неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9264 прочитания

    Вижте списък с вдъхновяващи книги за празниците

    Ето кои заглавия препоръчват да прочетем по Коледа едни от водещите издателства в България
    19 декември 2023, 14:14 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Предстоят едни от най-светлите празници в годината – Коледа и Нова година. Дни, в които прекарваме все повече време у дома в компанията на хубава, усмихваща и вдъхновяваща книга... Чудите ли се каква да е тя? Допитахме се за препоръки до водещи издателства в България. Вижте заглавията, които ни препоръчват да прочетем през предстоящите празници:

    „От авторите и читателите за книгите и четенето“ в съставителство на Анна Лазарова и Светлозар Желев

    „Колибри“ 

     „От авторите и читателите за книгите и четенето“ в съставителство на Анна Лазарова и Светлозар Желев е изключително интересен, личен и вдъхновяващ подарък както за самите вас, така и за вашите приятели, родители и деца. 

    Още през 1978 година в „Пътеводител на галактическия стопаджия“ Дъглас Адамс дава отговор на „Великия въпрос за Живота, Вселената и Всичко останало“. Четиридесет и две. Това число обикаля света, бива разнищвано и изследвано, анализирано и свръхинтерпретирано. То се превръща в разпознаваем белег на книгата, а чрез него единствено литературата измежду изкуствата и науките дръзва да застане зад отговор на неотговоримото.

    По тази причина и по необходимост според съставителите съдържа 42 лични разказа от хора, свързани по един или друг начин с писането и литературата изобщо, за техните първи стъпки в четенето, за книгите, които са ги вдъхновили и променили, както и техни анкетни карти с въпроси за нуждата от четенето и литературните им пристрастия. В тази книга ще срещнете имената на забележителни български писатели, автори на съдържание, издатели, журналисти, млади творци и дори деца. Техните истории са едновременно личен пример, през призмата на който ни се иска да повишим интереса и вниманието към книгите и четенето, а и да дадем още посоки за любопитните читатели. Илюстрациите на Росица Гърджелийска задават приказния тон, с който книгата се превръща в скъпоценност в библиотеката на читателя.

    „Богинята си ти“ от Морган Мильориси

    „Кръгозор“ 

     „Богинята си ти“ е книга за дамите от всяка възраст. С красива корица и вдъхновяващи послания за всеки ден от годината, тя е прекрасен подарък за любима, майка, сестра или приятелка. Независимо от възрастта или от опита във всяка жена съществуват трите аспекта на Божествената женска енергия: Девата, Майката и Старицата. Авторката Морган Мильориси споделя знания, съвети, физически и духовни упражнения как да овладяваме тази енергия и да я претворяваме в красиви, добри, благородни дела – и за нас, и за другите. „Казват, че зад всяко велико дело на света стои жена. В хода на човешката история жените непрекъснато са играли важна роля. Вие също имате своята уникална мисия. Открийте я!“

    „Коледен облог“ от Холи Касиди

    ЕРА

    Ако ви се чете типична сладка коледна история с много романтика и уют, препоръчваме „Коледен облог“ от Холи Касиди. Тя ще ви пренесе в живописното градче Мейпъл Фолс, в което традиционно всяка година се провеждат коледни игри, включващи различни предизвикателства. Те ще изпитат до краен предел силите на Бела, която е там, за да купи местното умиращо магазинче „Винаги Коледа“, и Джеси, който е решен на всяка цена да ѝ попречи и да защити семейния магазин. Двамата са сключили облог – който победи в коледните игри, той ще определи цената. Но дали накрая няма да има двама губещи?

    Ако искате още уютни истории, но не непременно коледни, препоръчваме „Жената, която пишеше писма“ от Карстен Хен – автор на обичания роман „Човекът, който разхождаше книги“. Хен се завръща с неподражаемия си простичък, но много въздействащ стил на писане, с изключително топла и затрогваща история за човешките взаимоотношения, прошката, надеждата и любовта.

    А за любителите на романтиката препоръчваме „Всичко, което оставихме недовършено“ от Ребека Ярос, най-новата сензация, покорила всички книжки класации. В този роман, който тя самата споделя, че ѝ е личен фаворит, Ярос разказва паралелно една съвременна любовна история и друга, развиваща се по времето на Втората световна война, като двете изкусно се преплитат. Но дали е възможно и двете да завършат щастливо? 

    „Коледни желания в „Пудинг Хол“ от Кейт Форстър

    „Бард“

    Коледните книги са като коледните филми...  без тях не се получава. А тази е хубава.

    След развода си Криста Плейфут има нужда от ново начало. Загубила е ресторанта си със звезда „Мишлен“, чийто съсобственик е бил бившият ѝ съпруг, и последното, което е очаквала, е да се окаже необвързана и в търсене на работа точно преди Коледа. Най-добрата ѝ приятелка и дегустаторка Селен я препоръчва за частен шеф готвач по време на коледните празници. Но когато пристига в имението „Пудинг Хол“ на новия си работодател, тя дори не подозира какво я очаква. Със сигурност не и сърдитият разведен милиардер Марк Фериър, буйните му близнаци или пък красивата, но безрадостна къща, в която живеят. С дарбата си да влага любов в готвенето Криста се опитва да запали искрата на коледния дух в семейството и може би ще успее да подреди и своя живот...

    „Коледния прасчо“ на Дж. К. Роулинг

    „Егмонт“ 

    В навечерието на коледните празници на малките и пораснали читатели препоръчваме да споделят вълнуващи мигове с една от любимите книги на екипа на издателство „Егмонт“ – „Коледния прасчо“ на Дж. К. Роулинг. Книгата разказва трогателната история за любовта на едно момче към най-ценната му играчка и приключенията, на които е готово, за да я открие отново. Джак обича своята детска играчка Дър Пиг. Дър Пиг винаги е бил до него и в добро, и в лошо. Докато веднъж на Бъдни вечер не се случва нещо ужасно – Дър Пиг изчезва. Но Бъдни вечер е нощ на чудеса и загубени неща. Нощ, в която всичко може да оживее, и играчките дори. Приказка, която цялото семейство ще обикне, създадена от един от най-големите разказвачи на съвремието. Изданието е придружено от красивите черно-бели илюстрации и декоративни елементи на талантливия художник Джим Фийлд, носител на множество отличия за творчеството си.

    „Корейска книга на щастието“ от Барбара Зитуър

    „Хермес“

    От момента, в който стъпва в Южна Корея, американката Барбара Зитуър се влюбва в очарователната страна и нейните гостоприемни и сърдечни хора. В тази увлекателна и забавна книга литературната агентка на някои от най-популярните и награждавани корейски писатели споделя невероятните си преживявания и срещи с тази древна и същевременно много модерна култура.

    Авторката ни повежда на вълнуващо пътешествие от оживената столица Сеул и демилитаризираната зона със Северна Корея до покоя на високопланинските будистки храмове и чудесата на тропическия остров Чеджу – дом на вдъхновяващите осемдесетгодишни гмуркачки хеньо. Полезната информация за всяка дестинация е придружена от вдъхновяващи истории и комични ситуации, както и от традиционна корейска рецепта.

     

    „Котаракът, който спасяваше книги“ на Сосуке Нацукава

    „Еднорог“

    „Котаракът, който спасяваше книги“ на Сосуке Нацукава – една красива и възторжена възхвала на книгите и четенето.

     Освен непреходните теми за силата на приятелството и намирането на смелост, тази история има вълшебно въздействие върху всички, за които книгите са много повече от просто думи, напечатани на хартия. Вълшебна притча за четенето и за безграничната сила на книгите, романът на Нацукава очарова, забавлява и провокира размисъл у всеки. Авторът предизвиква суперлативи не само с богатата си литературна култура, но и със смелостта да каже открито онова, от което страдат не само книгите, а и застрашеният свят на духа изобщо.

     „Нашата Коледа 2“ със съставител Захари Карабашлиев

    „Сиела“

    За втора поредна година точно месец преди Коледа някои от най-любимите и популярни български писатели се превръщат във вестители на празника и даряват на своите читатели думи на утеха, доброта и надежда. В книжарниците вече грее яркото издание на „Нашата Коледа 2“ – коледният сборник, в който блещукат 21 текста, вдъхновени от може би „най-великата човешка история“ – Рождеството. Написани специално за изданието или оставили своята незаобиколима следа в съвременната българска разказваческа традиция, тези разкази са специално подбрани от талантливия писател и главен редактор на издателство „Сиела“ – Захари Карабашлиев.

    Toпъл като неочакван жест, понякога болезнен като откровение, но винаги искрен и нужен като приятелска прегръдка – сборникът Нашата Коледа 2“ надхвърля националните граници така, както само голямата литература умее. И е напомняне, че напук на злини, бедствия или войни хората са съхранили един всеобщ ден на доброто, който носи надеждата за по-щастливо бъдеще. Коледа иде!

    Препоръчваме да прочетете и новото издание на „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс с илюстрации от Лиса Айсату  и „Да се завърнеш за Коледа“ от Джоана Болури.

    Вечната литературна симфония „Коледна песен“ или безсмъртната история oт Чарлз Дикенс за скъперника Ебенизър Скрудж се появява в ново, луксозно издание в авторитетния превод на Венцислав К. Венков и с илюстрациите на обичаната норвежка художничка Лиса Айсату.  

    „Да се завърнеш за Коледа“ е  изплетен умело като пъстър коледен венец от чувства, усмивки и въздишки. Сърдечна и вълшебна история за понякога трънливия път, по който трябва да поемем, за да (пре)открием любовта!

    „Трето царство“ на Костадина Костова

    „Софтпрес“

    Не просто вдъхновение – тази книга е истинско откровение. „Трето царство“ на Костадина Костова е дебют, в който се усеща почеркът на бъдеща класика, почти както в София от времето на  Фердинанд и Стамболов. Именно към тези години ни връща Костадина Костова, за да разкаже историята на четирима млади мъже и жени, в чиито съдби се оглеждат събитията от годините на Третото български царство. Стъпвайки на солидно проучени исторически факти, неусетно вплетени във вълнуващ и оригинален сюжет, Костадина Костова пренася читателя в най-романтичното и най-противоречиво време от българската история, когато външнополитическите отношения са изключително сложни и обтегнати, икономически държавата е в бурен подем, а социално – в търсене на своята идентичност, когато София е дом на най-пищните балове в Европа, а личности като Поликсени Стамболова и Екатерина Каравелова са твърдо решени да положат солидни основи на образованието и културата у нас. И докато крачим заедно с Вера, Яница, Гавраил и Страхил по улиците на не толкова отдавна отминалите дни и прокарваме паралели между вчера и днес, между „те“ и „ние“ между „ние“ и „аз“, откриваме, че животът иска корени, но иска и криле. А в основата на всичко е любовта.

    „Чудните приказки на баба“ от френската писателка Карин-Мари Амио 

    „Ентусиаст“

    За празниците „Ентусиаст“ предлага „Чудните приказки на баба“ от френската писателка Карин-Мари Амио – осем истории за цялото семейство, които ще стоплят сърцата на малки и големи. Особено подходящи за четене преди сън, тези пъстри приказки водят в свят, където въображението е безгранично.

    Историите проследяват приключенията на Големия елен, който с помощта на малката мишка Сибулет намира отлетелите в бурята страници на книгата си. Малките читатели ще научат какво се случва с Татко Заек и Мама Зайка, докато шият пантофки за децата си, както и със самотния мечок, който с изненада открива семейство славеи в пощенската си кутия, и още много други приказки.

    Това очарователно издание има за цел да покаже, че обичта, приятелството и мъдростта стоят в основата на дълбоката връзка между поколенията. „Чудните приказки на баба“ е вълшебен подарък за цялото семейство, който надхвърля границите на възрастта.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години