пазари.

  Каква е функцията на българския офис?
  Двата офиса са неразривно свързани. Българският офис е мозъкът на компанията, ако така мога да се изразя. В Америка са отделите по продажби, маркетинг, проджект мениджмънт, обслужване на клиенти и други поддържащи функции. В България са предимно технически специалисти и програмисти.

  Кои са предимиствата на българските ИТ специалисти?

  Нашият пазар на труда е доста ограничен. Това създава ли ви пречки да разширявате екипа си с темповете, с които бихте искали?
  Всички знаем, че търсенето на софтуерни специалисти е по-голямо от предлагането и това не е само в България, а по целия свят. Такава е индустрията. Технологиите се развиват много бързо, с тях и бизнесът. Просто ние, хората, не можем толкова бързо да наваксаме. Относно това дали създава пречки – да, със сигурност щеше да бъде идеално, ако винаги имахме достъп до хората, които са ни нужни във всеки един момент, но не бих ги нарекъл пречки, а трудности, които ни карат да бъдем по-креативни в начина на набиране на хора и винаги да подобряваме средата и отношението си към хората.

  Вие имате Академия, в която обучавате хора без опит, но инвестицията на ресурси и време от страна на бизнеса в обучение на нови хора не прави ли малко по-скъпия човешки фактор в други страни по-добра алтернатива понякога?
  Невинаги цената е решаващият фактор, когато клиентите избират с кого да работят. Най-голямото предимство на България са хората, а не тяхната цена. Хората тук са интелигентни, технически грамотни, имат страхотна етика и малко или много културата тук е близко до тази в САЩ и Западна Европа. Друго предимство, което имаме, е часовата разлика. Например с Индия и Китай и други пазари в Азия, която не позволява абсолютно никаква колаборация между САЩ и тях. Те, общо взето, живеят в различни дни.

  Не е ли твърде преувеличено, че специалистите в България са толкова добри?
  Не мисля, че е мит, и това се доказва всеки ден с работата ми с всички в нашата фирма. Това се доказва и с впечатлението, което оставяме у наши потенциални клиенти и партньори, които посещават офиса ни. В момента имаме посещение на доста високо ниво и наистина гостите ни са впечатлени най-вече от хората тук.

  От какво са най-впечатлени?
  От интелигентността. Също така владеенето на английски и други езици. Това са първичните впечатления Когато имат шанс да поработят по-дълго с нас, то тогава виждат добрата работна етика, лоялността и отговорността към постигане на бизнес целите на нашите клиенти. Вникването в това, което те искат от нас и като цяло близостта на културата, ни позволява да създадем много силни връзки с нашите клиенти и колеги в САЩ.

  Тези качества компенсират ли ограничения пазар на труда?
  Да, и това се доказва от факта, че постоянно има нови компании, които навлизат на нашия пазар. Това означава, че дори и да има някакви пречки, то те не са непреодолими.

  Какви са плановете за развитие на MentorMateв България?

  Вие планирате ли разрастване?
  Ние планираме разрастване. Ние сме винаги отворени за хора, които са мотивирани да се развиват, имат желание да се учат и да работят в среда като нашата, която позволява такова голямо разнообраие на технологии и проекти. И които биха се вписали в компанията и културата като личностни качества. Конкретно за позиции - ние постоянно имаме отворени позиции , които можете да видите на jobs.bg и mentormate.bg

  Повечето ИТ компании са съсредоточени в София. Малко са тези, които имат и други офиси в България. Как се развиват вашите офиси в страната и защо взехте такова решение?
  Тези офиси се развиват много добре. Пловдивският офис съвсем скоро ще се премести на ново място, увеличаваме пространството и бройката. Защо решихме да се развиваме в тази посока - защо не? България не е само София. В другите градове има специалисти и добре подготвени хора, които по една или друга причина не са се преместили в София.

  По-лесно ли е да намериш хора извън София?
  Не бих казал, че е по-лесно, но не и по-трудно. Просто е малко по-различно. Но ние доказваме, че не е невъзможно.

  Това ли е според вас начин да се разшири екипът в България?
  Да, защо не. Засега ние можем да кажем, че това е успешен модел.

  Какъв е вашият фокус в момента и какви цели си поставяте?
  За тази година си поставяме за цел да продължим да растем стабилно. От началото на годината сме наели около 50 човека. Моите очаквания са тази тенденция да се запази. И разбира се, да продължим с всички наши инициативи, като различните събития и конференции, които организираме. Имаме планове да продължим и с iOS академията, която завърши втората си година, както и евентуално да я разширим и за други технологии.


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 4 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 5 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 8 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 9 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство